MLM wat is dat nu precies

Inleiding

De woorden MLM, netwerkmarketing of relatiemarketing heeft iedereen wel eens gehoord. Maar wat is het nu precies. Is het een leuke manier om extra geld te verdienen of kun je er maar beter niet aan beginnen. Is het wel legaal, zitten er risico’s aan en kun je echt zonder hoge investering een eigen bedrijf starten?

Wat is MLM Marketing

MLM betekent Multi Level Marketing en is een vorm van marketing, overgewaaid uit Amerika, waarbij producten of diensten via directe verkoop worden verkocht. Er wordt bewust voor gekozen om deze producten of diensten niet in winkels aan te bieden maar te verkopen via distributeurs of consulenten. Op deze manier heb je geen dure winkelpanden nodig, heb je geen last van grote voorraden, dure reclamecampagnes en ben je flexibel omdat je niet aan een plaats gebonden bent.

Verdienen met MLM

Ieder MLM bedrijf heeft zijn eigen marketingplan met de daarbij behorende verdiensten. De manier waarop je je geld verdient is wel in grote lijnen gelijk. Verkoop je producten dan zit hier je eerste voordeel, je winst is meteen het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Daarnaast wordt er gekeken wat jouw netwerk, dus de mensen waar je mee “samenwerkt” hebben omgezet in een bepaalde periode. Is die omzet hoog genoeg dan wordt daar een bonus aan gekoppeld. Het is dus belangrijk een goed netwerk van distributeurs of consulenten om je heen te verzamelen zodat je samen kan zorgen voor een grote omzet=hoge bonus.

Kun jezelf een MLM bedrijf starten?

Nee, meestal zal een distributeur of een consulente je benaderen om in te stappen in een netwerk. Je kunt dus niet zelf een fabrikant benaderen, deze zal je altijd verwijzen naar iemand bij jou in de buurt die je kan helpen en begeleiden bij het opzetten van jouw eigen bedrijf. Zo iemand wordt een sponsor genoemd en die sponsor zal je wegwijs maken in de wereld van MLM en je alles leren om succes te hebben.

Slechte naam

Vaak wordt MLM ten onrechte vergeleken met piramidespelen. Echter, piramidespelen zijn illegaal. Bij deze spelen is het zo dat hoe hoger je in een dergelijke piramide zit, hoe meer je verdient. Dit principe gaat niet op voor MLM. Over het algemeen hebben MLM-bedrijven een marketingplan waarbij iedereen goede mogelijkheden heeft om geld te verdienen. Door hard werken kun je zelfs meer verdienen dan je sponsor. De slechte naam die MLM heeft, komt ook door overijverige distributeurs en consulenten die het systeem veel mooier en makkelijker maken dan het in werkelijkheid is om op die manier extra distributeurs te werven. Dat is jammer. Wat je bij MLM moet hebben, is een flinke dosis doorzettingsvermogen en je moet er, net als voor een ander bedrijf hard voor werken om succes te hebben.

Welke MLM bedrijven zijn er?

Er zijn erg veel MLM bedrijven in even zoveel verschillende branches. Er zijn zelfs bedrijven bij die beursgenoteerd zijn. Denk aan bijvoorbeeld Tupperware, Herbalife of Usana Health Sciences. Andere bekende MLM bedrijven zijn:

Amway (zeep)

FM Group (parfum)

Euphony (telefonie)

Tenslotte

Met MLM kun je een eigen zaak opbouwen zonder dat je financieel erg veel moet investeren maar bedenk dat het zeker geen formule is waarbij je heel snel rijk wordt. Je moet er veel tijd en energie in stoppen en een lange adem hebben om echt succesvol te zijn.