Reclame maken via social media

Reclame maken via social media

Ieder bedrijf wil reclame maken voor zichzelf om zo veel mogelijk klanten te krijgen. Een nieuwe trend is om reclame te maken via zogenaamde social media. Wat zijn social media precies en op welke manier kun je het beste reclame maken?

Wat is een social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Bekende voorbeelden van social media zijn Hyves, Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter. Er wordt niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen) geplaatst maar ook geluid en beeld, zoals op YouTube, kan een vorm van social media zijn. Meestal zijn social media’s echte communities. Vrienden en familie houden elkaar op de hoogte van hun leven, plaatsen foto’s en nieuwtjes. Wat heeft een bedrijf te zoeken op social media? Dat is een goede vraag. Het voordeel van een website-community is de mond-tot-mondreclame. Het is zelfs de beste reclamevorm. Als iemand tevreden is over jouw product of dienst wordt dit dikwijls doorverteld.

Hoe reclame maken?

De meest bekende vorm van reclame maken is adverteren. Adverteren bij social media is juist niet zo populair. Dit komt omdat mensen hun eigen ‘omgeving’ creëren op zulke sites. Neem Hyves als voorbeeld. Iedere persoon kan zich aanmelden en een persoonlijke pagina aanmaken. Hij of zij vult deze pagina met eigen hobby’s, bezigheden, etc. Als er een advertentie naast de pagina staat over jouw bedrijf, is de kans minimaal dat er op geklikt wordt. Mensen zijn voor hun plezier op communities zoals Hyves en niet voor hun werk.

Maar nu zul je jezelf afvragen hoe je dan wel reclame kunt maken via social media. Het is eigenlijk heel simpel, maak ook een eigen pagina aan over je bedrijf. Op Hyves zijn er bijvoorbeeld speciale bedrijvenpagina’s. Stel je hebt een klusbedrijf. Zoek bij Hyves pagina’s over de bouw, tuinen, inrichting van huizen etc. Stuur een privébericht naar de leden van die Hyvespagina’s en zo kun je ‘vrienden’ krijgen. Dit is een goede vorm van reclame als je er wel voor zorgt dat je eigen pagina up-to-date blijft, anders komen mensen niet meer terug.

LinkedIn is ook een erg goede vorm van reclame maken voor je bedrijf. Dit is een zakelijke community, hierdoor hebben mensen vaak interesse in dezelfde dingen. Als je een LinkedInaccount hebt aangemaakt, kun je collega’s die je kent uit je bedrijvennetwerk gaan zoeken en daar vrienden mee worden. Het is mogelijk om de vrienden van jouw collega te bekijken en te reageren op discussies. Zorg dat je veel goede, inhoudelijke reacties plaatst. Zo krijgen mensen interesse in jouw bedrijf. Mensen kunnen ook zien dat jij hun account hebt bezocht, vaak worden ze dan nieuwsgierig en kijken ze bij jou.

Word succesvol via LinkedIn

De voordelen

  • Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep mensen actief zijn.
  • De inhoud van social media sites zijn altijd eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk. Er is veel mond-tot-mondreclame mogelijk.
  • Social media scoren hoog in zoekmachines als Google, vanwege het betrouwbare karakter.

De nadelen

  • Social media sites zijn heel ‘open’. Iedereen kan zeggen wat hij of zij wil. Dit kan voor zeer veel positieve reclame zorgen maar natuurlijk ook voor negatieve.