Tchibo Certified Merchandise

Inleiding

De van oorsprong Duitse winkelketen Tchibo is bekend geworden door de verkoop van koffie en versgebrande koffiebonen. Deze producten werden onder andere via een postorderbedrijf aan de man of vrouw gebracht, hetgeen voor die tijd een novum was. We hebben het dan over de vijftigerjaren van de vorige eeuw, internet(webshops) hadden wij toen nog niet.

Die Feine Milde

Het aandeel van de omzet koffie bij Tchibo bedraagt in Duitsland ruim 1 miljard euro. Het favoriete merk staat bekend om “die Feine Mild”. Tchibo geeft aan dat deze koffie een dermate aparte smaak heeft, dat regelmatige gebruikers, deze zonder problemen zullen herkennen als ze op de proef gesteld zouden worden, door daarnaast diverse andere soorten te drinken.

Test

Het Markt-team van de Duitse zender ARD, nam een proef op de som en schotelde aan 44 proefpersonen 6 koppen koffie voor, waaronder 2 van het merk Feine Milde. Tchibo zelf schatte in dat 18 tot 20 personen de beide koppen zouden herkennen, de uitslag was echter beduidend lager namelijk 2 personen wisten de juiste koffie te herkennen. Dat betekent dus werk aan de winkel voor Tchibo, om dit te verbeteren.

Guatamala

Tchibo koopt de koffiebonen wereldwijd in circa 20 landen, die allemaal in de buurt van de evenaar liggen. De bonen die gebruikt worden om de “die Feine Milde” te produceren, komen hoofdzakelijk uit Guatamala, dit vanwege hun volle aroma.

Kinderarbeid

Navraag bij Tchibo of men er sprake zou kunnen zijn van kinderarbeid, werd door hun beantwoord met de opmerking dat men dit regelmatig ter plaatse controleerde. Het Markt-team bezocht de koffieplantages in Guatamala, een aantal plantages werden bezocht met de hoofdinkoper van Tchibo, hierbij werden geen kinderen ontdekt die bij het oogsten meewerkten. Het Markt-team bezocht daarnaast ook andere plantages, zonder begeleiding van de hoofdinkoper, en moest constateren dat hier wel kinderen, in de leeftijd van 8 tot 13 jaar, meewerkten, bij het plukken van de bonen. Triest was het om te constateren dat deze kinderen ook met de zakken sleepten van 50 kg, waarin de bonen getransporteerd werden. In Duitsland werd de hoofdinkoper met het beeldmateriaal geconfronteerd, het enige wat hij als verweer kon inbrengen, was het feit dat men dit fenomeen, niet in één keer kon oplossen, en dat dit een langdurige procedure zou worden, om de mentaliteit op deze plantages te veranderen. Gezien het feit dat een gezin per dag met plukken omgerekend 3 euro verdiende, lijkt me dit argument onhoudbaar.

Tchibo Certified Merchandise

Het bovenstaande beeld wordt nog meer verslechterd door het feit dat Tchibo op zijn koffie producten een certificaat gebruikt, waaruit zou moeten blijken dat deze producten op een Maatschappelijk Verantwoorde Wijze worden geproduceerd, hetgeen onder andere betekent dat er geen regenwouden worden gekapt, om plaats te maken voor koffieplantages en dat geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Slechts 10 % van de ingekochte koffiebonen voldoet aan dit certificaat.

Samenvatting

Bekijken we bij Tchibo het product, waarmee ze groot en bekend zijn geworden, dan komen we in een wereld terecht van twee uitersten. Enerzijds, een door een uitgekiende marketingmix, bereikte naamsbekendheid van 99% en anderzijds het feit dat slechts van 10 % van de inkopen afkomstig is van plantages waar geen gebruik van kinderarbeid wordt gemaakt. De boodschap is dan ook heel duidelijk: er is nog heel veel werk aan de winkel nodig, om dit maatschappelijke probleem op te lossen.

Bron

ARD - Markt

Links

Op de koffie bij Tchibo

De pijlers van IKEA

Bestellen bij OTTO

Ferrero, een Italiaans chocopastasprookje

ALDI, geen discounter

Even tanken bij ARAL