Als u veilig wilt sparen

Hoe veilig sparen in 2020 - het depositogarantiestelsel 2020

Als_u_veilig_wilt_sparen-IntroPlaatje.jpg

Veilig sparen in 2020 betekent dat u altijd op tijd uw spaarrente wilt ontvangen en onder geen beding het spaargeld wilt kwijt raken. U wilt niet dat op enig moment uw ingelegde spaargeld en de opgebouwde rente door een faillissement of betalingsproblemen van bank of verzekeraar in gevaar komt. U wilt dus garanties. Centraal Beheer, MoneYou en SNS bank garanderen dit. De verwachting is dat de spaarrente later in 2020 wat zal stijgen. Internet sparen is veel voordeliger dan de traditionele spaarrekening.

Veilig sparen bij een bank of een verzekeraar

En zijn vele spaarproducten en verzekeringen. Internet biedt ook op dit punt veel informatie. Banken en verzekeraars bieden regelmatig een toprente of doen een mooie aanbieding met een actierente voor een aantal maanden. Maar waar moet u bij al deze aanbiedingen op letten en maakt het voor veilig sparen nog verschil of ik spaar bij een bank of een verzekeraar?

Ik wil een hoge rente op sparen

U wilt natuurlijk een hoog rendement en dus een hoge spaarrente, liefst een toprente. En daar begint de schoen vaak al te wringen. Want u moet zich dan ook de vraag stellen bij welke bank of verzekeraar uw spaargeld veilig genoeg is. Een hoog rendement gaat immers nogal eens gepaard met een hoog risico. Banken en verzekeraars zijn geen filantropische instellingen en betalen u dus niet voor niets een hoge rente. Niet alle banken staan er even goed voor en kunnen daardoor niet even gemakkelijk geld ophalen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt.

Depositogarantiestelsel 2020 en veilig sparen

Veilig_sparen.png

Maar gelukkig is het in ons land zo geregeld dat wie spaart bij een Nederlandse bank met een Nederlandse vergunning, zich veilig mag voelen door de bankgarantie uit het het depositogarantiestelsel. In essentie houdt deze bankgarantie in dat uw spaargeld per persoon en per instelling is gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro. De banken met een Nederlandse bankvergunning vallen volledig onder deze garantieregeling. Een bank als Icesave daarentegen viel voor een deel onder de IJslandse garantie en voor een deel onder de Nederlandse garantie en was daarmee een stuk minder veilig. Lees hier hoe u wel veilig kunt sparen.

Veilig sparen door geld te spreiden over meerdere banken

Als u dus meer dan 100.000 euro spaargeld hebt, is veilig sparen ook gelijk aan het spreiden van uw spaargeld over meerdere banken. En nu is bekend dat mensen niet graag van bank veranderen, maar de grap is dat dat ook helemaal niet hoeft: u blijft bij uw bank en opent aanvullend een gratis spaarrekening elders. Online is een spaarrekening bijvoorbeeld gratis te openen bij MoneYou, SNS Bank, Centraal Beheer of Aegon Eigen Stijl Sparen. Maak dus van deze simpele mogelijkheden gebruik om veilig te sparen.

Sparen bij verzekeraar

Niet alle verzekeraars vallen onder het depositogarantiestelsel en de daarbij behorende garantie. Wel de verzekeraar met een bankvergunning van De Nederlandse Bank, DNB, zoals Centraal Beheer en Aegon. Die hebben een eigen bankvergunning die volledig onder eerder genoemde bankgarantie valt.

Alles bij één bank en toch overstappen

Overstappen met uw spaargeld naar een andere bank is uiterst eenvoudig en gratis. U kunt online bij een andere bank of verzekeraar een spaarrekening openen en boekt vervolgens uw spaargeld of een deel daarvan eenvoudig over naar de nieuwe spaarrekening. Dit kost u niets. Sterker nog, u verdient er aan door de vaak hogere rente. Online sparen geeft een hogere rente, omdat daarvoor niet een duur kantoren netwerk nodig is. De bank is blij met de lage kosten en u bent blij met de hogere rente. Overstappen dus.

Hoe sparen dan, want er zijn vele spaarvormen

U kunt kiezen uit vele soorten spaarrekeningen. Ik loop er een aantal na:

1. Internet sparen

Online kunt u eenvoudig een spaarrekening openen en meteen profiteren van de spaarrente. De rente op internet sparen is meestal hoger dan op een traditionele rekening, maar vergelijken loont nog steeds. Bovendien kunt u alles 24/7 volgen en veranderen.

2. Bonus sparen of klimrente sparen

Nogal wat spaarrekeningen hebben wat extra's. Bijvoorbeeld dat u een bonus krijgt als het geld enige tijd op de rekening blijft of dat de spaarrente toeneemt, naarmate het geld langer op de rekening staat. Dit heeft bonus sparen en klimrente sparen.

3. Kinderspaarrekening of babyspaarrekening

Het zou toch fijn zijn als u kind of kleinkind straks wat geld op de bank heeft staan om te gaan studeren. Daar kunt u eenvoudig voor zorgen met een kinder-spaarrekening of baby-spaarrekening. Bijna elke bank biedt deze spaarvorm aan.

4. Deposito sparen op spaardeposito

Bij een deposito staat uw geld vast voor een bepaalde tijd. U spreekt van te voren af hoe lang uw geld op de rekening blijft en krijgt daarvoor gedurende de looptijd een vaste rente, wat de rente ook doet in de loop der tijd.

5. Groensparen = duurzaam sparen

U spaart met groen-sparen bij een groenbank of bij aanbieders als de ASN bank of de Triodos bank. Met dit geld worden allerlei duurzame projecten gefinancierd. U krijgt ook een belastingvoordeel. Helaas wordt die de komende jaren stapsgewijs afgebouwd. Groen-sparen geeft meestal een lagere rente, maar inclusief het belastingvoordeel kan het zeker interessant voor u zijn.

Tips veilig sparen in Nederland

Als u veilig wilt sparen tegen een hoge rente in Nederland doet u het volgende:

  1. U kiest een bank of verzekeraar die onder de Nederlandse garantie valt en een hoge rente biedt.
  2. U spaart per persoon niet meer dan 100.000 euro per instelling. Met uw partner is dat 200.000 euro.

Veiliger dan zo te sparen op een internetspaarrekening kan momenteel niet en sommige spaarrentes zijn wel erg aantrekkelijk geworden.

Handige links