Training en Voeding Het belang van nutriënten

Het belang van nutriënten

35831.pngHarde en slimme training maakt de ene helft van een atletisch lichaam. De andere helft wordt bereikt door middel van een gezonde en een persoonlijke op maat gemaakt en doelgerichte voedingsschema. Of je nu sneller sterker wilt worden, of als je traint om vet te verliezen of om de spieren op te bouwen. Het is je dieet die hierin een wel heel belangrijke rol zal spelen. In de fitnesswereld spreken we van een op maat gemaakt voedingsschema. Laten we eens kijken naar het belang van training, voeding en nutriënten.

Stem je voeding af op je training en doelstelling

Velen trainen zonder dat ze goed omgaan met hun voeding. Sommige begrijpen het belang niet van voeding en nog anderen willen er niet van weten. Feit is echter dat het één zonder het andere nauwelijks de gewenste resultaten zal leveren.

Training en voeding

Training en voeding moet aansluiten zodat de resultaten te zien zijn. Training alleen kan niet leiden tot wat wordt gevraagd, dit geldt ook voor de opbouw van spieren, vet verlies en de prestaties in gelijke mate. Maar als het lichaam niet wordt getraind dan zal zelfs een doelgericht hoogwaardige voeding niet tot de gewenste resultaten leiden. Het is een complexe interactie, het atletische initieert de juiste processen in het lichaam en de voeding is er voor de noodzakelijke voedingsstoffen.

Belangrijke fundamentele concepten

In dit artikel zullen we je de meest belangrijke fundamentele concepten over voedsel en voeding leren. Het is essentieel voor alle atleten om basiskennis over dit onderwerp te hebben. In de eerste plaats richten we ons op voedingsstoffen. Voedingsstoffen leveren energie, dienen als bouwmateriaal en reguleren belangrijke processen in onze stofwisseling.

Alle voedingsstoffen zijn belangrijk

Vaak wordt van bepaalde voedingsstoffen gezegd dat ze alleen slecht of alleen maar goede eigenschappen bezitten, velen zijn over het algemeen gedemoniseerd. Maar het is een feit dat alle macro- en micronutriënten belangrijke rollen spelen in het lichaam en ze essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Er is een ruw onderscheid gemaakt tussen macro- en micro-voedingsstoffen. Er zijn twee groepen.

  1. Tot de eerste groep behoren koolhydraten, eiwitten en vetten. Zij leveren energie aan het menselijk lichaam, die wordt gemeten in de eenheid verbrandingswaarde of kilocalorie (kcal)
  2. De tweede groep bestaat uit vitaminen, mineralen, spoorelementen en fytochemicaliën. Hoewel ze geen energie leveren aan het lichaam in de zin die macronutriënten doen, zouden we niet kunnen leven zonder hen. Zij vervullen een groot aantal verschillende functies in het gehele lichaam, ook is de omzetting van energie is niet mogelijk zonder micronutriënten.

Het gaat niet alleen over training

Met betrekking tot de kwaliteit, kwantiteit en de interactie van voedingsstoffen, kan men enorme marges open stellen als deze marges worden uitgebuit. Voeding gaat heel wat verder dan de bevrediging van lichamelijke behoeften en wordt dan vooral een instrument waarmee zoveel kan worden gecontroleerd. Hoe nauwkeuriger de kwaliteit en hoeveelheid van elke voedingsstof zijn afgestemd op de behoeften van het lichaam, hoe beter het lichaam zich kan kan aanpassen aan externe invloeden en recall prestaties. Dit beïnvloedt niet alleen de sportieve prestaties en of uiterlijke verschijning, zelfs het denken en concentratie vermogen, het welzijn en de gezondheid worden beïnvloed door wat we dagelijks consumeren, dit in korte, middellange en op lange termijn. Dit werd nauwkeurig samengevat door de Griekse arts Hippocrates al 2400 jaar geleden:

Tot slot: een quote van Hippocrates

 "Let food be the medicine and medicine be the food". 

Link