Google is verre van gek: haar Homepage is beschermd

Google beschermt zichzelf prima

Google heeft ver in de toekomst gekeken destijds. Hun schitterend eenvoudige homesite is intellectueel beschermd. Deze zoekstartpagina is wel zo eenvoudig van opmaak dat het een wereldwijd succes is geworden. Wellicht had Google dat zelf ook niet verwacht. Feit is dat de eenvoudige opmaak van hun zoeksite niet gekopieerd mag worden. Een voorbeeld van de bescherming van Intellectuele Eigendom die qua succes uniek is in de wereld!

 

Eenvoudige zoekmachine

Inmiddels is de homepage van Google wereldwijd de best bezochte pagina op het internet. En zo eenvoudig! Het middelpunt vormt het zoekformulier en twee buttons ('google zoeken' en 'ik doe een gok'). Nu mag niemand meer zomaar het design van de homepage van Google overnemen. Google claimt op basis van het patent eigenaar te zijn van de 'Graphical user interface for a display screen of a communications terminal'  en legde zijn recht vast in een 'design patent' op de website van de USPTO (United States Patent and Trademark Office oftewel de Amerikaanse Octrooiraad).

Wat is een design patent?

Een 'design patent' wordt in Nederland een 'modelrecht' genoemd. Een modelrecht geeft recht op de bescherming van het uiterlijk (de vormgeving) van een product. Het gaat hier dus nadrukkelijk niet om de techniek achter de homepage of hoe inventief het is om niets op je homepage te zetten. Het criterium is enkel en alleen of je iets nieuws hebt bedacht dat als uiterlijk van een product kan dienen.

Ook octrooi-/patentbescherming!

Google blijkt bij de Amerikaanse Octrooiraad nog meer octrooien te hebben aangevraagd:

  1. op een browser-based spellingcontrole,
  2. op onderliggende technieken van webpagina's waar meerdere auteurs tegelijk aan werken (wiki's) en
  3. op de resultatenpagina van zijn zoekmachine.

Links

Wat is een octrooi?

Hoe kan ik een goed idee beschermen?