Hoe weet dat je computer besmet is

Mijn computer is besmet

Sla nu niet onmiddellijk in paniek: het is niet omdat er gekke dingen gebeuren met uw computer dat er daarom iets mis is. Alle mogelijke computerproblemen in een artikel uitleggen, gaat ook niet. Bovendien is het niet altijd onmiddellijk zichtbaar dat je computer een infectie heeft opgelopen. Kijk naar jezelf: het is niet omdat je hoest en proest dat je de griep hebt!
 

Eenvoudige uitleg!

We proberen het hier eenvoudig uit te leggen. Voor doorgewinterde computerfreaks zal deze uitleg niet altijd helemaal naar hun inzicht zijn: voor hen is deze uitleg ook niet bedoeld! Dit is voor de leek in het vak!

Waarom niet eenvoudig te zien?

 • Omdat lui met slechte bedoelingen hun stinkende best doen om computers te infecteren en dit op een manier dat je het niet merkt! Virusmakers worden ze genoemd. Dit woord is eigenlijk niet goed gekozen: ze maken niet alleen virussen, ook wormen, Trojaanse paarden en spyware. Het klinkt allemaal niet goed en zelfs vies, toch? Dat alleen al betekent een waarschuwing!
 • Al deze onheil bij elkaar wordt ‘infectie’ genoemd. Het is een eigenlijk hetzelfde als je zelf ziek bent. Verschil is dat deze ‘geneesheren’ codes gebruiken en het niet op je lichaam maar op je computer hebben gemunt! Door die ‘slimme’ codes (want slim zijn ze wel!) weet je niet wat er nu eigenlijk aan de achterkant met je computer gebeurt en dat is niet goed. Wat je dus ALTIJD moet doen, is deze misdadigers geen kans geven om je computer te besmetten!

Hoe doe je dat?

1) Door speciale software op je computer te voorzien die voor de noodzakelijke veiligheid (in computertaal ‘security’) zorgt. Je kunt deze programma’s gratis downloaden. Linkjes en uitleg: onderaan dit artikel!

2) En het moet nog maar eens gezegd: maak regelmatig een (externe) back up dan ben je niets kwijt! Heel belangrijk: minstens om de maand! Bijna niemand doet het … tot ze de eerste keer geïnfecteerd zijn en dan is het te laat! Vijf minuten werk per maand: is toch niet te veel!?

Lijst met symptomen!?

We doen hierna ons uiterste best om de meest eenvoudige ‘ziekteverschijnselen’ van een besmette computer te geven maar… deze symptomen duiden daarom niet altijd op een infectie: ze kunnen even het gevolg zijn van hardware en/of software problemen!!!

 1. De computer gedraagt zich vreemd: je ziet dingen op je scherm die je nog nooit eerder hebt gezien;
 2. Je ziet onverwachte berichten of beelden;
 3. Je hoort geluiden die je anders nooit hoort;
 4. Er starten spontaan programma’s op die je niet zelf hebt opgestart;
 5. Je hebt al een firewall geïnstalleerd en een programma is bezig verbinding te maken met Internet (terwijl je dit programma niet zelf hebt gestart).
 6. Je krijgt emails van anderen die beweren dat jij heb emails hebt verstuurd terwijl je dat helemaal niet gedaan hebt;
 7. Je computer loopt heel diktwijl vast;
 8. Je hele computer of althans sommige programma's lopen duidelijk langzamer;
 9. Je krijgt regelmatig en veel berichten over systeemfouten;
 10. Je besturingssysteem doet gekke dingen bij het opstarten;
 11. Je merkt dat bestanden of mappen zijn gewijzigd of verwijderd terwijl je dat (vanzelfsprekend) niet zelf hebt gedaan (of je partner, kinderen!?).
 12. Er knipperen lichtjes op je computer die de harde schijf bewerken zonder dat er sprake is van lopende programma's (enige computerkennis voor nodig);
 13. Je webbrowser gedraagt zich vreemd: je kunt bijvoorbeeld sommige browservensters niet sluiten!

Conclusie

Nogmaals: panikeer niet bij deze opgesomde ‘alarmsignalen’. Het is heel goed mogelijk dat het aan je hardware (bijvoorbeeld er is iets mis met je harde schijf, kabel die er net in zit, internetprovider die eruit ligt, enz…) of software ligt! En als je toch 'besmet' geraakt, het bijgevoegde plaatje is in elk geval geen goede oplossing!

Links

Lees hier meer over en installeer:

Gratis en uitstekend antivirusprogramma AntiVir

Gratis firewall ZoneAlarm