Even tanken bij ARAL

Inleiding

Gezien de hoge benzineprijzen in Nederland, is het in de grensstreek, altijd handig, om even de (vroegere) grens over te steken, bij onze Oosterburen, en op zoek te gaan naar een tankstation aldaar. De kans is groot, dat dat er een is van ARAL, want van de circa 15.000 tankstations in Duitsland, zijn er zo’n 2.700 van ARAL.

Geschiedenis

ARAL AG bestaat al vanaf 1924 in Duitsland, de naam is afgeleid van het scheikundige organische verbindingskoppel ARomaten en ALifaten. ARAL bestaat uit een keten van olie- en tankstations, daarbij zijn naderhand de shops en bistro’s bijgekomen. Een beheerder van een tankstation verdient ongeveer 65 % van zijn omzet door de shop- en bistro verkopen. Vanaf 2002 is ARAL een onderdeel van BP.

Kwaliteitsvoorsprong

Toen ARAL in 1924 met zijn olieprodukt op de markt kwam, had men een kwaliteitsvoorsprong op de concurrentie. Dit argument wordt bijna negentig jaren later nog steeds naar voren geschoven. De grote vraag is dan natuurlijk of dit nog (steeds) juist is. Een test met vier andere merken leverde als resultaat op dat er nog steeds sprake is van een kwaliteitsvoorsprong, maar dat het verschil steeds kleiner wordt, en er steeds uitgebreidere chemische proeven nodig zijn om het verschil zichtbaar te maken. Interessant is ook het feit dat alle benzinemerken bij dezelfde pomp worden bevoorraad, het verschil ontstaat pas nadat ze vervolgens naar een aparte pomp gaan, waar voor elk merk een aparte receptuur wordt toegevoegd. De toevoeging bedraagt slechts enkele druppels per liter brandstof.

Shop en bistro

Zoals reeds aangegeven neemt het aandeel in de omzet van deze twee steeds meer toe. In de shop vinden we vrijwel alle producten terug die we ook in de zelfbedieningswarenhuizen tegen komen. Het enige verschil tussen beiden is de prijs, deze valt ten nadele van de shop uit, het gemiddelde prijsverschil bedraagt maar liefst 66 %. Waarom ze dan toch verkocht worden, het zijn zogenaamde conveniënt goods, je hebt ze toch nodig en je hoeft er niet extra voor naar de winkel. In de bistro worden de meeste broodjes afgebakken en samengesteld met diverse vleeswaren, groente en kaas. Wat hier van belang is, is de kwaliteit van deze bake-off produkten. Een test leverde het resultaat op dat de kwaliteit goed is, soms zelfs beter dan bij de lokale bakker of supermarkt. In Duitsland staan ze inmiddels op de vierde plaats van de fastfoodketens.

Milieuvriendelijk

Men heeft bewust gekozen voor de blauwe logo kleur, het schijnt zo te zijn dat mannen hieraan de associatie van vertrouwen verbinden, en aangezien het hoofdzakelijk mannen zijn die tanken, Duitsland is immers sterk traditioneel, geeft dat de doorslag. Maar of er daadwerkelijk sprake is van milieuvriendelijkheid valt sterk te betwijfelen, gezien de recente milieurampen die zich bij het moederbedrijf BP hebben voorgedaan. Denk hierbij aan het ongeluk met de Deepwater Horizon. De kans op herhaling is nog steeds levensgroot aanwezig.

Prijsvorming

Hier gaat ARAL zeer creatief mee om, men verhoogt de prijs van benzine als men de verwachting heeft dat er veel getankt zal gaan worden, en men zakt met de prijs als er minder wordt afgenomen. Het resultaat van deze werkwijze is dan ook dat de Duitsers bij het begin van hun vakantie met hoge benzineprijzen worden geconfronteerd en dit gebeurt jaarlijks enkele malen. De internationale olieprijs heeft hier nauwelijks invloed op.

Samenvatting

Als ik al de grens oversteek om bij de buren te gaan tanken, dan zal ik dit zeker niet in de vakantietijd doen. Het vakantiegeld besteed ik liever aan andere dingen.

Bron

  • ARD - Markt
  • Wikipedia

Lees ook

De pijlers van IKEA

Ferrero, een Italiaans chocopastasprookje

Bestellen bij OTTO

Op de koffie bij Tchibo

Tchibo Certified Merchandise

ALDI, geen discounter