Wat is de 20 weken echo

Inleiding

Als je zwanger bent heb je de mogelijkheid om bij week 20 een echo te laten maken. Bij deze 20 weken echo kijk je naar de ontwikkeling van het kind en naar hoe het kind groeit. De 20 weken echo is dus eigenlijk een vorm van prenatale screening. Lees meer over deze vorm van prenatale screening in dit artikel.

Waarom een 20 weken echo

Bij een 20 weken echo bestaat de mogelijkheid om te kijken naar de gezondheid van het kind, met name naar de lichamelijke ontwikkeling. Verder wordt er gekeken naar de groei van het kind. Tevens wordt er bepaald of er voldoende vruchtwater is.

Er zijn een aantal afwijkingen die bij de 20 weken echo kunnen worden geconstateerd. De afwijkingen die tijdens deze echo gezien kunnen worden zijn:

  • waterhoofd
  • open schedel
  • open rug
  • hartafwijkingen
  • geen of afwijkende nieren
  • afwijkingen aan andere ledematen
  • gat of breuk in het middenrif
  • gat of breuk in de buikwand

Hoewel er veel afwijkingen bij de 20 weken echo geconstateerd kunnen worden, blijven er altijd afwijkingen over die niet te zien zijn op deze echo. Met andere woorden garantie op een gezond kind kan door middel van deze echo niet worden gegeven.

Er zijn ook andere manieren van prenatale screening waarmee bijvoorbeeld gekeken kan worden hoe groot de kans is op een kind met het Downsyndroom. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatietest. Aan de combinatietest zijn, net zoals bij de 20 weken echo, geen risico’s verbonden. Met andere woorden er is geen vergrote kans op een miskraam.

Geen pretecho

De 20 weken echo is dus een echo om te kijken naar lichamelijke afwijkingen en het is dus geen pretecho! Bij een pretecho kun je je kindje driedimensional bekijken. Met andere woorden je ziet diepteverschil en zo zie je de vingertjes etc. beter. Tevens kan de echo in allerlei kleuren worden gemaakt en krijg je een CD hiervan mee. De 20 weken echo is daar dus niet voor bedoeld. Tevens wordt de 20 weken echo niet gebruikt voor het bepalen van het geslacht van het kind. De 20 weken echo gaat op dezelfde wijze als andere echo’s en deze 20 weken echo duurt ongeveer 30 minuten.

Vervolgonderzoek

Mocht er bij de 20 weken echo iets worden gezien dat niet goed is dan zal er een afspraak worden gemaakt voor een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek zal dan plaatsvinden in een gespecialiseerd ziekenhuis en zal bestaan uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek. Afhankelijk van de uitkomst van dat uitgebreide echoscopisch onderzoek zal wederom wel of geen vervolg plaatsvinden.

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van de 20 weken echo

Voordelen

De voordelen van de 20 weken echo zijn dat bij een gering aantal afwijkingen deze al in de buik behandeld kunnen worden. Ten tweede is het zo dat bij sommige afwijkingen het handig is dat deze al voordat de bevalling plaatsvindt bekend zijn, zodat men meteen weet hoe te handelen. Ten derde is het bovendien zo dat – wettelijk gezien – de bevalling nog tot 24 weken mag worden afgebroken.

Nadelen

De nadelen van de 20 weken echo zijn dat niet altijd alles goed te zien is. Het tweede nadeel is dat er ook nog afwijkingen kunnen ontstaan na die 20 weken. Ten derde is het zo dat een eventueel vervolgonderzoek veel stress en onrust mee kan brengen en dat is ook niet goed.

Links

Naast de 20 weken echo zijn er natuurlijk nog andere vormen van prenatale diagnostiek. Hierover kunt u meer lezen in de artikelen: