Blog ontwerp - Hoe te beginnen

Blog ontwerp

Je bent aan het nadenken om een nieuw ontwerp voor je blog te nemen of zelf te ontwerpen! Dat is natuurlijk goed nieuws. Dat houdt in dat je je blog serieus neemt en je wilt laten zien met je blog wie jij bent. Je kan ervoor kiezen om een ontwerper te nemen of je gaat zelf aan de slag. Om er achter komen wat je voor ontwerp wilt is het altijd goed om even een voor onderzoek te doen. Dit is makkelijker, sneller en goedkoper (als je een ontwerper neemt) of voor jezelf.

Vaak is het probleem met het ontwerpen van je blog dat je nog geen idee hebt welke kant je op wilt. Ook al heb je geen idee er komt een moment dat je er achter komt wanneer een ontwerp voor jou goed is. Er zijn voor blogger veel templates te vinden dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Om erachter te komen wat voor jou een goed ontwerp is kan je jezelf de volgende vragen stellen.

De vragen

  • Welke blogs trekken jou aan? Zoek en vind 5 blogs waar je uren naar kan kijken (figuurlijk is dat dan..) Stel vast wat jij leuk vindt aan deze blogs. Schrijf op wat je leuk vindt en wat je graag op je eigen blog zou willen zien. Ik heb het nu niet over simpelweg copieren van een ontwerp, maar gewoon de leuke dingen eruit pikken die jij leuk vindt.
  • Wat maakt jou anders? Een blog is een reflectie van wie je bent en we zijn allemaal ook nog eens anders. Hoe kan jij er voor zorgen dat jouw blog uniek is van alle andere. Je kunt je header of lettertypes compleet anders maken dan de rest, of juist veel kleur, of juist niet en met zwart wit werken.
  • Welke kleuren? Zoals ik hierboven al vermelde kan je jouw blog uniek maken met kleuren. Maar dan komt nog de vraag welke kleuren, er zijn 2 dingen om rekening mee te houden. 1, welke kleuren vind jij mooi? 2, welke kleuren vinden andere mooi? Normaliter maakt het je niet zoveel uit wat andere vinden van jouw keuzes, maar in dit geval hoop je toch dat lezers terugkomen en dan is het belangrijk om kleuren te kiezen die andere ook mogen. Er is veel onderzoek naar kleuren en wat het met je doet. Sommige bedrijven zijn veel tijd om na te denken over enkele kleuren combinatie. Lees hier ook wat meer over kleuren.
  • Heb je een merk of een bepaalde richting? De meeste mensen bloggen over hun gezin en dan vooral de kinderen, of doen het voor hun lol om een uitlaat klep te hebben. Dat is natuurlijk allemaal perfect en goed, maar wanneer je je blog wat professioneler eruit wilt laten zien of naar een hoger niveau wilt tillen dan is het tijd om er eens goed over na te denken. Je kunt een bepaald thema nemen en daar op voort borduren. Zodra jouw thema of ontwerp helemaal klaar is gebruik het dan overal en daar bedoel ik mee op je blog, op Twitter, op Facebook overal waar maar ook. Dit is de enige manier om herkenbaarheid te krijgen en te behouden.

Denk er dus goed over na!

Slotwoord

Een ontwerp verzinnen voor je blog is, helaas, niet iets wat snel gedaan kan worden. Wanneer je professioneel over wilt komen of je uniek wilt maken in blogland dan vergt het wat tijd. Neem die tijd en denk goed na, over hoe jij je wilt laten zien in blog land.

Meer informatie

Bloggen: De 5 W richtlijnen

Blogger: Hoe krijg je foto's naast elkaar