Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Inleiding

Parijs is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk en heeft ongeveer 2,15 miljoen inwoners. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn geworden. Parijs wordt tegenwoordig naast Londen, New York en Tokio beschouwd als een van de vier grote wereldsteden.

Daarom is het erg handig om tijdens een stedentrip naar Parijs een top 10 te hebben. Hiermee verzeker je jezelf dat je de grote trekpleisters in ieder geval niet zullen missen op je ontdekkingstocht door Parijs.

1. Louvre

Het Louvre in Parijs is een prachtig en zeer uitgebreid museum. De imposante collectie is gewoonweg niet te bezichtigen in slechts één dag. De talloze schatten reiken van Egyptisch tot Grieks en Romeins en van Babylonisch tot Etruskisch. Daarnaast is er een immense collectie aan schilderijen te zien. Onder de schatten bevinden zich enkele kopstukken, zoals de Venus van Milo, de Winged Victory of Samothrace, de Codex van Hammurabbi en uiteraard de Mona Lisa.

Maar niet alleen de collectie is de moeite waard. Het gebouwencomplex waarin het Louvre huist is zelf ook prachtig. En buiten het Louvre, op het binnenplein tussen de gebouwen in, staat een bijzondere constructie: de Glazen Piramide. Het bouwwerk bevind zich precies boven de ingang van het Louvre en zorgt ervoor dat er veel licht binnen komt. Naast de grote piramide zijn er ook twee kleine gebouwd. De piramides zijn redelijk omstreden geweest door de lokale bevolking, aangezien ze sterk afwijken van de rest van de gebouwen.

2. Eiffeltoren

EiffeltorenEen bijzondere toeristische trekpleister in Parijs, en waarschijnlijk de meest bekende, is de Eiffeltoren. De toren bestaat uit een drietal etages. De eerste twee etages zijn bereikbaar met zowel een lift als een trap en de derde etage is alleen per lift te bereiken.

Op de eerste etage is een expositie te zien over de geschiedenis van de toren en er is een restaurant waar je even uit kan rusten van de klim (als je tenminste de trap hebt genomen). Op de tweede etage zijn een aantal souvenirwinkeltjes en een tweede restaurant. De derde etage bevindt zich op een hoogte van ongeveer 275 meter en biedt je een uitzonderlijk vergezicht over de wereldstad.

In de beginperiode van de Eiffeltoren was deze metalen reus een zeer omstreden gebouw in Parijs. Veel van de inwoners van de stad vonden het een lelijk, in het oog springend, bouwwerk. Momenteel is Parijs niet meer in te denken zonder Eiffeltoren.

3. Arc de Triomphe

Arc de TriompheAls je over de Champs-Élysées loopt, dan zie je de Arc de Triompe al van verre. Op het middelpunt van een grote rotonde torent de Arc tot ver boven je uit. Binnen in de het buitengewone bouwwerk is een historische expositie te bezichtigen, maar het (letterlijke en figuurlijke) hoogtepunt is natuurlijk het dakterras op 50 meter hoogte.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Parijs, inclusief de imposante Eiffeltoren. Dat is namelijk het enige dat mist in het uitzicht als je Parijs vanaf de Eiffeltoren zelf bekijkt.

4. Notre Dame

Op het geboorte-eiland van Parijs, de Île de la Cité, is een van de meest bekende religieuze gebouwen te vinden. De kathedraal Notre Dame. Dit statige bouwwerk staat midden in het hart van Parijs en heeft een roerige geschiedenis gekend. Vaak is het gebouw in een staat van verval geraakt, maar altijd is de kathedraal er weer bovenop gekomen. Momenteel is de Notre Dame een ware toeristische trekpleister geworden.

De schitterende Notre Dame heeft tevens de hoofdrol gespeeld in een zeer bekend verhaal: "De Klokkenluider van de Notre Dame" van Victor Hugo. 

5. Sacre Coeur

Sacre CoeurDe Sacre Coeur, letterlijk vertaald met 'Heilig Hart', staat in de wijk MontMartre. Deze prachtige witte basiliek staat boven op de berg en het is, op de Eiffeltoren na, het hoogste punt van de stad. Om er dichtbij te komen, heb je de keuze uit het beklimmen van de vele trappen of door gebruik te maken van een grote kabeltrein.

De basiliek zelf is met recht bijzonder te noemen en van 's ochtends tot 's avonds kun je deze van binnen bewonderen. Ook is het mogelijk om de crypte onder basiliek te verkennen.

De trappen voor de ingang zijn een ware verzamelplaats voor zowel toeristen als de lokale bevolking geworden. Hier wordt regelmatig muziek gespeeld. Daar komt bij dat je een bijzonder panaroma uitzicht hebt over de lager gelegen delen van de stad, waar je 's avonds kunt kijken naar de talloze lichtjes van Parijs.

6. Champs-Élysées

Wie in Parijs is én van winkelen houdt, moet een kijkje gaan nemen bij de Champs-Élysées. Deze lange en uitgerekte winkelstraat loopt van de Jardin des Tuileries tot aan de Arc de Triomphe. De boulevard wordt gekenmerkt door de vele bomen langs de weg en zijn vele terrasjes op de stoep, maar ook vanwege zijn chique karakter. Er zijn erg veel luxieuse winkelketens te vinden, waaronder Gap, Sephora, Hugo Boss en Cartier. 

Gelukkig zijn er tussen al die glamour ook verrassende, kleinere boetiekjes verstopt. Verder zijn er grote mega-stores geopend, zoals de Virgin Megastore en de Disney Store. En natuurlijk mag ook de McDonalds hier niet ontbreken.

7. Jardin des Tuileries

Jardins des TuileriesTussen het Louvre en de Champs-Élysées liggen prachtig aangelegde beeldentuinen. Dit gebied staat bekend als de Jardin des Tuileries en is in 1564 al aangelegd als paleistuin. Het paleis is helaas, bijna volledig, afgebrand in 1871.

Nu kan iedereen heerlijk tot rust komen in deze bijzondere, groene omgeving. Als het een beetje mooi weer is, dan zitten de tuinen vol met toeristen en de lokale bevolking. In het midden van de tuinen is een grote zeshoekige vijver aangelegd, waar heerlijke ligstoelen om heen geplaatst zijn. Een ideale locatie om even een lunch te nuttigen, de beelden die om de vijver staan te bewonderen en naar de variëteit van de mensen te kijken.

8. MontMartre

Moulin RougeVeel van de wijken van Parijs zijn dorpen die in de loop van de tijd samengegroeid zijn met Parijs. Daarom verschillen de wijken onderling ook erg veel. Een van de meest karakteristieke wijken is MontMartre. Om een wandeling door de straten van deze wijk te maken is dan ook een bijzondere ervaring.

Alles is er te vinden: Van de Sacre Coeur (bezienswaardigheid nummer 5 op de lijst) tot aan de Moulin Rouge (zie foto). Verder zijn er vele kleine boetiekjes en pittoreske restaurants gelegen, waarin menigeen toerist zich prima zal kunnen vermaken.

9. Chateau de Versailles

Parijs is niet altijd de regeringszetel van Frankrijk geweest. Voor een lange tijd was dit Versailles, ongeveer 23 kilometer linksonder Parijs. Vanuit de stad leent dit zich prima voor een  buitengewone excursie.

Chateau de Versailles is het schitterende paleis van de Zonnekoning (Lodewijk XIV) en zowel het elegante paleis, als de weelderige tuinen en de statige bijgebouwen zijn stuk voor stuk de moeite van het bezichtigen waard. Als je er een dag voor uittrekt, dan zul je alsnog keuzes moeten maken in wat je wel en niet wilt zien.

10. Disneyland Parijs

Op 32 kilometer afstand van Parijs, aan het einde van RER-lijn A, ligt de grootste toeristische attractie van Europa. Disneyland Parijs, ook wel bekend als EuroDisney. Dit prachtige pretpark heeft een aantrekkingskracht op zowel jong als oud. Hier kan iedereen genieten van diverse attracties, shows en alle bekende Disney-figuren. Een nieuwe aanwinst bij het grote park zijn de Walt Disney Studios, waar je een kijkje achter de schermen mag nemen bij de filmindustrie en animatiefilms.

Afsluiting

Parijs is een ware wereldstad met uiteenlopende bezienswaardigheden voor iedereen. En ook net buiten de stad zijn voldoende interessante plaatsen te ontdekken. Deze top 10 heeft je de topattracties laten zien, maar zoek altijd zelf ook uit wat je belangrijk vind om te bezoeken.

Hieronder een aantal andere interessante steden top 10:

Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Londen: Top 10 bezienswaardigheden

Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Of liever meer informatie over een eiland?

Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Kreta: Top 5 bezienswaardigheden