De beste tips om zwanger te worden

De beste tips om zwanger te worden

Zwanger worden, het klinkt zo makkelijk maar voor veel vrouwen is het heel moeilijk om zwanger te worden. In Nederland heeft 1 op de 6 stellen moeite met zwanger worden. Toch kun je zelf ook wat doen om het proces van zwanger worden te bevorderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gezonde levensstijl een zwangerschap kan bespoedigen. Maar wat kun je dan doen of moet je juist nalaten om zwanger te worden. Deze tips helpen je op weg.

Zw_wn.jpg

Anticonceptie

Stop met alle anticonceptie, bereken je vruchtbare periode en vrij regelmatig. Te vaak vrijen heeft echter geen zin, het duurt namelijk 48 uur voordat de sperma voorraad bij een man weer op peil is.

Roken

Roken is niet alleen slecht als je zwanger bent, het is ook slecht om zwanger te worden. Bij rokende vrouwen (bij 15 sigaretten per dag) duurt het 2x zo lang om zwanger te worden dan bij een vrouw die niet rookt. Maar ook voor mannen is het beter om te stoppen. De kwaliteit van het sperma vermindert namelijk aanzienlijk bij de rokers. Stop daarom zo snel mogelijk met deze slechte gewoonte.

Alcohol

Als je zwanger wilt worden kunnen beide partners de alcohol beter laten staan. Bij mannen betekent het gebruik van alcohol, net als bij roken, dat de kwaliteit van het sperma afneemt. Voor de vrouw betekent alcohol een verhoogd risico op een miskraam.

Drugs

Gebruik geen drugs als je zwanger wilt worden. Drugs remmen de vruchtbaarheid bij vrouwen, zo kan bijvoorbeeld hasj de aanmaak van een hormoon remmen dat belangrijk is bij de eisprong. Ook voor mannen is het gebruik van drugs af te raden. Van marihuana is bekend dat het problemen kan geven met de spermaproductie. Mocht je zwanger zijn dan kunnen drugs erg schadelijk zijn voor je ongeboren baby, zo kan LSD schade veroorzaken aan de chromosomen. Heb je een kinderwens stop dan zo snel mogelijk met het gebruik van drugs.

Gewicht

Zorg voor een goed gewicht als je zwanger wilt worden. Vrouwen met overgewicht maar ook vrouwen die een ondergewicht hebben kampen vaak met vruchtbaarheidsproblemen. Daarbij komt nog dat vrouwen met overgewicht ook meer risico lopen op een miskraam. Het is dus belangrijk een goed gewicht te hebben, zorg ook voor gezonde voeding.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt overleg dan met je huisarts of specialist of je die medicijnen mag gebruiken als je probeert zwanger te worden. Vaak mag je medicijnen tijdens de zwangerschap niet gebruiken.

Ondergoed

Strak ondergoed bij mannen is niet zo goed voor de kwaliteit van het zaad. Door warmte kan de temperatuur in de zaadbal stijgen zodat de zaadontwikkeling verstoord wordt. Om deze reden is ook de sauna of een heet bad af te raden.

Tenslotte

De bovenstaande tips zijn zaken die je zelf in de hand hebt om te zorgen dat het lukt om misschien toch zwanger te worden. Zijn jullie na het toepassen van deze tips, een gezonde leefstijl en een jaar oefenen nog niet zwanger neem dan contact op met je huisarts zodat je kunt uitzoeken wat de reden is van het uitblijven van een zwangerschap.

zie ook Zwanger op latere leeftijd? De Risico's.