Tips voor het versieren van je kerstboom

Inleiding

Het is misschien wel het leukste van de kerstboom: het versieren. Een kale kerstboom is een saai gezicht. Met een versierde kerstboom breng je pas echt sfeer in huis. Het kan nog best moeilijk zijn om een kerstboom mooi te versieren. Veel lampjes en kerstballen doen het altijd goed, maar dat je een kerstboom helemaal volhangt hoeft nog niet te betekenen dat het er ook mooi uit ziet. Het is een hele kunst om de lichtjes en ballen op een goede manier op te hangen, zodat je kerstboom er op zijn allermooist uitziet. Hieronder de tips voor het versieren van je kerstboom.

Ideeën opdoen voor het versieren van je kerstboom

Voordat je de kerstboom gaat versieren is het handig om alvast wat ideeën op te doen. Speciale kerstbeurzen en tuincentra staan vol met versierde kerstbomen en spullen. Deze kerstbomen zien er vaak schitterend uit. Het is helemaal niet erg om goede ideeën een beetje af te kijken. Wanneer je gaat rondneuzen let dan op de volgende dingen:

  • De kleuren van de versieringen
  • Combinatie kerstballen en andere versieringen
  • Welke extra versieringen hangen er in de kerstboom

De kerstboom versieren

Wanneer je in je hoofd hebt hoe je de kerstboom wilt versieren, dan kun je beginnen. Allereerst moet je zorgen voor genoeg spullen. Een half lege kerstboom is geen gezicht. Ga je de kerstboom versieren, begin dan altijd bij de lampjes.

De lampjes

Zorg voor voldoende lampjes als je je kerstboom gaat versieren. Met de lampjes leg je de basis voor het versieren van de kerstboom. Begin onderaan met de lampjes. Leg de draad voorzichtig aan de buitenkant van de takken en werk zo voorzichtig naar boven toe. Zorg ervoor dat op iedere laag takken lampjes hangen. Je hebt lampjes in verschillende soorten en maten. Je hebt de gewone standaard lichtjes, maar bijvoorbeeld ook een maatje groter in kaarsvorm. Je vindt het misschien leuk om eens wat anders te proberen, je kerstboom zal er gelijk een stuk anders uitzien.

De kerstballen

Met de lampjes heb je de basis voor de versiering van de kerstboom gelegd. Je kan hem nu verder gaan versieren. Kerstballen horen helemaal in een kerstboom. Vaak zijn grote kerstballen mooier dan kleine, omdat ze meer opvallen. Maar een paar kleine kerstballen kan je er altijd tussendoor hangen. Welke kleur kerstballen je kiest, is afhankelijk van de kleuren die je in je huis gebruikt. Vind je het moeilijk, dan kan je altijd neutrale kleuren gebruiken zoals zilver of goud. De trend van 2012 zijn aparte maar toch zachte kleuren, zoals pastel of lila.

Overige versieringen

Er zijn nog veel meer versieringen die je in je kerstboom kunt hangen. Slingers bijvoorbeeld, om het af te maken. Je hangt de slingers op dezelfde manier op als de lampjes. Het is aan te raden om ieder jaar nieuwe slingers te kopen. Vaak vallen er sliertjes uit de slingers of blijven ze aan de naalden van de kerstboom hangen. Je kan dezelfde kleur slingers nemen als de kerstballen, maar misschien is het leuker om een andere kleur slingers te nemen die wel mooi bij de kerstballen past.

Vorig jaar zag je in veel kerstbomen bloemen hangen. Dit waren geen echte bloemen, maar sierbloemen. Dit geeft je kerstboom extra versiering. Verder zijn er nog veel meer dingen die je in je kerstboom kunt hangen, zoals kerstklokjes en engeltjes. Maar onthoudt, als je heel je kerstboom volhangt met allemaal verschillende dingen komt het er al snel rommelig uit te zien.

Overige tips

  • Hang wat engelen haar over de lichtjes heen voor gedempt licht.
  • Zet een bijpassende piek op de punt van de kerstboom.
  • Experimenteer met de kerstballen. Een andere kleur geeft misschien weer een hele andere sfeer. Je kan ook op de vorm letten. We zijn de standaard ronde kerstballen gewend, maar misschien is het leuk om eens puntige kerstballen op te hangen.

Weinig ruimte in je huis

Niet iedereen heeft plek voor een kerstboom in huis. Een beetje kerstboom neemt namelijk aardig wat plek in beslag! Wil je je huis toch in de kerstsfeer brengen? Kies dan voor meerdere mini kerstboompjes. Kies voor kleine lampjes en kleine kerstballen. Met een leuke slinger maak je de kerstboompjes af!

Conclusie

Kerst is één van de gezelligste feesten van het jaar. Een mooie kerstboom draagt zeker bij aan de sfeer. Een kerstboom in huis ziet er altijd erg gezellig uit. Met deze tips zal je kerstboom er geweldig uitzien. Van tevoren heb je al veel voorpret van het versieren van je kerstboom, maar als hij eenmaal helemaal versiert is heb je zeker eer van je werk. Vrolijk kerstfeest!

Lees ook: