Studeren en Lenen

Waarom en hoe geld lenen naast je studie?

Wanneer je recht hebt op studiefinanciering of juist wanneer je geen recht op studiefinanciering hebt, dan kan het interessant zijn om geld te lenen voor studie. Lenen voor een studie kan beschouwd worden als een hele goede investering in jezelf en voor je eigen toekomst. Lenen voor een studie gebeurt daarom ook veel in Nederland en is mede vanwege de hoge koste die verbonden zijn aan het studeren ook voor de gemiddelde mens niet te voorkomen. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden om te lenen voor jouw studie? Dit artikel zal een aantal verschillende leen mogelijkheden behandelen.

Studie leen mogelijkheid 1: studiefinanciering

De bekendste en meest gebruikt manier om voor een studie te lenen is de welbekende studentenlening bij de Informatie Beheer Groep (IB Grroep). Wanneer je gebruik kunt maken van deze voorziening dan zul je hier het goedkoopste uit zijn. De lening via de IB Groep stelt namelijk gunstige voorwaarden aan het lenen voor je studie. Zo hoef je niet direct af te lossen en is het rentetarief van je lening voor je studie zeer gunstig te noemen. Mocht je meer geld willen lenen voor je studie, dan is de studiefinanciering minder geschikt. Het is namelijk wel aan een maximum verbonden. Daarnaast wordt deze lening voor je studie maandelijk uitgekeerd.

Studie leen mogelijkheid 2: via een bank

Als student kun je meestal ook tegen een gunstige voorwaarden lenen voor een studie bij een bank. Op internet zijn volop vergelijkingssites om de verschillende banken en hun voorwaarden voor een studenten lening met elkaar te vergelijken. Het is zeker aan te raden om dit te vergelijken waar je het goedkoopste kunt lenen voor je studie, aangezien dit dus wel degelijk verschilt en dit je dus ook weer heel wat geld kan besparen.

Studie leen mogelijkheid 3: in het rood staan

Een ander voor de hand liggende manier om geld te lenen voor je studie is natuurlijk het welbekende rood staan. Bij veel banken kun je maximaal 1000 euro in het rood staan. Wees je er wel van bewust dat rood staan duurder is dan geld lenen voor je studie bij de IB Groep. Toch kan het dus soms wel handig zijn, en helemaal voor studenten die geen recht (meer) hebben op de maandelijkse studiefinanciering via de IB Groep.

Verdere tips voor het lenen om te kunnen studeren

Zoek altijd naar de meest gunstige voorwaarden. Dit ligt misschien voor de hand, terwijl heel veel studenten dit toch echt niet doen. Dat terwijl voor maar een paar uurtjes rond te surfen op het internet je maandelijkse kosten zeker kunnen doen verlagen. Daarnaast moet je bovendien niet vergeten dat alle leningverstrekkers verplicht zijn om naar aanleiding van een lening aanvraag, dus ook bij het lenen voor een studie, een toetsing te doen bij het BKR in Tiel. Wanneer je een lening krijgt, zal deze geregistreerd worden en dit gegeven blijft daar dan ook voor enkele jaren bewaard. Als laatste moet je natuurlijk wel onthouden dat wanneer u een studentenkrediet heeft afgesloten en u heeft daarnaast een lening bij de IB Groep en daarnaast staat u ook nog eens in het rood bij uw bank, dan wordt de totale schuld wel hoog. Bedenk dus van te voren goed na of het geld wel degelijk noodzakelijk is. Een bijbaantje kan natuurlijk ook al heel wat bijdragen, en je dus hele hoge schulden voorkomen.