Wat is de opvolger van 3G

Inleiding

De mogelijkheden en het gebruik van mobiele telecommunicatie neemt als maar toe. Dat wordt gevoed vanuit technologische ontwikkelingen die steeds meer mogelijk maken. Met name de verbindingssnelheid van mobiele datacommunicatie is een bepalende factor voor de mogelijkheden en gebruiksgemak voor mobiele telecommunicatie. Hierdoor kunnen steeds mooiere en beter toepassingen (programmaatjes/ apps) worden gemaakt. Maar wat is nu het veel genoemde ‘3G’en staat er al weer een opvolger klaar?

Wat is 3G?

Vele zogenaamde smartphones gebruiken de term 3G in de typeaanduiding voor het telefoontoestel. Zo is er bijvoorbeeld de iPhone 3G, de Samsung 3G en de HTC Touch 3G. Maar waar staat dit nu voor?

3G staat voor ‘Derde Generatie’ en is de generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons, na 2G. Het is gebaseerd op de standaardenfamilie van het International Mobile Telecommunications-programma, "IMT-2000" (door de ITU, de International Telecommunication Union). 3G-technologieën geven mobiele gebruikers een breder bereik van diensten met geavanceerde mogelijkheden, en een grotere netwerksnelheid. Deze diensten bevatten onder meer VoIP (internet telefonie), Videoconferentie en breedband internettoegang, in een mobiele omgeving. De snelheden liggen tussen 5 en 10 Mb/s (megabit per seconde) en liggen volledig in de lijn van breedbandsnelheden op vaste verbindingen (ADSL en kabel). 3G-technieken zijn in 2001 ontwikkeld in Japan door 3GPP en voor het eerst in gebruik genomen in Azië rond 2002, gevolgd door de VS.

Wat is de opvolger van 3G?

Hoe logisch: 4G is de populaire benaming voor de vierde generatie in mobiele telecommunicatiestandaarden. Voordat het zover is gekomen zijn er wel enkele tussenstappen geweest. Zo is er het zogenaamde High-Speed Downlink Packet Access of HSDPA (ook wel 3.5G (of "3½G", òf 3G+ genoemd) en het High-Speed Uplink Packet Access (HSUPA) (ook wel 3.75g (of "3¾G") genoemd). Beide opvolgers van de gewone 3G realiseerden een hogere snelheid van dataverkeer door verbeterde technologie. De laatste tussenstap naar de 4G generatie is de 3,9G. hiermee is de Long Term Evolution-technologie (LTE) geintroduceerd en worden al snelheden behaald tot 300 Mbit/s (37,5 Mbyte/s). 3.9G wordt soms ook wel pre-4G genoemd.

De volgende stap in de ontwikkeling van mobiele dataverbindingen is dus de 4G, ook wel LTE 3GPP genoemd, wat staat voor Long Term Evolution. 4G is gebaseerd op geavanceerde LTE-technologie en biedt een veilige IP-gebaseerde oplossing voor nieuwe telecommunicatiediensten zoals IP-telefonie, ultrabreedband mobiel internet, onlinegamingdiensten en performante multimedia-streaming. Met theoretische snelheden tot 1Gbit/s (125 Mbyte/s) als men stilstaat, en 100 Mbit/s (12,5 Mbyte/s) bij beweging, zou men van al deze toepassingen probleemloos gebruikmaken in de auto of in de trein.

In 2010 is men volop bezig netwerken te bouwen en te testen, maar door de wereldwijde crisis van 2009 en het onverwachte lage rendement van 3G de afgelopen jaren kijken de meeste spelers in de telecommunicatiesector liever de kat uit de boom dan onmiddellijk zwaar beginnen te investeren. In 2010 worden er 4G-licenties geveild in België en in 2011 in Nederland. Deze zouden een stuk goedkoper zijn dan de voormalige 3G-licenties. Verwacht wordt dat de eerste apparaten die van de 4G-technologie gebruik zullen maken in 2012 in de winkels zullen liggen.