Online Picasa fotoalbums op de iPad

Inleiding

De iPad is voor velen een fantastisch apparaat waar zeer veel interessante toepassingen mee zijn uit te voeren. Van internet tot leuke spelletjes en van het maken van zakelijke presentaties tot het bekijken van je eigen online foto's. In dit artikel wordt beschreven hoe je je eigen foto's online kunt zetten met behulp van Google's Picasa webalbums en hoe je deze vervolgens zeer handig kunt bekijken op de iPad.

Picasa webalbums van Google

Picasa webalbums is een dienst van Google om je digitale foto's online te kunnen zetten. Dit kan gratis (tot 1 GB aan opslagruimte) of tegen betaling (bijvoorbeeld 20 GB opslagruimte voor ongeveer 4,5 Euro per jaar). Je kunt eigen digitale foto's uploaden vanaf de computer naar je account op Picasa. Alle foto's kunnen georganiseerd worden in albums en kunnen voorzien worden van allerlei bijschriften en tags. Daarnaast kunnen de foto's binnen Picasa ook bewerkt worden en kunnen ze bekeken worden door middel van een slideshow. Het op deze manier uploaden van foto's biedt meerdere voordelen. Zo dient het online Picasa account als zeer goede backup voor al je persoonlijke en waardevolle digitale foto's. Natuurlijk kunnen deze ook op dvd schijfjes of op een externe harde schijf gebackuped worden. Maar bij brand of diefstal kunnen ook deze backups verloren gaan. De foto's op Picasa staan op internet, beheerd door Google. Dit geeft absoluut de nodige zekerheid met betrekking tot de beschikbaarheid en veiligheid van de foto's. Een ander voordeel van een Picasa account is dat de online foto's vanaf overal te benaderen zijn, mits er een internetverbinding (en een computer/ iPad/ laptop) is. Handig om foto's te bekijken als je bijvoorbeeld bij iemand op bezoek bent. Even inloggen en start de diashow maar! Ook kun je zelf bepalen wie de foto's mag zien. Er zijn diverse beveiligingsniveaus mogelijk, van volledig privé tot openbaar. Alles per album in te stellen. En iemand een linkje mailen naar een fotoalbum is zeer eenvoudig. Alleen degenen die het linkje hebben kunnen de foto's bekijken.

Picasa werkt voor Windows maar ook voor Apple's Macintosch. Het uploaden van foto's vanaf je computer is erg eenvoudig. Dit kan veelal rechtstreeks vanuit het fotobewerkingsprogramma (bijvoorbeeld iPhoto). Maar ook is uploaden via een apart uploadprogramma mogelijk. Kijk voor de mogelijkheden op Picasa Webalbums.

Picasa fotoalbums bekijken op de iPad

Het bekijken van de online foto's op een iPad is werkelijk een fantastische manier om foto's te bekijken. Het beeld is onwaarschijnlijk scherp en de navigatie is zeer intuïtief. Hier kan geen fotoboek, laptop of computer tegenop. Het formaat van de iPad leent zich perfect voor het bekijken van foto's. En het gebruik van de online fotoalbums van Picasa maakt het geheel nog mooier. Niet meer knoeien met synchronisatie vanaf de PC of Mac, maar gewoon alles online beschikbaar hebben.

Voor het optimaal bekijken en beleven van je digitale online foto's is de App van iPicasso zeer geschikt. De App heet Web Albums Manager. Eenmalig moeten de accountgegevens van het Picasa account worden ingegeven. Daarna is het een kwestie van een aantal klikjes met de vinger om je favoriete foto's te bekijken. En het programma heeft vele mogelijkheden. Het uploaden van foto's, delen met anderen, beveiligen of tijdelijk binnenhalen van een album in het cache geheugen (voor offline gebruik) is allemaal mogelijk.

Conclusie

Het uploaden van je eigen digitale foto's naar een Picasa account van Google biedt meerdere voordelen. Het dient als backup voor al je foto's en het maakt het delen van de foto's met anderen zeer eenvoudig. De ervaring van online foto's bekijken wordt alleen nog maar mooier door gebruik te maken van Webalbums op de iPad. Met deze App is het werkelijk een lust voor het oog en een fantastische beleving om al je fotoalbums nog eens rustig door te nemen of te delen met vrienden.