Bloggen: De 5 W richtlijnen

Bloggen: de 5 W richtlijnen.

Tegenwoordig zijn er talloze blogs te vinden op het internet. Het is dan ook een extreme uitdaging om een goed lezerspubliek te vinden en te houden. Dit geldt vooral voor nieuwe bloggers, er zijn namelijk zoveel verschillende soorten blogs te lezen en zo weinig tijd. Als het jouw doel is om een blogger te worden waar iedereen naar toe terugkomt, omdat ze gewoon jouw blog ‘moeten lezen’, kijk dan eens goed naar de 5 W’s die ik heb ondervonden.

De vijf W’s van bloggen

1. Wees relevant. Iedereen heeft ondertussen wel wat gelezen of gehoord over het vinden van jouw niche en weten wie je publiek is. Wat ook zeer belangrijk is ‘wees relevant’. Niemand wil een blogpost lezen als het niet interessant geschreven is of niet relevant is voor jouw blog. Hou het relevant voor je lezers. Dit is namelijk de manier om je lezers terug te krijgen naar jouw blog. Blog over ideeën waar je lezers een mening over kunnen geven, maak van je posts een klankbord voor je lezerspubliek en zorg voor relevante informatie.

2. Wees origineel. Niemand wil een blog lezen die lijkt op en klinkt als een reeds bekende blogger. Alles moet uniek zijn, van je blog ontwerp tot het schrijven van je posts. Hou je blog authentiek en origineel. Probeer nooit, nooit op een andere blogger te lijken, het gaat gewoon simpelweg niet werken. Die succesvolle blogger is succesvol omdat die origineel is. Maak je eigen stempel in blogland en blijf daar bij. Niemand houdt van een na-aper.

3. Wees uitdagend. Of je nu schrijft met een sarcastische ondertoon, met humor of met een rauwe open eerlijkheid, het maakt niet uit. Houd vast aan wat je weet van jezelf en doe dat goed. Je weet zelf als beste hoe je schrijft en praat en maak daar je werk van. Wat je eigenlijk wilt doen is er voor te zorgen dat je lezers nadenken over jouw posts zodra ze je blog sluiten. Veel posts hebben in het verleden gezorgd voor een discussies en dat is een reden voor bezoekers om terug te keren.

4. Wees trouw. Hier wordt mee bedoeld trouw aan je blog en aan je lezers. Voor je lezers wordt bedoeld, geef een reactie terug wanneer iemand een reactie schrijft. Maak accounts aan via de sociale media. Zorg voor interactie met je lezers. Voor je blog houdt dat in dat er regelmatig nieuwe posts geschreven moeten worden. Wanneer je niet vaak genoeg nieuwe posts schrijft komt men steeds minder op je blog of zelfs helemaal niet meer. Er bestaat natuurlijk de kans dat er even geen inspiratie is, dat geeft niet, er kan namelijk ook een foto geplaatst worden. Het hoeven niet altijd lange berichten te zijn, het kan ook kort.

5. Wees jezelf. Dit is misschien wel het allerbelangrijkst. Zorg dat alles wat je schrijft of doet, op je blog, een reflectie is naar jezelf. Heb vertrouwen in jezelf en wat je publiceert. Weet wie je bent en waar je voor staat. Stel je eigen spelregels op een leef daarnaar. Blijf trouw aan jezelf en dit zal bij de lezers te merken zijn.

Slotwoord

Een blog schrijven is een leuke bezigheid, het is natuurlijk nog leuker wanneer lezers terug blijven komen en jou leren kennen door middel van je blog. Bovenstaande zijn richtlijnen waar je je voordeel mee kan doen.

Nog meer informatie

Blog ontwerp: Hoe te beginnen Blogger: Hoe krijg je foto's naast elkaar

Jouw Google Adsense PubID op zoveel mogelijk websites