Vachtverzorging voor onze hond

Tips voor een gezonde vacht

Hondenvacht.jpgHeb je een hond als gezelschapsdier dan kan zijn vacht een heel goede leidraad zijn voor zijn gezondheid. Is zijn vacht glanzend of eerder dof, schilfers in de vacht of puistjes en korstjes op de huid? In dit artikel een paar tips voor een glanzende gezonde vacht.

Verschillende oorzaken

Waar kan een ongezonde vacht ons nu op wijzen?

  • Op een parasitaire ziekte, vlooien, schurft enz...
  • Een bacterie
  • Tekorten in het dier zijn voeding

Is er één van bovenstaande symptomen te bespeuren bij je viervoeter ga er dan mee naar een dierenarts. Deze onderzoekt je viervoeter en kan dan de oorzaak van de ziekte vast stellen en een behandeling voorschrijven.

Zijn voederbak

Het is heel belangrijk voor de hond dat zijn maaltijden uit een evenwichtige voeding bestaat. Dit komt zijn vacht ten goede, denk dus niet dat het een etische kwestie is. Zijn er tekorten aan vitamines, vetten of bepaalde plantaardige oliën dan zal men dit heel snel merken aan zijn vacht, en dit heeft ook nog eens heel zware gevolgen voor zijn metabolisme, in het bijzonder voor de lever. Draag er zorg voor dat de hond ook genoeg eiwitten binnen krijgt, aminozuren, mineralen en vitamines. Huidkorsten, verkleuring of schilfers in de vacht komen meestal door tekorten aan zink en koper. Er is een erg simpele manier om je hond zijn voeding evenwichtig te maken, kwaliteitsvolle hondenbrokken zijn speciaal voor de hond gemaakt. Men kan er bijvoorbeeld enkele pilletjes biergist aan toevoegen, biergist is heel rijk aan mineralen, aminozuren en vitamines. Honden zijn echt dol op de smaak van vitamine B1 en B3.

Het wassen en borstelen

Het regelmatig borstelen van je viervoeter doet wonderen voor zijn vacht. Let er wel op dat je een hond gerelateerd product gebruikt voor het wassen van de vacht. Men vraagt zich soms af hoe vaak mag ik nu mijn hond wassen? Dit hangt eigenijk af van welke hondensoort je hebt, dus er is geen leidraad voor het wassen van de vacht, is het een langharige of een kortharige? Wat wel zeker is: indien men de vacht teveel wast er een huidirritatie gaat optreden, beter is je hond elke dag te borstelen of te kammen. Hij zal van zijn dagelijkse borstelbeurt wel kunnen genieten. Voor sommige honden is het zelfs nodig dat ze 10tot 3 keer per jaar een trimbeurt krijgen met behulp van een speciale schaar. De dierenarts kan je hier ook in bijstaan.

Links naar hondenartikelen

Hond en vitamines

Biergist: is rijk aan mineralen, aminozuren en vitamines waaronder vitamine B1 en B3

Vitamine B1 en B3: deze vitamines dragen bij tot een gezond werkend metabolisme voor de hond.

Vitamine B1: komt het hart van je hond ten goede.

Vitamine B3: zorgt dan weer voor een goede instandhouding van de huid, slijmvliezen en vermoeidheid van de hond.

Besluit

Wil men de hond een gezonde glanzende vacht en gave huid bezorgen dan dient men een paar regeltjes in acht te nemen. Evenwichtige voeding met de nodige vitamines en mineralen, het dagelijks borstelen zijn de belangrijkste regels. Je mag je hond wassen met een hond gerelateerd product maar ook niet te vaak. Zie je een verkleuring of schilfers van de huid, is de vacht dof raadpleeg dan altijd de dierenarts. Ook het trimmen van je hond is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging.

Tot slot: Een Puppy Cursus

Wil Jij Ook Binnen 8 weken een prettige, goed gesocialiseerde en opgevoede pup die naar je luistert en zich fijn voelt? Lees dan het Puppycursus e-book