Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Bijzonder Jeruzalem

Jeruzalem is een stad met een rijke en bewogen geschiedenis. En ook nu is Jeruzalem nog steeds veelbesproken. In de politiek, in religie én als vakantiebestemming. De stad is een van de meest belangrijke plaatsen voor zowel de Joden, de Christenen en de Moslims. Dit geeft Jeruzalem een bijzondere mix van culturen, mensen en kleuren. Daarom is deze wereldstad dan ook bij uitstek geschikt om een unieke stedentrip naartoe te organiseren.

Vanzelfsprekend is er veel te zien in Jeruzalem. Daarom is hieronder een lijst samengesteld met de Top 10 van bezienswaardigheden.

1: De Oude Stad & Stadsmuren

In de Oude Stad van Jeruzalem vind je 4 kwartieren: Armeens, Joods, Christelijk en Moslim. Het is een echte aanrader om een wandeling te maken door de verschillende kwartieren, omdat elk kwartier zijn eigen wereld op zich is. Nergens in de wereld vind je zoveel diversiteit in één stadscentrum.

Bij een wandeling door De Oude Stad mag een wandeling over de stadsmuren niet missen. Er zijn een paar plaatsen waar je de muur op kan gaan, maar bij bijna elke poort kun je er weer van af. Je kan deze wandeling daarom zo lang maken als je zelf wilt. In ieder geval biedt de muur je een prachtig uitzicht over (voornamelijk) de nieuwe stad en de Olijfberg. Maar vanaf een aantal plaatsen heb je ook een mooi uitzicht op de Oude Stad.

2: De Westelijke Muur

KlaagmuurDe Westelijke Muur, ook wel bekend als de Klaagmuur, is gelegen in het Joodse kwartier van de Oude Stad. Het is elke dag mogelijk om een bezoek te brengen aan deze plaats. Mensen van over de hele wereld plaatsen briefjes met (meestal) gebeden in de voegen van de muur.

Op zaterdag (Sabbat) wordt de Klaagmuur nog steeds gebruikt door de Joodse gemeenschap. Op deze dag is het verboden om te fotograferen, maar het is een geweldige ervaring om dit mee te maken.

3: Yad Vashem

Yad Vashem - Holocaust Memorial is een erg indrukwekkend museum en een must voor iedereen die naar Jeruzalem afreist. De geschiedenis van de Holocaust is hier zo doeltreffend en tastbaar neergezet, dat het iedereen erg zal raken. Op chronologische wijze word je door de tijd meegenomen. En dan niet alleen langs grote, globale aantallen, maar ook door vele persoonlijke verhalen van overlevenden en achtergebleven bezittingen. Je ontkomt niet aan een brok in je keel.

Na de grote hal kom je op het buitenterrein, waar nog vele herdenkingsplaatsen te vinden zijn. De meest aangrijpende daarvan is de Memorial Hall voor de herdenking van 1,5 miljoen Joodse kinderen. In die donkere kamer brandt 1 kaars, maar door de vele spiegels in de ruimte lijken het er talloze. Elke weerspiegeling staat voor een kind. Dat is niet te bevatten.

4: Rotskoepel en Al-Aqsamoskee

Een van de meest opvallende gebouwen in Jeruzalem is de Rotskoepel. Deze gouden koepel, die is gebouwd op de tempelberg, is niet in gebruik als moskee, maar als gedenkplaats. Vlakbij de Rotskoepel is de Al-Aqsamoskee te vinden. Een zeer grote moskee, de grootste van Jeruzalem, met plaats voor ongeveer 5000 mensen.

Voor niet-moslims zijn er bij de tempelberg specifieke momenten waarop je op het terrein mag komen. Op vrijdag en op de islamitische feestdagen is het in ieder geval niet mogelijk om deze gebouwen te bezichtigen. Controleer dit vooraf.

5: Via Dolorosa - Holy Sepulcher

Via Dolorosa betekent: De weg van het Kruis of Lijdensweg. Deze weg heeft Jezus gelopen in het oude Jeruzalem van de veroordeling tot de kruisiging. In totaal bestaat de route uit 14 punten. Elk voorzien van een religieuze betekenis.

De route eindigt bij de Holy Sepulcher. Dit is een grote kerk, gebouwd op de plaats van Golgotha. Echter, over de locatie zijn nog steeds discussies gaande. Deze kerk staat midden in de Oude Stad, in het Christelijke kwartier. Dit wordt gezien als de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven is.

6: Israel Museum

Maquette Jeruzalem: 2e TempelperiodeIn het Israel Museum zijn een aantal zeer noemenswaardige exposities te zien:

  • The Shrine of the Book. Hier zijn de Dode Zee rollen te zien en te lezen;
  • Schaalmodel van Jeruzalem (tweede tempel periode). Een prachtige maquette van Oud Jeruzalem.

Binnen in het museum is een grote verzameling van archeologische opgravingen (onder meer uit de Romeinse en Griekse periode) te bewonderen en er is een gedeelte volledig gewijd aan de Joodse geschiedenis en traditie. Hier zijn ook de synagogen te bezichtigen uit diverse landen, waarbij de invloeden van de cultuur goed te herkennen zijn.

7: De markten

Het is een geweldige ervaring om over de markten van Jeruzalem te lopen. Met name de markten in het Joodse gedeelte (Ben Yehuda / Mahane Yehuda) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt hier een goed beeld van de lokale bevolking en hun manieren. Let er wel op dat deze markten tijdens de Sabbat gesloten zijn.

8: Joodse begraafplaats

Joodse begraafplaats (Olijfberg)Net buiten de stadmuren van Jeruzalem ligt de Olijfberg. Op de hele zijkant van de Olijfberg is een zeer grote Joodse Begraafplaats te vinden. Dit is zeer indrukwekkend om te zien. De begraafplaats zelf is op een aantal plaatsen te betreden, zodat je de verscheidenheid van deze locatie van dichtbij te zien krijgt. En halverwege de Olijfberg, bij de kerk 'Dominus Flevit', heb je een prachtig uitzicht over de begraafplaats, de Oude Stad en het huidige Jeruzalem.

9: Gethsemane

Tuin van GethsemaneDe Olijfberg, net buiten de Oude Stad, moet echt op je lijstje staan tijdens een bezoek aan Jeruzalem. Alleen al aan de voet van de berg vind je tal van interessante bezienswaardigheden. Een aantal die in ieder geval een bezoek waard zijn:

  • Church of All Nations (Kerk van alle Naties)
  • Tuin van Gethsemane
  • Tombe van Maria (Moeder van Jezus)

10: Biblical Zoo

De Biblical Zoo is wellicht niet de eerste bezienswaardigheid waar je aan denkt als je naar Jeruzalem gaat. Maar voor wie een aantal dagen in Jeruzalem doorbrengt, is het zeker wel een aanrader. Het is een prachtige dierentuin, met een zeer mooie en afwisselende natuur. Omdat alle dieren die in de Bijbel genoemd worden te bezichtigen zijn in de dierentuin, hebben ze voor de naam Biblical Zoo gekozen. Daarnaast hebben ze ook een 'kleine' versie van de Ark nagebouwd.

Afsluiting

Jeruzalem: Deze stad zal ongetwijfeld een grote indruk op je achterlaten. De lokale bevolking is warm, gemoedelijk en gastvrij. De bezienswaardigheden en de omgeving zijn uniek en zeer divers. Dit is een bijzondere bestemming voor een stedentrip die je lang bij zal blijven.

En ook in Jeruzalem is uiteraard meer te zien dan bovenstaande Top 10. Het geeft je hopelijk wel een beeld van de veelzijdigheid van deze prachtige wereldstad!

Andere interessante steden top 10:

Londen: Top 10 bezienswaardigheden

Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Of liever meer informatie over een eiland?

Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Kreta: Top 5 bezienswaardigheden

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden