Goede interim sales manager gezocht

Ben jij voor jouw bedrijf op zoek naar een goede interim salesmanager? Of Ben jij een goede interim salesmanager die graag aan de slag wil bij een mooi bedrijf? Hieronder heb ik de belangrijkste taken en rollen van een goede interim salesmanager op een rijtje gezet. Deze taken en rollen kunnen zowel beschreven worden vanuit het perspectief van de opdrachtgever, alsmede ook vanuit het perspectief van de interimmanager. hieronder zal ik beginnen met het beschrijven van de rol van een uitzendbureau of een headhunter. Steeds vaker gebeurt het dat bedrijven het personeelsbeleid laten uitvoeren door een uitzendbureau of een headhunter. Door het uitbesteden van de volledige afdeling personeelszaken, kan een bedrijf al veel geld besparen. Een goede interim salesmanager kan daarbij de inkomsten van het bedrijf verbeteren. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Uitzendbureau en headhunter

Er zijn verschillende goede uitzendbureaus, zoals:

 • Randstad
 • Adecco
 • Unique
 • Luba
 • Tempo team
 • Startpeople
 • Content

Online partijen zijn sterk in opkomst, zoals:

 • Nationale vacaturebank.nl
 • Monsterboard.nl

De meeste van bovengenoemde uitzendbureaus werken intensief samen. Sommige uitzendbureaus hebben zelf hetzelfde moederbedrijf. Voor de buitenwereld lijken het concurrenten, maar uiteindelijk hoort het tot hetzelfde concern.

Werving en selectie

Bij de werving en selectie van een goede interim salesmanager zal vooral worden gekeken naar "softe kenmerken" en "harde kenmerken"

De volgende kenmerken zijn meer "softe kenmerken ":

 • representatief voorkomen
 • uiterlijke verzorging
 • goed in woord en uitdrukkingsvaardigheden
 • goed in geschrift, zoals het opstellen van brieven
 • bestaand relevant netwerk

Bovenstaande onderdelen worden in acht genomen, bij het maken van een inschatting of iemand in staat is goede acquisitie gesprekken te voeren.

Representatief voorkomen

Vaak is een salesmanager de eerste personenwagen mij een nieuwe klant in contact komt. Deze salesmanager zal dan ook het visitekaartje van het bedrijf moeten zijn. Een representatief voorkomen kan daarbij helpen. Een representatief voorkomen wil zeggen dat iemand er verzorgd uitziet.

Uiterlijke verzorging

Onderdeel van het representatief voorkomen is de uiterlijke verzorging. het is daarbij van belang dat iemand bijvoorbeeld zijn haren netjes heeft geknipt, in de schoenen netjes weggepoetst. Met name dat laatste gaat bij veel mensen fout. Let maar eens op hoe slecht sommige mensen hun schoenen verzorgen.

Goed in woord en uitdrukkingsvaardigheden

Het is van belang dat iemand zich goed kan uitdrukken. Een eerste contact is een gesprek dat plaatsvindt ofwel:

 • een gesprek aan de telefoon
 • een gesprek face-to-face

Bij een gesprek aan de telefoon is het van belangrijk dat iemand in korte tijd duidelijk kan verwoorden wat hij of zij wil. Bij een gesprek waarbij twee gesprekspartners elkaar ontmoeten, is het daarnaast ook van belang dat iemand er verzorgd uitziet. Dat geldt zeker bij een eerste ontmoeting.

Goed in geschrift, zoals het opstellen van brieven

In zijn rol als salesmanager zal alle schriftelijke communicatie door deze persoon worden opgesteld of beoordeeld. Deze schriftelijke communicatie kan een eerste vorm van contact zijn met een potentieel nieuwe klant. Het is daarom van belang dat de salesmanager in staat is foutloos Nederlands (of Engels, of Duits, etc.) te schrijven.

Bestaand relevant netwerk

De kracht van een goede salesmanager kan zijn bestaande warme netwerk zijn. Een warm netwerk bestaat uit personen die deze salesmanager direct kan benaderen. Een directe benadering kan plaatsvinden:

 • per telefoon,
 • per brief
 • per e-mail.

Het hebben van een bestaand relevant netwerk van sociale contacten kan een reden zijn om iemand in dienst te nemen. Vergeet niet om professionel ogende visitekaartjes te hebben. Tip: Je kan online gratis visitekaartjes bestellen

Meer criteria werving en selectie

Op basis van bovenstaande kenmerken, mag je verwachten dat een goede salesmanager als het ware in de huid kan kruipen van de nieuwe klant. dat brengt mij bij een beschrijving van de meer "harde kenmerken". Bij het "in de huid kruipen van" de nieuwe salesmanager mag je verwachten dat deze begrijpt:

Aankoop motieven van klanten

Het is van belang dat een salesmanager in staat is om te luisteren. Aan de ene kant begrijpt de salesmanager heel goed welke product of dienst bij verkoop. Deze moet hij wel zien af te stemmen met de aankoopmotieven van de klant.

Welke behoefte moet het product vervullen

Daarbij moet de salesmanager goed luisteren naar welke behoefte het product of dienst moet vervullen. Zodra de salesmanager dat snapt, kan hij goed gaan communiceren met de potentiële klant.

Aanbod aanpassen aan het eisen klant

Op deze wijze is de klant in staat om een aanbod te krijgen van de salesmanager die past bij de eisen en wensen van de klant. Zodra dit is gelukt, is de kans dat er een verkoop zal plaatsvinden redelijk groot.

Fiscale zaken

Houd er als interim manager rekening mee dat je verschillende opdrachtgevers moeten hebben op jaarbasis. Veelal hanteert de fiscus een minimum aantal van drie opdrachtgevers. Heb je minder dan drie opdrachtgevers in een jaar? Dan kan de fiscus oordelen dat je in dienst bent bij die ene opdrachtgever die je hebt. Dat kan vergaande fiscale gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat de opdrachtgever sociale lasten en premies moeten gaan afdragen. Het voert te ver om dat hier te bespreken.

Samenvatting

Hierboven hebben we gezien dat een goede salesmanager verschillende kenmerken moet bezitten. Sommige kenmerken zijn meer "softe kenmerken", terwijl andere kenmerken zijn meer "harde kenmerken". Hopelijk helpen bovenstaande inzichten om bedrijven die een goede salesmanager zoeken, in contact te brengen met een goede interim salesmanager, die werk zoekt.