Jong sporten helpt carrière

Jong sporten helpt carrière

Hoe eerder kinderen beginnen met bewegen hoe meer profijt ze daarvan hebben wanneer ze volwassen zijn. Die blijkt uit onder meer het onderzoek van Medisch Bioloog Remco Verkaik. Een sportieve jeugd zorgt voor een gezonde toekomst.

Grenzen

Kinderen worden zich bewust van hun fysieke en mentale grenzen, dit kunnen ze later dan ook efficiënter gebruiken. Door dit bewustzijn en de fysieke conditie kan de persoon als volwassene meer aan. Het voorkomt ziekteverzuim, mede door een gezonde leefstijl. De eigenschappen die je leert met sporten kunnen later goed van pas komen op de arbeidsmarkt. In een teamsport moet je goed kunnen samenwerken en je ontwikkelt veel doorzettingsvermogen.

Te weinig

Uit onderzoek van de TNO blijkt dat twee derde van de jongeren in Nederland te weinig beweegt en niet voldoet aan de landelijke beweegnorm. Waarom is sporten zo goed voor je? Het vermindert onder andere de kans op hart- en vaatziekten. Kinderen zegt dit vaak niets, het is niet merkbaar. De merkbare voordelen zijn dat je beter in je vel zit, je gewicht onder controle houdt, je minder stress voelt, beter kunt slapen, meer concentratie hebt en verhoging van je pijntolerantie. Het speelt allemaal op elkaar in. Als je meer concentratie hebt, kun je ook in minder tijd bepaalde werkzaamheden af hebben en houd je meer tijd over voor leuke dingen.

Je jeugd bepaalt de toekomst

Er zijn sterke relaties tussen de manier waarop je je in je jeugd gedraagt en de kans op gezondheid of ongezondheid later, aldus hoogleraar sociale geneeskunde Willem van Mechelen. Dikke kinderen worden vaak dikke volwassenen. Als je in je jeugd al weinig gesport hebt, ga je op latere leeftijd niet meer fanatiek beginnen. Daarentegen, als je in je jeugd veel gesport hebt, blijf je die leefstijl vaak aanhouden op latere leeftijd. Het hoeft niet, maar in de meeste gevallen is dit wel zo. Je hebt een andere mentaliteit dan iemand die niet sport.

Nieuwe ideeën

Ruim de helft van de Nederlanders denkt tijdens het sporten aan het werk en komt al fitnessend op nieuwe ideeën. Sporters zijn bovendien meer tevreden met hun werk dan niet-sportende werknemers en ze zijn meer bezig met hun loopbaan. Dit blijkt uit onderzoek van Monsterboard over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders. Ook zijn sportieve mensen minder vaak ziek (3 ziektedagen versus 5 ziektedagen).

Sportievelingen hechten ook meer belang aan hun carrière dan niet-sporters. 32 procent tegen 27 procent. De mensen die niet sporten geven meestal als reden: tijdgebrek.

Conclusie

In 2 verschillende onderzoeken is dus aangetoond dat sporten op jonge leeftijd (en ook op oudere leeftijd) een grote invloed heeft op de carrière van die persoon. Er is minder ziekteverzuim, de betreffende persoon kan zich beter concentreren en heeft een goede instelling. Twee derde van de Nederlanders beweegt te weinig, de drempel voor mensen om te gaan sporten is meestal hoog. Tijdgebrek, geen zin hebben en gebrek aan geld zijn de meest voorkomende ‘smoezen’. Voor sporten kun je tijd en zin maken, gebrek aan geld gaat niet op want een half uur wandelen is ook al bewegen en helemaal gratis.

Bekijk ook eens deze artikelen over sport:

Top 5 excuses om niet te sporten

Waarom sporten?

Zwemmen is goed voor je lichaam