Het belang van een goede houding

Het belang van een goede houding

Je houding is van belang om je lichaam te dragen en in balans te houden. Met een goede houding voorkom je later pijnlijke problemen, zoals rugpijn. Ook zie je er niet alleen beter uit, je komt ook zelfverzekerder over.

Waarom is een goede houding zo belangrijk?

Een verkeerde houding zorgt ervoor dat je wervelkolom, schouders en knieën flink worden belast. Het zorgt ervoor dat ergens in je lichaam teveel druk komt, deze druk wordt opgevangen door een ander deel van je lichaam en daar ontstaat de pijn. Stel; je loopt altijd met afhangende schouders, dit is slecht voor je schouders en daardoor vangt je rug het op waardoor je weer rugpijn krijgt. Op den duur kan een slechte houding ook leiden tot slijtage van de ruggenwervels en afname van je longcapaciteit. Het is een vicieuze cirkel die je moet doorbreken.

Met een juiste houding verbeter je niet alleen de bloedcirculatie en ademhaling, maar het geeft ook meer energie.

Wat is een verkeerde houding?

Een verkeerde houding uit zich in: afhangende schouders, billen te veel naar achteren of juist teveel naar voren, holle rug en een gekromde bovenrug.

Hoe kun je een verkeerde houding veranderen?

Een goede houding krijg je door je gewicht te verdelen over beide voeten, je rug recht te houden en je schouders licht naar achteren te duwen en te ontspannen. Je hoofd en knieën staan recht boven je romp. Je knieën licht gebogen. Dit is de goede houding. Hieronder staan enkele oefeningen om dit te bereiken. Je krijgt niet van de ene op de andere dag een goede houding, hier moet je mee oefenen.

Oefening 1: bewustwording

Je moet bewust worden van hoe je zit, staat en loopt. Trek je buik een aantal keer per dag in. Hierdoor voel je of je met een rechte rug staat. Houd ondertussen ook je kin omhoog, maak je nek lang, schouders naar beneden, borst groot maken en ontspan je knieën. Het is belangrijk dat je hoofd niet naar voren ‘leunt’ maar in een rechte lijn boven je lichaam staat. Je mag geen spanning in je nek voelen.

Oefening 2: schouders

Door je schouders naar beneden te drukken, houd je de schouders los. Hierdoor blijf je soepel en ontstaat er geen ‘vaste’ nek en schouders. In het begin zul je dit niet lang volhouden. Verhoogde schouders zijn de eerste tekenen van vermoeidheid. Probeer dit te vermijden. Een paar keer per dag je schouders los schudden is ook een goede oefening.

Oefening 3: ademhaling

Adem een paar keer goed in en uit. Dit zorgt voor ontspanning van de spieren.

Oefening 4: buikspieren

Probeer je buikspieren altijd lichtjes aan te spannen als je loopt, staat of zit. Dit zorgt ervoor dat je ruggengraat de juiste positie heeft. Minimaal 4x in de week buikspieroefeningen doen, helpt om je lichaam in balans te houden. Je buikspieren zijn het centrum van je lichaam. Heb je slappe buikspieren? Dan is de kans groot dat je een slechte houding hebt.

Houding en lichaamsbeweging

Een goede houding maakt je zelfverzekerder en hierdoor zul je er ook beter uitzien. Met een kromme rug en afhangende schouders maak je een onzekere indruk.

Bewegen is een goed middel om sterkere spieren te krijgen. Mensen met sterke spieren hebben vaak ook een betere houding. Sport dus zoveel mogelijk, de goede houding komt dan vanzelf!

Conclusie

Een goede houding is ontzettend belangrijk. Het houdt je lichaam in balans en je ziet er zelfverzekerder uit. Word je bewust van je houding, pas dan kan je het gaan verbeteren.