Verbouwen: Het Stappenplan

Inleiding

Verbouwen is spannend, maar ook heel ingrijpend. Voor je begint is het handig het hele verbouwproces eens stap voor stap te doorlopen, dan weet je wat je te wachten staat en waar je op moet letten. Dit stappenplan voor verbouwen kan je helpen om grip te houden op je verbouwing.

Stap 1. Wensen

Wat wil je precies verbouwen en wat wil je bereiken. Schrijf al je wensen duidelijk op papier. Noteer al je speciale ideeën bv met betrekking tot de afwerking. Moeten de muren gestuukt worden, wil je behang of bv lambrisering. Maak schetstekening met de afmetingen in de nieuwe en oude situatie zodat je een goed beeld krijgt van de situatie NA de verbouwing.

Stap 2. Betalen

Welk bedrag wil je uitgeven aan de verbouwing, en hoe wil je dit financieren. Hou altijd wat reserve achter de hand voor kosten die toch hoger uitvallen dan je had gedacht of voor kosten die door een tussentijdse wijziging van de plannen hoger uitvallen.

Stap 3. De Aannemer

Als je duidelijk voor ogen hebt wat en hoe je wilt verbouwen, en ook wat je budget is en hoe de financiering eruitziet, kun je verder gaan met de volgende stap, het zoeken van een aannemer of architect. Voor grote ingrijpende verbouwingen heb je een architect nodig, die zal ook voor het ontwerp en bouwtekeningen zorgen. Bij kleine verbouwingen als bv een kleine serre of de verbouwing van een badkamer of keuken kan een aannemer voor het ontwerp zorgen.

Enkele tips bij het zoeken naar een geschikte aannemer om uw plannen uit te voeren:

  • Vraag binnen je familie- of kennissenkring wie ervaring heeft met een aannemer uit de buurt.
  • Zoek naar een aannemer bij je in de regio, hij is bekend met bestemmingsplannen en lokale regels.
  • Ga voor kwaliteit. Duurzame materialen komen de verbouwing en zo het woongenot ten goede.
  • Je moet de komende tijd intensief samenwerken met je aannemer. Een “klik” is belangrijk. Als je met je aannemer op dezelfde golflengte zit, begrijp je elkaar, en dat kan je een hoop ergernissen besparen.

Stap 4: De offerte

Als je een goede aannemer hebt gevonden, kunt je een offerte aanvragen. In een offerte beschrijft de aannemer alle werkzaamheden die nodig zijn. Als je exact weet wat je wensen zijn, geeft de offerte tot in detail aan wat de kosten zijn. Heb je alleen nog maar een vaag idee, dan krijg je een ruwe schatting.

Moet je betalen voor een offerte?

Het maken van een offerte is een tijdrovende klus.

Vraag daarom vooraf aan je aannemer af of er kosten aan de offerte zijn verbonden.

Stap 5. Vergunningen.

Vergunningen zijn afhankelijk van de verbouwing. (zie ook Verbouwen: de Voorbereiding ) Als je vergunningen nodig hebt kun je dit zelf regelen, maar je kunt het ook laten verzorgen door je aannemer. Hij weet precies waar hij moet zijn en kan je zo een flink stuk werk uit handen nemen.

Stap 6. Contract.

De financiering is geregeld en met je aannemer ben je eruit. Nu is het tijd om de afspraken die je met de aannemer hebt gemaakt vast te leggen. Om misverstanden en problemen te voorkomen leg je alles vast in een contract. Je kunt zelf met je aannemer een contract opstellen of een verbouwingsovereenkomst van bv de vereniging Eigen Huis gebruiken. Wat je ook kiest, het belangrijk om, voor de verbouwing van start gaat, de afspraken met de aannemer op papiet te zetten, zoals bijvoorbeeld de kosten, de bouwtijd en de betalingsregeling.

Stap 7. Uitvoering.

Eindelijk is het dan zover. Contracten zijn getekend en eventuele vergunningen zijn aangevraagd. Het echte werk kan nu beginnen. Het is belangrijk tijdens de verbouwing regelmatig te contacten met de aannemer. Beschouw hem dan ook als je regisseur van de verbouwing. Het regelt en coördineert alles en stemt de werkzaamheden op elkaar af en zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste tijd aanwezig zijn.

Stap 8. Oplevering.

Als alle werkzaamheden gereed zijn loop dan samen met de aannemer alles na en check op de offerte of alles ook daadwerkelijk is uitgevoerd.

Tenslotte.

De werkzaamheden zijn voorbij! Nadat je je huis flink hebt schoongemaakt kun je eindelijk genieten van je mooie badkamer, nieuwe keuken of prachtige serre. Gefeliciteerd! De verbouwing is af.

Zie ook:Verbouwen: de Voorbereiding