Gestopt met studie, en nu

Gestopt met studie, en nu?

Er moet veel geregeld worden als je gestopt bent met je studie. Je moet je uitschrijven bij Studielink, ov-kaart inleveren en je studiefinanciering stopzetten. Hoe doe je dit allemaal en wat ga je doen nu je veel vrij bent?

Uitschrijven

Als eerste moet je jezelf uitschrijven bij Studielink. Je moet naar het inlogscherm van DigiD gaan. Zodra je bent ingelogd, zie je de studie staan voor welke je bent ingeschreven. Als je op Inschrijvingsverzoek intrekken klikt, word er een verzoek tot uitschrijving verzonden naar Studielink. Dit gebeurt allemaal automatisch en hier hoef je verder niet meer naar om te kijken.

Het volgende dat je moet doen is jezelf uitschrijven van studiefinanciering en reisproduct. Dit kun je beide regelen bij de IB-Groep. Hier moet je ook weer inloggen met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens klik je op Mijn gegevens en Studiefinanciering. Nu kom je op de pagina van je studiefinanciering. Dit kun je wijzigen door op wijzig te klikken. Het is heel simpel, alles spreekt voor zich. Nu moet je ook nog je reisproduct stopzetten. Klik op reizen en op wijzig.

Het laatste wat je moet doen is jezelf uitschrijven op school. Je kunt vaak bij een speciale balie je collegekaart inleveren. Dit is bij iedere school verschillend. Het is verstandig om dit met de studentendecaan te overleggen. Ben je voor februari gestopt en is dit de eerste keer dat je gaat stoppen? Dan kun je gebruik maken van de februariregeling. De studiefinanciering en het reisproduct worden dan kwijtgescholden en hoef je niet terug te betalen. Je kunt één keer van deze regeling gebruik maken. Vraag aan je studentendecaan of je daar recht op hebt, zo ja? Dan moet je nog een formulier inleveren, dit gaat allemaal via school.

Als je bovenstaande allemaal hebt uitgevoerd, ben je officieel uitgeschreven. Het is wel belangrijk dat je een bevestiging van uitschrijving krijgt. Deze brief krijg je van je eigen school.

Wat doen in een tussenjaar?

Je hebt waarschijnlijk een lange tijd vrij. De meeste studenten stoppen voor februari of zelfs nog eerder. Vrijwel iedereen die stopt, gaat de hele week of een paar dagen in de week werken. Je verdient geld en je ontmoet nieuwe mensen.

Reizen is populair onder jongeren die gestopt zijn met hun studie. Eerst een paar maanden werken en daarna op reis. Backpacken door Europa, Australië of Amerika. Het kost veel geld maar je ziet veel van de wereld. Een talencursus is ook erg nuttig om te doen. Je kunt bijvoorbeeld voor 3 weken naar Engeland of Malta gaan om vloeiend Engels te leren. Je hebt er altijd profijt van in je leven.

Een andere bezigheid is een cursus volgen. Er bestaan veel organisaties die thuisstudies aanbieden, zoals: de LOI, NTI of Studieplan. Het is wel belangrijk dat je een cursus of studie kiest die je zelf ook echt leuk lijkt. Niet omdat het nou eenmaal goed staat op je cv, anders maak je de cursus of studie waarschijnlijk niet af.

Conclusie

Als je gestopt bent met een studie moet je veel regelen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kan je je eigen tijd gaan invullen. Werken, een taal leren, reizen, een cursus volgen. Het kan allemaal.