Hoe wij onszelf behandelen

Behandeling

Modderbad
We denken vaak dat we onszelf heel goed behandelen. We letten erop dat we genoeg sporten. We proberen goed te eten. We voorkomen dat anderen onze grenzen overschrijden. We zorgen ervoor dat we van tijd tot tijd goed feesten en genieten. Bijvoorbeeld door zowel een zonvakantie te regelen als een wintersport vakantie en tussendoor even een weekendje weg. We probeer werk te doen dat we leuk vinden. Of als het niet kan om leuk werk te doen, houden we onszelf voor ogen dat we moeten leven en dus geld verdienen. Maar toch blijken we vaak niet echt gelukkig te zijn. Zelfs zo ongelukkig dat we met ons gedrag anderen lastig vallen.

⬇ Index

Onszelf behandelen

De kwaliteit van hoe we onszelf behandelen meten we vaak af aan de mate waarin die behandeling lijkt op hoe de helden die wij onszelf als voorbeeld voorhouden worden behandeld. Of we kijken naar hoe onze helden zichzelf behandelen. We kijken bijvoorbeeld naar hoeveel het verloop van onze carrière overeenkomt met onze held. Zijn we bijvoorbeeld vijf jaar na het behalen van ons diploma net als Bill Gates directeur van een flinke onderneming in de ICT wereld.

Of we kijken naar hoe vaak wijzelf op vakantie gaan in vergelijking met onze vrienden. Gaan we net zo vaak of vaker op vakantie en bezoeken we vergelijkbare plekken waar we met net zoveel enthousiasme als onze vrienden over praten. We kijken ook bijvoorbeeld naar het feit of we wel vaak genoeg naar het juiste feest gaan of naar het juiste concert of dat goede popfestival, net als onze vrienden. Of hebben we eerder dan onze ouders ons eigen huis en die mooie ruime auto.

Maar ook of we niet over ons heen laten lopen door anderen en of we voor onszelf opkomen zijn in onze ogen signalen dat we goed voor onszelf zorgen. Ook bijvoorbeeld zorgen dat we leuke aanbiedingen kunnen kopen of dat we allerlei extra’s krijgen als we die leuke nieuwe lease auto regelen bij die nieuwe baan. Het zijn allemaal tekenen dat we goed voor onszelf zorgen.

Toch blijkt steeds vaker dat we eigenlijk niet echt gelukkig zijn. Zo was er in de jaren zestig tot en met tachtig van de twintigste eeuw sprake van een midlife crisis rond je veertigste en soms pas rond je vijftigste levensjaar. Tegenwoordig hebben twintigers en dertigers al last van burn-out verschijnselen, omdat ze keuzes moeten maken en daarbij de perfecte keuze willen maken. Terwijl burn-out verschijnselen een gevolg zijn van psychische overbelasting en daarmee samenhangende lichamelijke uitputting, wat samenhangt met jezelf slecht behandelen.

⬇ Index

Hoe je jezelf behandelt

Hoewel je dus zou verwachten dat al dat zoeken naar de beste manier van jezelf behandelen zou moeten leiden tot een grote groep gelukkige mensen, blijkt dat dus tegen te vallen. Als je tenminste de leeftijd waarop mensen een burn-out of verschijnselen van burn-out krijgen als indicator durft te nemen. Die ligt nu al tegen de vijfentwintig jaar, waar dat dertig jaar geleden (1981) nog rond de veertig jaar was.

Blijkbaar behandelen we onszelf dus nog steeds niet goed. Iets wat ook te herkennen is aan het feit dat we de mensen die anders zijn dan onszelf slecht behandelen. Zo willen veel managers die nu jonger zijn dan veertig, niet graag samenwerken met werknemers van boven de vijfenveertig. Met een hoge werkloosheid onder werknemers van boven de vijfenvijftig tot gevolg. Maar het is ook te herkennen aan de neerbuigende manier waarop vijftigers en zestigers praten over die jonge managers die nog nooit echt iets hebben waargemaakt.

⬇ Index

Meten

Hoe je anderen behandelt, is wat dat betreft een goede indicatie voor hoe je jezelf behandelt. Dus hoe meer je je eigen belangen belangrijker vindt dan andere mensen, hoe slechter je jezelf behandelt. Hoe moeilijk dat ook mag zijn om je voor te stellen.

Massage met stenen

Want hoe kan het dat jezelf goed behandelen eigenlijk duidt op het feit dat je jezelf slecht behandelt. Het is toch eerder zo dat egocentrische mensen en egoïsten juist succesvoller zijn dan mensen die klaar staan voor anderen. Toch hebben egocentrische mensen en egoïsten nooit het gevoel klaar te zijn en succesvol te zijn. Terwijl mensen die anderen helpen voortdurend het gevoel hebben tevreden te zijn met wat ze hebben gedaan.

Blijkbaar gaat het dus niet om je eigen succes als het gaat om hoe je jezelf behandelt. Jezelf goed behandelen betekent blijkbaar dingen doen waardoor je je goed voelt, in plaats van iets doen waardoor anderen kunnen zeggen dat je goed voor jezelf zorgt. Of zodat je jezelf vergelijkend met anderen kunt concluderen dat je jezelf goed behandelt. Jezelf goed behandelen hangt dus niet samen met hoe goed of hoe slecht anderen zichzelf behandelen.

Jezelf goed behandelen kun je blijkbaar niet meten door het te vergelijken met hoe anderen zichzelf behandelen. Jezelf goed behandelen is dus niet een objectieve maat of - norm maar een gevoel.

⬇ Index

Vergelijken

Maar als jezelf goed behandelen meer een gevoel is dan een norm. Dan is de manier waarop je jezelf behandelt vergelijken met hoe anderen zichzelf behandelen geen goede norm. Het is misschien wel een objectivering van jezelf goed behandelen, maar dat betekent nog niet dat je jezelf goed behandeld als je aan die norm voldoet. Zoals het bijvoorbeeld niet goed is voor een zwangere vrouw om net zoveel alcohol te drinken als een man van hetzelfde gewicht. Of zoals het niet goed is om een mannelijke baby dezelfde medicijnen te geven als een volwassen vrouw voor dezelfde ziekte. Het lijkt er dus op dat alleen iemand zelf kan bepalen of hij zichzelf goed behandelt. Waarbij je eigen gedrag vergelijken met het gedrag van anderen geen goed controle mechanisme is. De beste maat om te bepalen of je jezelf goed behandelt, is het gevoel dat je krijgt als je iets doet. Of dat nu iets voor jezelf is of voor een ander. Maar mocht je nu je eigen gevoel niet vertrouwen, iets wat ons van jongs af aan geleerd wordt, dan kun je ook kijken naar hoe je anderen behandelt om te bepalen of je jezelf goed behandelt. Als je anderen goed behandelt, dan mag je er vanuit gaan dat je jezelf ook goed behandelt.

⬇ Index

Objectieve norm

Helaas is er geen objectieve norm te geven voor wat een goede behandeling is voor jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld wel voorschrijven dat het goed voor mensen is om iedere dag een half uur te bewegen. Maar voor iemand met een gebroken been of een handicap waardoor zij bedlegerig is, is die norm natuurlijk nutteloos. Iemand die niet kan bewegen heeft dan een anderen norm nodig.

Het beschrijven van een objectieve norm voor het goed behandelen van jezelf zou de dikte aannemen van het telefoonboek van Nederland. Want je zou niet alleen moeten beschrijven wat een objectieve norm is voor het goed behandelen van iemands lichaam, maar ook voor behandelen van iemands psyche. Maar aangezien er geen twee mensen gelijk zijn zou je voor ieder mens afzonderlijk een norm moeten beschrijven. Een norm die je overigens pas zou kunnen vaststellen, nadat iemand jarenlang onderzocht is op allerlei mogelijk ziektes en persoonlijkheidskenmerken. Vandaar dat het veel eenvoudiger is om te zeggen luister naar je gevoel of kijk naar hoe je anderen behandelt als je wilt weten of je jezelf goed behandeld.

⬇ Index

Wat nu

Waterlelie

Maar wat nu als je ontdekt dat je jezelf niet goed behandelt. Hoe ga je daar mee om? Tja, dat is natuurlijk altijd weer een probleem. Dat betekent natuurlijk eerst onderzoeken wat je doet als je jezelf niet goed behandelt.

Waarna je moet gaan kijken of dit gedrag je altijd een slecht gevoel geeft of dat het misschien ligt aan de situatie waarin je jezelf vindt. Waarbij je ook nog moet uitkijken dat het onderzoek dat je doet naar je gedrag tegenover jezelf je niet een slecht gevoel geeft. Want dat zou wel eens kunnen betekenen dat je hebt ontdekt dat je jezelf al heel lang slecht hebt behandelt.

Maar om iets te kunnen veranderen zul je je over die teleurstelling heen moeten zetten. Zodat je je gedrag kunt gaan veranderen. Hoewel dat nog behoorlijk wat werk kan geven, mensen zijn nu eenmaal gewoonte dieren.

⬇ Index

Jezelf goed behandelen

Jezelf goed behandelen is niet hetzelfde als kijken of je jezelf hetzelfde behandelt zoals anderen zichzelf behandelen. Je bent tenslotte die ander niet. Eigenlijk zijn er maar twee manieren om te ontdekken of je jezelf goed behandelt. De ene is afgaan op hoe je je voelt. De andere is kijken naar hoe je anderen behandelt. Want als je anderen goed behandelt, dan kun je er vanuit gaan, dat je ook jezelf goed behandelt. Het moeilijkste is echter om te ontdekken dat niet iedere behandeling die goed aanvoelt ook goed is. Zoals het lekker is om alcoholische dranken te gebruiken, maar de hoofdpijn de volgende dag duidelijk maakt dat het niet goed voor je was.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Index van koppen

Behandeling
Onszelf behandelen
Hoe je jezelf behandelt
Meten
Vergelijken
Objectieve norm
Wat nu
Jezelf goed behandelen
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen