Online schaken op de iPad

Inleiding

De iPad is voor velen een fantastisch apparaat waar zeer veel interessante toepassingen mee zijn uit te voeren. Van internet tot leuke spelletjes en van het maken van zakelijke presentaties tot het bekijken van je eigen online foto's. In dit artikel wordt beschreven hoe je online kunt schaken tegen tegenstanders over de hele wereld op de iPad.

Online schaken

Schaken is een fantastisch spel (zelfs een sport) waar miljoenen mensen voor warm lopen. Strategie, analytisch vermogen, tactiek, inzicht en discipline is nodig om een goed schaker te worden. En ook nog eens geduld. Vaak wordt schaken geassocieerd met saaie mannen met grijze baarden. Op de schaakclubs lopen ze dan ook volop rond! Er is een manier om toch volop van het schaakspel te genieten, zonder dat je je hoeft aan te sluiten bij een schaakclub. Natuurlijk is het altijd leuk om ' face to face' tegen iemand te spelen. Maar niet iedereen heeft zin in een schaakclub of heeft huisgenoten, vrienden of kennissen die ook van schaken houden. Online schaken is dan een goede oplossing. Via het internet kun je schaken tegen een online tegenstander, waar ook ter wereld. En je kiest zelf het moment waarop je er weer eens goed voor gaat zitten.

Voordelen van de iPad

Waarom nu een artikel schrijven over online schaken op de iPad? Ok, iets schrijven over online schaken, dat kan. en over de iPad: ook logisch. Maar wat maakt schaken op de iPad nu zo bijzonder? Welnu, het is met name het gebruiksgemak dat schaken op de iPad een ideale manier van creatief en uitdagend vermaak maakt. Een groot voordeel van de iPad is dat je deze gemakkelijk vanaf de bank of luie stoel kunt gebruiken. Een klikje op de aan knop en het apparaat is direct aan, zonder opstartijd zoals bij een gewone computer of laptop. En ook de WiFi verbinding wordt binnen enkele seconden tot stand gebracht. Ideale eigenschappen die het mogelijk maken om op elk geschikt moment even een of meerdere zetten te doen in een schaakspelletje.

Online schaken met de gratis Chess.com App

Er zijn meerdere App's beschikbaar om online mee te schaken. in dit artikel wordt de App van Chess.com beschreven. Deze is gratis te downloaden via de App store en geeft zeer gebruiksvriendelijk toegang tot de website www. chess.com. Dit is een bekende gratis schaakwebsite die wereldwijd meer dan 2,5 miljoen leden heeft. Dat zijn dus allemaal mensen die wel eens een online potje schaken!. De App op de iPad is zeer eenvoudig in gebruik. Voor je het weet heb een acount aangemaakt op Chess.com en ben je online. De instellingen hiervoor hoeven slechts eenmalig te worden ingegeven. Elke volgende keer dat de App wordt aangeklikt zit je direct online in de openstaande schaakpotjes. Grafisch gezien is de App prima voor elkaar en ook qua functionaliteit werkt het zeer prettig. Je kunt eenvoudig een tegenstander uitdagen of deelnemen aan een openstaande aanvraag. De duur van een spel varieert. Veelal wordt er gekozen voor een response tijd van 3 dagen per zet. Maar ook 1 dag of bijvoorbeeld zeven dagen is te kiezen, wat de persoonlijke voorkeur ook maar is. Door meerdere spellen gelijk aan te gaan, kun je er voor zorgen dat er altijd genoeg zetten te doen zijn. En de ingestelde responsetijd is een maximum. Vele schakers zijn op hetzelfde moment online als jijzelf en dan gaat en potje al snel heen en weer. En voor wat betreft het schaakniveau: voor ieder niveau zijn er genoeg tegenstanders te vinden. Wees dus niet bang om ingemaakt te worden. Iedereen krijgt een ranking en je speelt voornamelijk tegen mensen met ongeveer hetzelfde niveau. Ook beginners zijn volop te vinden op Chess.com.

Kortom: een zeer leuke en comfortabele manier om te genieten van een goed potje schaak!