Dirk Pitt-serie: Operatie IJsberg

Inleiding

“Pitt zei zacht: Als een mooie vrouw uit haar bad komt dient een heer iets toepasselijks te zeggen als: “Ziet, Venus rijst uit de golven omhoog,” geloof ik.” (Bron: Operatie IJsberg, Clive Cussler ) Met deze zin begint Dirk Pitt met de ontrafeling van het mysterie in Operatie IJsberg.

Operatie IJsberg

In een ijsberg wordt een lang vermist, uitgebrand schip gevonden. Dirk Pitt moet erheen om te kijken of de uiterst geheime lading nog aan boord is. Vol goede moed gaat Pitt van start en baant zich een weg door de miljoenen tonnen ijs om vervolgens te ontdekken dat iemand hem voor is geweest. Ongelovig staart Pitt naar het schouwspel: van de bemanning is niets meer over dan verkoolde lijken, en de kostbare, supergeheime lading blijkt spoorloos. Negen bijzondere ringen die onder een van de lijken worden gevonden, vormen het enige aanknopingspunt om dit mysterie te ontrafelen.... het begin van een bloedstollende jacht op meestermisdadigers die via IJsland eindigt in Californië.

Achtergrond

Operatie IJsberg is de derde avonturenroman, in de zogenaamde Dirk Pitt-serie, van de Amerikaanse auteur en oceanograaf Clive Cussler. Tot op heden heeft hij er in totaal een twintigtal geschreven. Centraal in deze verhalen staat de persoon Dirk Pitt, een actieheld, die overal ter wereld wordt ingezet, waarbij zijn werkterrein bij uitstek de zee is, en hij zijn grootste uitdaging vindt in het onbekende.

Naast Dirk Pitt komt zijn opdracht- en werkgever de National Underwater and Marine Agency (kortweg de NUMA) in beeld, deze organisatie houdt zich bezig met oceanografisch werk over de gehele wereld, en was oorspronkelijk een fictieve organisatie. Naarmate de auteur meer bekendheid kreeg heeft hij deze organisatie daadwerkelijk opgericht.

Naast de hoofdrolspeler komen we in de serie de navolgende personen tegen:

Al Giordino, zijn jeugdvriend, die vrijwel zijn hele leven lang Dirk Pitt is gevolgd, in werk en opleiding, en in hachelijke situaties de helpende hand weet toe te steken;

Admiraal James Sandecker, de hoofddirecteur van de NUMA, altijd op zoek naar mogelijkheden om uit de positieve resultaten van de NUMA munt te slaan, door de publicteit te zoeken (de NUMA is een overheidsorganisatie en daarom afhankelijk van subsidies, in de Verenigde Staten beslist het Congres hierover);

Rudi Gunn, onder-directeur van de NUMA, en gespecialiseerd in financiën en juridische structuren, in principe is dit een kantoorbaan, maar af en toe komt hij ook in actie als dat noodzakelijk is;

Hiram Yaeger, het computergenie van de NUMA, met zijn multimediale interactieve creatie Max;

Congreslid Loren Smith, de los-vaste vriendin van Dirk Pitt, die af en toe ook betrokken raakt in een van deze avonturen, ze kan echter haar carrière niet loslaten.

Clive Cussler zelf komt ook regelmatig in de avonturen voor, hij omschrijft zich dan met de vriendelijke oude man met de grijze haren en opvallende blauwe ogen.

Tenslotte komt zijn voorliefde voor oldtimers ook in zijn werk tot uitdrukking, in privé heeft hij zijn collectie in een museum ondergebracht.

Nawoord

Clive Cussler schrijft in een stijl, die makkelijk te volgen is. De opbouw is zodanig dat je de mogelijkheid krijgt om, met hem over de schouder, mee te kijken en zodoende actief meedenkt, wie de dader zou kunnen zijn. Wereldwijd heeft hij meer dan 125 miljoen boeken verkocht, en ook in Nederland heeft hij een grote schare van fans.

Als je eenmaal begint met lezen, kun je bijna niet meer stoppen, totdat het boek uit is.

Meer weten ?

Wie is Clive Cussler

Empress of Ireland

NUMA

Personages Dirk Pitt-serie

Dirk Pitt-serie: May - Day

Dirk Pitt-serie: Sahara

Dirk Pitt-serie: Licht de Titanic

Boekrecensie: Het Logboek