Wat betekent de kredietcrisis voor een zakelijke lening

Ondernemers willen ondernemen en toen kwam de kredietcrisis

Wat_betekent_de_kredietcrisis_voor_een_zakelijke_lening-IntroPlaatje.jpg

Ondernemers willen ondernemen. Een goede zakelijke rekening en financiering zijn nodig om zaken te kunnen doen. Zoveel is duidelijk. Stil staan, is vaak achteruit gaan. Elke ondernemer begrijpt dat. Toch blijken banken terughoudend met het geven van een zakelijke lening. Lees hier hoe u het beste een goede zakelijke lening snel kunt afsluiten. In 2018 verloopt het allemaal wat soepeler en kunt u uw slag slaan. Natuurlijk is er ook speciaal sparen voor ondernemers mogelijk.

Krediet crisis betekent minder krediet

De kredietcrisis heeft banken schuw gemaakt voor het nemen van risico’s. En die terughoudendheid schiet nog wel eens door waar het om een zakelijke lening gaat. Zakelijke leningen zijn vaak ingewikkelder om te beoordelen en worden daarom meestal pas na gedegen onderzoek verstrekt. Er wordt meer dan ooit gekeken naar de kredietwaardigheid en de vooruitzichten van een onderneming. Als er een betalingsachterstand staat geregistreerd bij het BKR te Tiel, wordt het allemaal wel heel moeilijk, hoewel lenen met een negatieve BKR registratie niet onmogelijk is.

Het overleg met de bank voor een lening

Overleg voordat u bij de bank verschijnt eerst goed met de bank over wat men allemaal van u wilt weten. Laat u niet verrassen door allerlei nieuwe vragen, maar kom vooral goed beslagen ten ijs. Dat wil zeggen, zorg voor een goed en verzorgd businessplan. Zet de onderneming daarin kort en krachtig neer. Laat zien wat de sterke punten en kansen van het bedrijf zijn en beantwoordt de vragen die de bank vooraf stelde. Zorg dat er geen betalingsachterstanden zijn. Motiveer waarom u de zakelijke lening nodig heeft. De ene zakelijke lening zal immers als risicovoller worden gezien dan een andere. En zeker in deze tijd van kredietcrisis is risico een besmet woord. Een bank wil dus zo veel mogelijk harde feiten en cijfers over de huidige en toekomstige cash flows van uw bedrijf.

Rabobank zakelijk krediet

Een grote zakelijke kredietverschaffer was de Bizner bank, maar de Bizner bank is nu integraal onderdeel van de Rabobank. Men vraagt een startende ondernemer geen businessplan, maar wil wel zeker weten dat u kredietwaardig bent. Dat scheelt al weer, maar wie denkt dat hij dan geen ondernemingsplan nodig heeft en niet een duidelijke visie op zijn bedrijf hoeft te hebben, heeft het mis. Het is namelijk ook in uw belang om bovengenoemde voorbeeldvragen van een bank goed te kunnen beantwoorden en zie de kredietcrisis als een kans. Hoe meer grip u op de ontwikkelingen van uw onderneming hebt, hoe groter uw succes zal zijn.

Tips afsluiten zakelijke lening

Enkele tips voor het bemachtigen van een goede zakelijke lening:

  1. Beantwoord voor uzelf de vragen, die ik hierboven formuleerde.
  2. Investeer in de relatie met uw bank. Hoe beter de relatie met uw bank, hoe groter de kans op succes. U kunt daar ook in de toekomst nog veel profijt van hebben.
  3. Eigenlijk is er altijd wel aan geld te komen, maar de voorwaarden waaronder zijn bepalend. Vraag daarom voldoende offertes aan, bekijk de voorwaarden goed en kijk niet alleen naar de korte termijn. Bekijk uw bedrijf en de zakelijke lening in een meerjarig perspectief. Kijk niet alleen naar de laagste rente, maar ook goed naar de voorwaarden, die door de bank aan de lening gesteld worden.

Links

Kijk voor de fiscale voordelen ook naar het artikel de fiscale voordelen van durfkapitaal voor de startende ondernemer.