Zwanger op latere leeftijd De Risicos

Zwanger op latere leeftijd? De Risico's.

In Nederland krijgen vrouwen hun eerste kind op steeds latere leeftijd. Het blijkt dat 11% van de vrouwen het eerste kindje krijgt na de leeftijd van 35 jaar en 5% van de vrouwen wordt voor het eerst moeder na de leeftijd van 38 jaar. Het later kinderen krijgen heeft vaak te maken met carrière, het op latere leeftijd pas beginnen aan een gezin, de hogere levensverwachting en natuurlijk de technologie. Echter, zoals iedereen inmiddels wel weet zitten er ook risico’s aan het op latere leeftijd krijgen van kinderen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende risico’s van een zwangerschap op latere leeftijd.

Moeilijker zwanger worden

Op jonge leeftijd, zo rond je 25e, is de kans dat je zwanger wordt ongeveer 20%. Ben je 35, dan is dit percentage gehalveerd. De maandelijkse kans om zwanger te worden is dan gedaald naar ongeveer 10%. Als je wat ouder bent duurt het dus langer voordat je zwanger bent.

Kwaliteit

Voordat een meisje wordt geboren, worden er tijdens de zwangerschap, een voorraad eicellen aangemaakt. Die eicellen zitten in de eierstokken, ongeveer 800.000. Na de geboorte worden er geen nieuwe eicellen meer bijgemaakt, sterker nog, vanaf de geboorte neemt het aantal alleen nog maar af. Als je als vrouw zwanger wilt worden na je 35e of 40e, betekend dat, dat de eicellen ook 35 of 40 jaar oud zijn. De kwaliteit wordt minder, soms zijn eicellen wat beschadigd, daarom duurt het langer voordat je zwanger wordt. Uiteindelijk zal de voorraad eitjes opraken, dit is het moment dat een vrouw in de overgang komt. Ook bij de man kan de kwaliteit van het sperma in de loop van de jaren afnemen.

Miskraam

Met het stijgen van de leeftijd neemt ook de kans op een miskraam toe. Dit zou te maken kunnen hebben met de kwaliteit van de eitjes, maar ook hormonen spelen hierbij een rol. De gemiddelde kans op een miskraam is tot de leeftijd van 35 ongeveer 10%. Ben je tussen de 35 en 40 jaar dan is de kans ongeveer 20%, en tussen de 40 en 45 jaar is dit zelfs 40%.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangeren boven de 40 jaar hebben een grotere kans op zwangerschapsdiabetes. De kans hierop is 2x groter dan een vrouw van 25 die zwanger is. Krijg je te maken met zwangerschapsdiabetes dan heb je een verhoogde kans op complicaties tijdens de geboorte van je baby.

Chromosoomafwijkingen

Als je “ouder” en zwanger bent neemt ook de mogelijkheid toe dat je baby een afwijking heeft. Door het ouder worden van de eicellen kan het gebeuren dat een eicel na de bevruchting het verkeerde aantal chromosomen heeft. De afwijking die het meest bekend is, is het Down syndroom. Als je 40 bent is de kans dat je baby Down ontwikkeld 1:100 tegen 1:1500 bij een 20 jarige vrouw.

Tweelingen

Dat een zwangerschap op latere leeftijd meer kans geeft op een tweeling is voor veel vrouwen geen probleem. Veel vrouwen zijn dolblij met het nieuws dat ze zwanger zijn van een tweeling. Toch kan een zwangerschap van een tweeling leiden tot complicaties. Je moet dan denken aan te vroeg geboren baby’s, geboorte via een keizersnede, of bijvoorbeeld een verhoogde kans op zwangerschapssuiker.

Tenslotte

Zoals je ziet zijn er veel risico’s bij een late zwangerschap, wees je hier bewust van en praat hierover met je verloskundige of gynaecoloog. Maar bedenk ook dat de meeste zwangerschappen gewoon goed verlopen en dat er vaak een gezonde baby wordt geboren.

zie ook De beste tips om zwanger te worden