Het bouwen van een terrarium

Terrariumbakken

35771.jpegEr zijn speciale terrariumbakken te koop in de handel, maar waarom zou u er geld voor uitgeven als hetniet echt nodig is. Een afgedankte aquarium kan perfect dienst doen, ook al omdat een terrarium niet aan diezelfde zware eisen moet voldoen van een aquarium.

Het bouwen van de bak

Dus we gaan ervan uit dat we een afgedankte aquarium hebben om ons terrarium te bouwen. Met een beetje geduld en een beetje handigheid kunt u zelf een terrarium bouwen dat qua afmetingen en qua alle andere eigenschappen aan al uw speciale eisen en verlangens voldoet.

Materiaal en inrichting van de bak

Voor de bodem kunt u zowel hout als metaal gebruiken. Vooral voor droge terrariums is hout uitstekend geschikt, maar bij vochtige type terrarium moet u toch de nodige voorzorgen treffen om rotting tegen te gaan. Men kan dan eventueel de bodem met cement bestrijken of een plastiekfolie op de bodem leggen. Of nog beter, we gebruiken een zinken bak die even groot is als het bodemoppervlak. De achterwand en zijwanden kan men ook bekleden met boomschors, kurk of kunstrots, deze kan men ook van hout vervaardigen.

Het verdient aanbeveling in een van de zijwanden een niet te klein deurtje aan te brengen, wanneer u daar doorheen werkzaamheden verricht, zullen de dieren minder vlug ontsnappen dan wanneer u de gehele lichtkap moet verwijderen.

De voorzijde bestaat natuurlijk uit glas, evenals de zijwanden. Ofschoon de ruiten in een aquarium het in verband met de waterdruk zwaarder te verduren hebben dan in een terrarium, dien je het glas toch zo aan te brengen dat bij een breuk of barst deze gemakkelijk door een nieuwe te vervangen zijn. Als u een paar op maat gesneden glas in voorraad hebt, dan ben je steeds op het ergste voorbereid.

Denk er wel aan dat, vooral bij een vochtig terrarium, het hout van de stijlen neiging tot uitzetten zal vertonen, zodat de gleuven waarin de ruiten glijden niet precies passend gemaakt mogen worden. Er moet voldoende ruimte zijn voor krimp en uitzetting te kunnen opvangen.

Luchtverversing

Tocht is zoals voor alle dieren, dus ook voor terrariumbewoners levensgevaarlijk, maar een degelijke engoede luchtverversing is onontbeerlijk. Daartoe wordt in een van de zijwanden, of ie nu uit glas of uit een ander materiaal bestaan, over de gehele breedte een opening aangebracht, die dan vervolgens weer met een horregaas wordt afgesloten. Ook de bovenzijde van het terrarium wordt afgesloten met horregaas en bij voorkeur ingesloten in een raamprofiel zoals in een vliegraam. 

Verlichting

Voor een goede verlichting is een lichtkap onmisbaar. Deze kan bestaan uit een opstaande houten rand en een bovenzijde van gaatjesbord. De gaatjes spelen dan ook een rol voor de luchtverversing, die u dan kan regelen door op het horreraam waarop de lichtbak geplaatst wordt, een paar stukken glas te leggen die je dan naar behoefte kan verschuiven. Met een gaatjesbord voorkom je dzn ook het optreden van condensatiewater.

De binnenzijde van de lichtbak wordt wit geschilderd of met aliminiumverf bestreken. De buitenzijde van de lichtbak kan je schilderen in dezelfde kleur als de rest van het terrarium. In de lichtbak wordt aan de binnenkant één of meer fittings ingeplaatst, waarin men straks de lampen kan inschroeven. Het mooiste lichteffect krijgt men als een TL lichtbuis gecombineerd wordt met een paar gewone gloeilampjes.

Conclusie

Zelf een terrarium maken is met een beetje handigheid perfect mogelijk. Om kosten te besparen kan men dan een afgedankte aquarium gebruiken. Het trerrarium moet voorzien zijn van een doordacht systeem van inrichting, materialen, luchtverversing en een lichtbak. Sucses met het zelf maken van een terrarium.

Links