Niche marketing - wat is het, wat kan je ermee

Niche betekent vrijvertaald - Nis, holte in de muur. Het is een klein gedeelte van een groot geheel. Hier onder volgt een voorbeeld.

Voorbeeld Niche marketing

We kijken bijvoorbeeld naar honden. Dit is onderverdeeld in verschillende soorten honden bv. rassen, voer, verzorging en ga zo maar door. De verschillende onderdelen zijn allemaal niches, het maakt nl. deel uit van een groter geheel. Sommige websites en\ of fokkers hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde ras. Hun niche is dan een ras, dat kan bijvoorbeeld een herder zijn. Je niche is dan de ras herder. Daarin kan je ook nog de onderverdeling maken van voer, verzorging etc. Dat is dan een niche in een niche.

Niche marketing, moet ik dat gebruiken?

Niets moet en zeker op internet niet, als jij een blog hebt en verder geen speciaal doel voor ogen hebt is het niet nodig om te zoeken naar een niche. Heb je echter wel een doel voor ogen en wil je je specialiseren, dan is het erg verstandig om in niche marketing te duiken.

Een niche zorgt ervoor dat je makkelijk aan de slag kan gaan op internet. Het is daarom verstandig om op zoek te gaan naar de juiste niche voor jouw internet-winkel en\ of blog. Het zoeken naar de juiste niche kost nogal wat tijd, maar alle tijd die je erin steekt krijg je er ook weer uit.

Stel je site gaat over 'Golf', als je daar op googled dan vind je 3,5 miljoen hits. Er zit dus erg veel competitie in dit woord en je zal niet snel opgemerkt worden. Het is echter je doel om opgemerkt te worden. Dan ga je verder zoeken en dat wordt dan een niche in een niche.

Denk bijvoorbeeld aan 'Kinder golf' het aantal hits is dan een heel stuk minder. Dit houdt in dat je veel sneller gevonden wordt. Je kan je site of artikel dan bijvoorbeeld beginnen met 'Kunnen kinderen ook golfen'. Het is altijd nog verstandiger om verder te zoeken. Zoek eerst uit wat het publiek wil en speel daarop in, ga niet voor het publiek denken. Je zal merken dat dat vaak anders is.

Om het juiste keyword te zoeken voor jouw niche kan je het natuurlijk gewoon in Google intypen en kijken wat de resultatenlijst je geeft. Aangezien we niet de enige op internet zijn en ook niet de enige die niche marketing belangrijk vinden zijn er genoeg verschillende gratis tools te vinden.

Verschillende tools

De handigste is een tool van Seobook.com, hierin zie je namelijk niet alleen het resultaat van 1 zoekmachine maar de resultaten van verschillende zoekmachines. http://tools.seobook.com/keyword-tools/seobook/| SEObook

Google is 1 van de meest gebruikte zoekmachines en heeft ook een tool. Deze laat natuurlijk alleen de resultaten van Google zelf zien. Deze laat je zoekresultaten van een keyword per land, per jaar en per taal zien. http://www.google.com/trends| Google Trends

Hier kan je zien hoevaak gezocht is op je keyword, regionaal en wereldwijd. Je kan ook kolommen toevoegen naar zoekvolumes (in welke maand werd het woord hoeveel keer gezocht) of hoeveel een advertentie waard kan zijn. Keywordtool

Hiermee kan gezien worden hoe vaak op jouw of een woord is gezocht en voor gerelateerde woorden. Wordtracker

Link

SEOshop