De internet consument

Marketing

Reclame

Als marketing praat over de consument dan gebeurt dat altijd in de vorm van wat de consument wil. Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat de klant vooral kijkt naar relatie, reputatie, ruil, communicatie, inspanning, behoefte, gemak, prijs, plaats, product en personeel. Als je op internet rondkijkt krijg je langzaam maar zeker het idee dat het niet om de klant gaat, maar om de beurs van de klant en de eigenaar van de website.

⬇ Index

Commercieel

Jarenlang was de internet consument de belangrijke persoon op internet. Het ging niet om het product dat via internet verkocht kon worden, het ging om de communicatie tussen mensen. Een goede website was een website die in zijn communicatie verwees naar andere websites. Een
Interesse
goede website was een website die andere sites als gelijke behandelde. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker commerciële sites die er alles aan doen om hun klant niet als klant te behandelen. De klant moet op allerlei manieren binnenshuis gehouden worden. Helaas vergeten al die site eigenaren dat de klant de macht heeft op internet. Hoe je ook je best doet om de klant te binden door hem af te leiden, door hem een beleving aan te bieden, als de klant er genoeg van heeft zit er een sluitknop op het webbrowservenster. Internet leent zich dus niet zoals een supermarkt voor een ingang, veel verschillende producten, een kassa en een uitgang. Internet is als een supermarkt waar aan het eind van iedere gang een uitgang is. Als je daar geen rekening mee houdt, dan loop je de kans dat de consument zich van je vervreemd. Zeker als de klant op andere plaatsen wel de macht over zijn handelen blijft behouden.

Daarmee is niet gezegd dat de consument nooit bij je zal komen kopen, maar als je site niet voldoet aan de verwachtingen van de klant, dan ben je hem voor altijd kwijt. Want op internet geldt voor jouw tien anderen, zeker voor klanten met genoeg geld en geen angst.

Het grootste gevaar aan een commerciële site is dan ook het insluiten van klanten. Hoe sterker de klant dit gevoel krijgt, hoe eerder hij de sluit knop zal gebruiken van het venster waarin hij je website heeft geopend. Waarbij je insluiten moet zien als alleen interne links of teveel reclame waardoor de inhoud naar de achtergrond verdwijnt.

⬇ Index

Succesvolle sites

Hoewel op internet vaak nog steeds ouderdom gezien wordt als een succes, is de ouderdom niet de oorzaak van het succes, maar het gevolg. Helaas is het verschil tussen oorzaak en
Winnaars
gevolg als het gaat om de levensvatbaarheid van een website niet te meten als je dat doet middels de ouderdom.

Maar er zijn wel een aantal punten die je kunt herkennen aan succesvolle sites.

Ten eerste zijn ze er voor de gebruikers . De site behandelt de gebruiker als de persoon waar het omgaat. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat gebruikers veel links krijgen naar aanvullende informatie. Vandaar natuurlijk ook het succes van weblogs, social bookmarking sites, portaal sites, forums en zoekmachines. Dit zijn allemaal sites die de gebruiker helpen in zijn reis over en door het internet. Het internet is tenslotte zo groot en daardoor ondoorzichtig geworden, dat mensen bijna niet meer weten wat ze ermee moeten. Vandaar natuurlijk ook dat mensen vaak het eerste vindresultaat kiezen en niet verder kijken.

Ten tweede geven ze de gebruiker ruimte. De gebruiker wordt niet voortdurend op allerlei manieren gedwongen om iets te beleven, maar mag zelf kiezen. Zie daar het succes van sites als YouTube, forums en kranten sites. Zie daar de afkeer van website die je bij binnenkomst bombarderen met een flash presentatie, waar je tien seconden op zit te wachten om te laden. Zodra YouTube je bij binnenkomst een filmpje gaat presenteren zullen de meeste gebruikers overlopen naar andere video sites die dat niet doen.

Ten derde geven ze de gebruiker de macht. Je kunt als gebruiker zelf inhoud toevoegen of dat nu in de vorm is van persoonlijke ervaringen, adviezen, filmpjes, fotos of verhalen. Vandaar het succes van forum, weblogs en sites als Kieskeurig.

⬇ Index

Conclusie

Op internet ligt de macht dus bij de consument en zolang de consument een aan/uit knop heeft op zijn PC zal dat ook
Leeg
niet veranderen. Dat betekent dat je als commerciële activiteit het evenwicht zult moeten vinden tussen je klant en jouw behoeftes. Met goed kijken naar wat de marketing op dit punt zegt zie je dat het er omgaat de klant waarde te geven en niet de klant binnen te halen en vast te houden tot zijn portemonnee leeg is.
⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Reclame door mensatic

Interesse door aconant

Winnaars door gracey

Leeg door Normyo

Index van koppen

Marketing
Commercieel
Succesvolle sites
Conclusie
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen