Boekrecensie: Het Logboek

De auteur

Clive Cussler( geboren in Aurora (Illinois), op 15 juli 1931) is een Amerikaans schrijver van avonturenromans (thrillers). Wereldwijd heeft hij meer dan 125 miljoen boeken verkocht. Zijn romans zijn in een aantal series te verdelen. Deze worden bepaald door de diverse hoofdpersonages: Dirk Pitt, Kurt Austin, Juan Cabrillo. Draaipunt in elke thriller is de NUMA: een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek op alle oceanen. Zijn voorliefde voor oldtimers gebruikt hij ook in zijn boeken, net zoals zijn eigen optreden. Daarnaast krijgt hij ondersteuning op het gebied van de technische middelen die in het kader van dit oceanografisch onderzoek tegenwoordig worden gebruikt, hijzelf is in dat opzicht ook nog steeds actief werkzaam, zijn gevorderde leeftijd vormt nog steeds geen beletsel.

Dirk Pitt-serie

Het Logboek is het eerste Dirk Pitt-avontuur. Clive Cussler is op zoek gegaan naar een hoofdpersoon, die nu eens totaal anders was dan tot dan toe gebruikelijk. Een persoon met weliswaar toch wat ruige kantjes, maar ook iets van stijl in zich. Een persoon die zich niet alleen op zijn gemak voelde wanneer hij met een beeldschone dame in een vijf-sterrenrestaurant zit te tafelen, maar er ook zijn hand niet voor omdraaide om met zijn kornuiten een pilsje in het café op de hoek te pakken. Kortom een sympathieke man omgeven door een dunne waas van geheimzinnigheid. Zijn werkterrein werd de zee, en zijn grootste uitdaging het onbekende.

Clive Cussler-structuur

Aangezien dit de eerste avonturenroman van Clive Cussler was, en hij op zoek was naar een structuur, ontbreekt in dit boek, de later zo typerende Clive Cussler-structuur.

Deze komt er kortweg op neer dat de toekomst in het verleden ligt, en dat gebeurtenissen uit een (ver) verleden hun invloed op de huidige en toekomstige tijd blijven houden. Op deze wijze is de cirkel rond, en wordt de mens telkens weer met zijn oorsprong geconfronteerd. Ook wordt dit in de ontwikkeling van de Aarde weergegeven, wat heden ten dage door mensen bewoond gebied is, was vroeger ooit zee, en omgekeerd. Wij beschouwen onszelf als de meest ontwikkelde cultuur die op deze planeet aanwezig is, maar bewijzen hiervoor hebben we niet. Sterker nog, de archeologische vondsten roepen steeds meer vraagtekens op. De angst voor velen dreigt bewaarheid te worden, namelijk dat de geschiedenis herschreven zal moeten worden. In dit spanningsveld spelen zich de latere avonturen van Dirk Pitt af.

Het Verhaal

De atoomonderzeeboot Starbuck is de nieuwste trots van de Amerikaanse marine. Met aan boord de modernste nucleaire wapens maakt de Starbuck een proefvaart in de Stille Oceaan en verdwijnt. De Starbuck zond geen noodsignalen uit en er werd ook geen wrak gevonden. Men is ten einde raad, totdat beroepsavonturier Dirk Pitt in een door haaien bevolkte baai bij Hawaï een stille getuige vindt: het logboek van Starbuck. De laatste, haast onleesbare en in doodsangst neergekrabbelde aantekening van kapitein Felix Dupree leidt naar de plaats van de gruwelijke ondergang van de onderzeeboot, honderden mijlen verwijderd van de laatst gesignaleerde positie.

Nawoord

Clive Cussler schrijft in een stijl, die makkelijk te volgen is. De opbouw is zodanig dat je de mogelijkheid krijgt om, met hem over de schouder, mee te kijken en zodoende actief meedenkt, wie de dader zou kunnen zijn.

Meer weten ?

Clive Cussler: Het Logboek

Wie is Clive Cussler

Empress of Ireland

Personages Dirk Pitt-serie

Dirk Pitt-serie: May - Day

Dirk Pitt-serie: Sahara

Dirk Pitt-serie: Licht de Titanic

Dirk Pitt-serie: Operatie IJsberg