Bloggen: Vergroot je lezerspubliek

Bloggen: Vergroot je lezerspubliek

Het is makkelijk om een blog aan te maken. Bij verschillende websites kan het makkelijk en snel. Je hoeft maar een vragen in te vullen en de blog is aangemaakt en te lezen voor iedereen. De eerste stap ging makkelijk. Daarna komt de stap om wat te schrijven op je blog, dat is voor veel mensen vaak geen probleem.

Veel bloggers vinden het moeilijk om lezers te krijgen en te behouden. Met onderstaande tips kan je je lezerspubliek uitbreiden en behouden.

Tips

  • Een blog. Voordat je je zorgen gaat maken over wat je allemaal wel of niet wil beschrijven op je blog, moet je van te voren al wat hebben bedacht. Design, gebruikersvriendelijkheid, niche en inhoud zijn top onderwerpen om bij stil te staan. Je blog moet origineel en authentiek zijn, het is de enige plek op de wereld wat helemaal van JOU is en waar jij aangeeft wat wel en niet mag of kan.
  • Commentaar\ reacties geven. Wanneer je pas begint met een blog dan is het er niet makkelijker en simpeler om je lezerspubliek op te bouwen. Hier moet je tijd en moeite in steken, soms is het leuk en soms niet, maar het is iets wat gedaan moet worden. Begin bij een blog die je leuk vindt en kijk wie daar commentaar geeft. Het commentaar dat je geeft zijn een soort van visitekaartjes van jou die je overal in de blog-wereld laat vallen. Andere bloggers zien het en gaan vervolgens naar jouw blog.
  • Gast post. Schrijven op de blog van iemand anders is een goede manier om jezelf te introduceren bij nieuw publiek. Vraag aan een blogger of je iets voor hen mag schrijven, of vraag of iemand anders iets voor jouw blog wil schrijven. De post moet je niet eerder hebben geschreven en herkennings punten van je eigen blog hebben. De bezoekers zoeken uiteindelijk allebei de blogs op. Het is een win-win situatie.
  • Twitter. Dit kan een geweldige tool zijn voor je blog, maar niemand heeft er wat aan wanneer je er niet veel mee doet. Begin een Twitter account en volg mensen die je kent van je blog. Promoot jezelf niet al teveel anders kan het een negatieve uitwerking hebben. Maak 1 op de 10 tweet over je blog of nieuw post. Maak de titel van je post op zo’n manier dat mensen geïntrigeerd genoeg zijn om er naar toe te gaan.
  • Give-away. Veel mensen zien dit als een boost voor het verkeer naar je blog, je kunt het echter ook zien als een bedankje voor je bezoekers. Sommige bloggers stellen voorwaardes aan een give-away, zoals volger worden van het blog of bij Twitter. De ander stelt geen voorwaardes omdat het gewoon leuk is. Het is natuurlijk leuk om veel verkeer op dat moment te hebben, het is echter nog leuker om een vast lezerspubliek te behouden.
  • Toegankelijkheid. Beantwoord e-mails, reageer op commentaren en negeer geen enkel twitter bericht dat aan jou gericht is. Wees aardig en beschikbaar. Je hoeft het natuurlijk niet te gek te maken door op elk commentaar te reageren, dat kan op den duur veel tijd in beslag nemen. Doe het wel zolang het kan.
  • Onderhoud je site. Verander af en toe vaste tekst op je site, plaats een andere foto. Kijk naar de verschillende mogelijkheden van jouw blog en speel daar mee. Hou je commentaren in het oog, mocht er iets vervelends gebeuren dan meteen instappen.
  • Schrijf regelmatig. Het is niet leuk om naar een blog te gaan waar al weken niets op geschreven is. Wanneer je niet heel veel tijd hebt, hou het dan op 1x per week. Je lezers komen dan regelmatig terug en houden jouw blog in de gaten. Er is nog een voordeel hoe vaker je update hoe beter je gevonden wordt in Google.

Het is jouw blog, jouw wereld en jij beslist hoe er met iedereen wordt omgegaan. Jij bent ook degene die beslist of je blog groeit of klein blijft.

Hoe dan ook geniet van je blog!

Kijk ook bij