Wat is een viral en hoe werkt het

Virals

Onder de noemer levenslang leren behoort ongetwijfeld dit artikel want wat is een viral nu weer? Nee, een viral is geen virus of een infectie, in deze Mexicaanse griephype, maar kan wel hetzelfde resultaat hebben, namelijk naamsbekendheid, opvallen dus! Met andere woorden: virals zijn een nieuwe reclametechniek die maar één doel heeft: exposure oftewel naamsbekendheid, opvallen, impact, de aandacht van de consument opeisen! Reclame voor eigen parochie dus!
 
 

Wat is een viral?

Een viral hoort thuis in de wereld van marketing en is een marketingtechniek die gebruikt maakt van bestaande sociale netwerken om alzo de bekendheid van een merk te vergroten en zoveel mogelijk op een positieve manier de virtuele wereld in te sturen. Om te bereiken dat een viral massaal door de lezers wordt doorgestuurd naar vrienden moet hij op de eerste plaats grapping zijn. Niet zo maar leuk, heel erg leuk zodat de lezer/ontvanger denk van 'die is goed, die moet ik doorsturen naar....'. Een vleugje seks in een viral doet het uiteraard ook altijd goed maar ook grappige videofilmpjes, interactieve Flash-games, plaatjes of een enkele keer gewoon een tekst.

Voordelen van virals

Dit marketinginstrument heeft blijkbaar alleen maar positieve kanten: goedkoop, snel te maken en werkt als een virus te vergelijken met het griepvirus want het is de bedoeling dat de boodschap die er achter zit zo snel en wijds mogelijk wordt uitgestrooid. Ideaal marketingmiddel toch?

Hoe maak je het?

Uiteraard kunt je verschillende technieken gebruiken: hier volgen enkele tips!

  1. Parodieer een hit! Dit kan een liedje zijn of een andere reclame! Zolang je maar geen gedoe krijgt met intellectuele eigendomsrechten. Daar moet je natuurlijk wel voorzichtig mee zijn! In elk geval moet het iets bekend s zijn want bekend is ook bemind.
  2. Wees muzikaal! Een deuntje slaat immers altijd aan en blijft hangen bij uw doelgroep!
  3. Hoe korter uw boodschap, hoe beter! In het Engels/Amerikaans noemt men deze agressieve techniek 'Kill your darlings'! en dat zegt alles! Een viral is immers een gevecht om de aandacht van de consument en die heeft het druk!
  4. Vermijd niet begrijpbare humor! Snapt een buitenstaander uw boodschap ook? Als u dit echt wilt onderzoeken, maak dan gebruik van een neutraal testpubliek!
  5. Kwaliteit van een viral is niet belangrijk als u maar opvalt! De enige kwaliteit die belangrijk is, is de kwaliteit van de grap die u maakt.
  6. Gedraag u ook zo! Virals zijn immers geen afspiegeling van de werkelijkheid. Integendeel: ze springen uit de klassieke patronen door hun anders zijn en gekkigheid en dat vindt toch iedereen leuk?!
  7. Dat brengt ons automatisch bij de volgende kwaliteit van een viral: durf shockeren!
  8. Uw bedrijfsnaam of bedrijfslogo is niet van belang wel een korte, aandacht trekkende boodschap. Vermijd alle overbodige informatie!

 De business

Tips is één, een echt goede viral maken is wat anders. Laat dat maar aan de deskundigen over in deze tak van sport: de viral marketers. Hoe dan ook: virale marketing gaat heel dikwijls gepaard met commercials. Dan hebben we het niet over de klassieke tv-reclameboodschappen. Virals worden verspreid via internet en de sociale media.