Wanneer is shortlease interessant

Inleiding

Autorijden is een dure aangelegenheid. Of het nu de leaseauto van de zaak is waarin privé wordt gereden of de zelf gekochte occasion, het kost allemaal veel geld. En voor velen is het dat ook dubbel en dwars waard, maar anderen zien het als een noodzakelijk kwaad. En niemand zal echt staan te juichen als er een dure reparatie betaald moet worden ‘omdat hij het weer eens niet deed’. Er zijn meerdere manieren om om te gaan met de kosten en risico’s van een auto. Huren, leasen, kopen, nieuw, tweedehands, met financiering en zonder financiering. Een iets minder bekende vorm van autorijden is het zogenaamde shortleasen. In dit artikel wordt ingegaan op deze vorm van autorijden en op de voordelen en nadelen er van.

Wat is shortlease?

Shortlease is goed te omschrijven als ‘flexibele mobiliteit’. Met shortlease least u voor een korte periode een auto. U betaalt een afgesproken maandbedrag inclusief een bepaald aantal vrije kilometers. Zo krijgt u de flexibiliteit van een huurauto maar wel met alle faciliteiten van een leaseauto.

Een shortlease overeenkomst bevindt zich qua termijn dus tussen een huurovereenkomst en een leasecontract in en combineert hiermee het gunstige prijsniveau van een leasecontract met de flexibiliteit in looptijd van een huurovereenkomst. De minimale leaseperiode is bij de meeste aanbieders een maand. Daarna is het contract in principe altijd eerder op te zeggen, zonder extra kosten. U zit niet vast aan een maandenlang contract op basis van een aantal te rijden kilometers.

De shortlease maandtarieven liggen gemiddeld iets hoger dan van het traditionele leasecontract. Een leasecontract heeft echter een looptijd van 3 tot 5 jaar en dat beperkt u aanzienlijk in uw flexibiliteit. U kunt immers niet zomaar af van een leaseauto zonder hier een zeer pittige afkoopsom voor te moeten betalen. Bij een gewone huurauto heeft u de vrijheid om de auto in te leveren wanneer u dat wilt. Echter, de huurkosten kunnen hierdoor behoorlijk oplopen als u voor een langere periode huurt.

Shortlease kan dus ideaal zijn voor bepaalde doelgroepen.


Wanneer is shortlease interessant?

In de volgende gevallen kan shortlease een ideale oplossing zijn om uw mobiliteitsbehoefte mee te vervullen:

  • u heeft doorgaans weinig behoefte aan een auto, behalve voor een korte aaneengesloten periode, zoals een vakantie of een specifieke omstandigheid. Het shortleasen van een auto voor één of meerdere maanden kan dan een zeer goed alternatief zijn.
  • u rijdt het liefst in een oudere goedkope auto, maar wilt voor bijvoorbeeld de vakantie wel een nieuwe betrouwbare auto. Ook in deze situatie kan shortlease een uitkomst zijn.
  • u bent startende ondernemer of ZZP-er. De inkomsten zijn nog onzeker en/of afhankelijk van opdrachten en u wilt daar geen langlopende verplichting tegenover zetten. Lease alleen als er werk is, met shortlease kan het!
  • u heeft een bedrijf en neemt een medewerker aan voor bepaalde tijd. Ook hier kan het zeer wenselijk zijn om nog geen langlopende leaseverplichting aan te gaan.

Aandachtspunten bij shortlease: Er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar u goed op moet letten bij het afsluiten van een shortlease contract. Wat zijn bijvoorbeeld de meerkosten per kilometer indien er meer kilometers worden gereden dan het normaantal. Vaak is dit 10 – 15 cent per kilometer, maar ook hogere meerprijzen worden gehanteerd. Bij veel kilometers kan dit een behoorlijke kostenpost zijn. Let verder ook op het eigen risico bij schade en diefstal. En voor particulieren: de meeste prijzen die worden aangeboden zijn exclusief BTW. Als particulier kunt u de BTW niet terugvorderen van de belastingdienst dus zult u ook deze kosten moeten meenemen in uw afweging om te gaan shortleasen.


Zakelijk en particulier

Shortlease wordt het meeste toegepast binnen de zakelijke markt. Maar er zijn ook aanbieders die aan particulieren shortlease auto’s ter beschikking stellen. Wie weet gaat het dezelfde kant op als de particuliere autolease .


Conclusie

Het shortleasen van een auto is in de regel voordeliger dan huren en flexibeler dan het ‘gewone’ leasen. Hierdoor kan deze vorm van leasen voor bepaalde doelgroepen een zeer aantrekkelijk alternatief zijn om de flexibele mobiliteitsbehoefte mee te vervullen.