Zes redenen voor spierkrampen

Spierkrampen 

35833.jpegIk ben ervan overtuigd dat iedereen wel al ervaring heeft met de pijn die gepaard gaat door spierkrampen. Het kan je overkomen terwijl je actief bezig bent, maar ook als je gewoon in rust bent. Voor mensen met zware fysieke inspanningen zoals bodyweight trainers zullen spierkrampen niet onbekend zijn. Daarom in dit artikel een lijst van de zes meest voorkomende redenen waardoor spierkrampen optreden en hoe er mee om te gaan.

Hoe een kramp ontstaat

Spieren bestaan uit een groot aantal spiercellen. Met de hulp van minerale ionen, ook wel elektrolyten genoemd, sturen je hersenen elektrische impulsen via de zenuwbanen naar die spiercellen. Deze chemische energie wordt omgezet in mechanische energie in de spiercellen, je spieren reageren en bewegen je skelet. In het geval van miscommunicatie, wat betekent dat de zenuwen te veel, te sterk of gewoon verkeerde signalen sturen naar de spiercellen, of die spiercellen kunnen niet de juiste signalen adequaat verwerken, dan zullen de spieren niet goed reageren. Dit leidt tot een onregelmatig, vertraagde of tegenstrijdige samentrekkingen die we waarnemen als pijnlijke krampen.

1. Tekort aan mineralen

Er zijn verschillende oorzaken van spierkrampen. Vaak wordt dit gelinkt aan een tekort aan magnesium. In feite is de oorzaak van een kramp vaak een verminderde concentratie van elektrolyten, maar hieronder valt echter niet altijd magnesium. Door het zweten verliest je lichaam veel vocht tijdens het sporten en daarmee belangrijke mineralen. Om je lichaam op peil te houden tijdens een training, is het essentieel om voldoende water te drinken voor, tijdens en na de training. Water levert essentiële mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Ze spelen allemaal een rol in de communicatie tussen het zenuwstelsel en het spierstelsel en zijn daarom heel erg belangrijk.

2. Uitdroging

Echter, de concentratie van elektrolyten hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van krampen, in het algemeen kan het ook door uitdroging komen. Zonder voldoende vloeistof, kan je lichaam voedingsstoffen niet soepel vervoeren, dit is ook het geval voor mineralen. Het kan dus zijn dat de mineralen in evenwicht zijn, maar dat er niet voldoende vloeistof is voor hen om hun bestemming te bereiken. Beide bovengenoemde redenen zijn vooral verantwoordelijk voor spierkrampen, en dat is de reden waarom we het van groot belang is van voldoende hydratatie.

3. Slechte doorbloeding

Een andere belangrijke factor is een verminderde bloedstroming, b.v. als gevolg van een slechte houding en vorm, of gewoon schoenen die te strak zitten. Tijdens een training hebben je spieren zuurstof nodig als brandstof voor chemische energie om te zetten in mechanische energie. Als de bloedvaten niet genoeg zuurstof vervoeren, kunnen spiercellen niet correct samentrekken en spanningen verwerken, met als resultaat krampen.

4. Overbelasting

Het te lang trainen kan ook leiden tot spierkrampen. Na een te intens inspanning, wat betekent dat je een overdaad doet voor je spieren, raken je spiercellen geïrriteerd. Dit maakt ze overgevoelig voor de impulsen van de hersenen, de elektronische signalen zijn te sterk voor de spiercellen en kunnen niet goed worden verwerkt.

5. Koude

Zeer lage temperaturen, in het bijzonder plotselinge veranderingen van warm naar koud kunnen leiden tot zware spanning in de spieren, die op zijn beurt uiteindelijk kan resulteren in een kramp.

6. Anatomische en medische redenen

En andere eerder zeldzaam reden kunnen verkeerde bewegingen in de benen, heupen of romp en het beperkt werken van de zenuwen, maar ook door ziekten, zelfs van een éénvoudige verkoudheid, diabetes en bijwerkingen van geneesmiddelen. Wanneer je regelmatig spierkramp hebt kan je toch beter eens een arts raadplegen.

Hoe kan men krampen behandelen

Veel mensen zijn bijna verlamd als ze spierkrampen ervaren en houden de pijnlijke spier gewoon stil. In plaats daarvan moet men het tegenovergestelde doen, en dit is noodzakelijk, een actieve maar voorzichtig strekken van de verkrampte spier en de activering van de antagonistische spier om de samentrekking langzaam los te maken.

De kuit

Bijvoorbeeld als je kuit pijn doet, dit is één van de meest voorkomende krampen, is het nuttig om je tenen naar u toe te trekken en zo span je de antagonistische spier aan het scheenbeen. Daarbij wordt de kuitspier gestrekt en ontspannen. Het kan ook nuttig zijn om zorgvuldig te masseren in de lengte. Zodra de spanning wegvalt, moet je langzaam de spier weer in beweging brengen om een mogelijke terugkerende kramp te vermijden.

Warming up en stretchen

De beste behandeling echter is nog steeds preventie. Naast een voldoende inname van vocht en mineralen die nodig zijn om levering en transport van elektrolyten, zijn twee aspecten vaak verwaarloosd: een warming-up voor de training en een grondige stretching achteraf.

Tot slot: Preventief

Vers fruit zoals appels of vruchtensappen (liefst vers geperst) worden ook vaak gebruikt als een preventief. Dit komt omdat fruit veel mineralen bevat die je lichaam snel kan gebruiken als gevolg van het suiker dat fruit bevat. Warme en koude douches zoals in de sauna of warme baden kunnen ook heel nuttig zijn om de spieren aan temperatuurveranderingen te leren wennen en om de bloedstroom te verhogen.

Links