Dirk Pitt-serie: Sahara

Inleiding

"Pitt stond Perlmutter met open mond aan te gapen, niet in staat de betekenis van zijn woorden te bevatten. “De moordaanslag op Lincoln was een van de meest beschreven gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Er waren meer dan honderd getuigen in het theater. Hoe kun je nou beweren dat het nooit is gebeurd ?”" (Bron: Sahara, Clive Cussler).

Sahara

1996: Eva Rojas, biologe, gespecialiseerd in de invloed van giftige stoffen op mensen, onderzoekt in West-Afrika de oorzaak van een alarmerende epidemie. Dirk Pitt, vaste hoofdpersoon in Cusslers boeken, medewerker van de National Underwater and Marine Agency, gaat op de Niger op zoek naar een ernstige vervuilingsbron. Ze ontdekken beiden de(zelfde) oorzaak: een illegale ondergrondse opslagplaats van ongekende grootte van radio-actief afval, een samenwerkingsverband tussen een criminele Franse industrieel en een West-Afrikaanse militaire dictator. Ze worden gevangengezet. Tijdens de James Bondachtige vlucht ontdekt Pitt en passant nog een in 1865 verdwenen schip (waarop president Lincoln ontvoerd zou zijn) en de resten van een in 1931 neergestort vliegtuig.

Drie gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, worden door Clive Cussler in elkaar geweven, tot hetgeen men kan omschrijven als de: Clive Cussler-structuur.

Filmversie

Dit boek is in 2005 verfilmd. Sahara is de eerste grote productie van regisseur Breck Eisner, de zoon van Disney-directeur Michael Eisner. De hoofdrollen worden vertolkt door Matthew McConaughey ('A Time to Kill'), Penélope Cruz ('Vanilla Sky') en Steve Zahn ('Out of Sight').

Achtergrond

Sahara is de elfde avonturenroman, in de zogenaamde Dirk Pitt-serie, van de Amerikaanse auteur en oceanograaf Clive Cussler. Tot op heden heeft hij er in totaal een twintigtal geschreven. Centraal in deze verhalen staat de persoon Dirk Pitt, een actieheld, die overal ter wereld wordt ingezet, waarbij zijn werkterrein bij uitstek de zee is, en hij zijn grootste uitdaging vindt in het onbekende.

Naast Dirk Pitt komt zijn opdracht- en werkgever de National Underwater and Marine Agency (kortweg de NUMA) in beeld, deze organisatie houdt zich bezig met oceanografisch werk over de gehele wereld, en was oorspronkelijk een fictieve organisatie. Naarmate de auteur meer bekendheid kreeg heeft hij deze organisatie daadwerkelijk opgericht. Naast de hoofdrolspeler komen we in de serie de navolgende personen tegen:

Al Giordino, zijn jeugdvriend, die vrijwel zijn hele leven lang Dirk Pitt is gevolgd, in werk en opleiding, en in hachelijke situaties de helpende hand weet toe te steken;

Admiraal James Sandecker, de hoofddirecteur van de NUMA, altijd op zoek naar mogelijkheden om uit de positieve resultaten van de NUMA munt te slaan, door de publicteit te zoeken (de NUMA is een overheidsorganisatie en daarom afhankelijk van subsidies, in de Verenigde Staten beslist het Congres hierover);

Rudi Gunn, onder-directeur van de NUMA, en gespecialiseerd in financiën en juridische structuren, in principe is dit een kantoorbaan, maar af en toe komt hij ook in actie als dat noodzakelijk is;

Hiram Yaeger, het computergenie van de NUMA, met zijn multimediale interactieve creatie Max;

Congreslid Loren Smith, de los-vaste vriendin van Dirk Pitt, die af en toe ook betrokken raakt in een van deze avonturen, ze kan echter haar carrière niet loslaten;

St. Julien Perlmutter, levensgenieter en autoriteit op het gebied van de scheepvaart.

Clive Cussler zelf komt ook regelmatig in de avonturen voor, hij omschrijft zich dan met de vriendelijke oude man met de grijze haren en opvallende blauwe ogen.

Tenslotte komt zijn voorliefde voor oldtimers ook in zijn werk tot uitdrukking, in privé heeft hij zijn collectie in een museum ondergebracht. is.

Nawoord

Clive Cussler schrijft in een stijl, die makkelijk te volgen is. De opbouw is zodanig dat je de mogelijkheid krijgt om, met hem over de schouder, mee te kijken en zodoende actief meedenkt, wie de dader zou kunnen zijn.Wereldwijd heeft hij meer dan 125 miljoen boeken verkocht, en ook in Nederland heeft hij een grote schare van fans.

Als je eenmaal begint met lezen, kun je bijna niet meer stoppen, totdat het boek uit is.

Meer weten ?

Wie is Clive Cussler

Empress of Ireland

Filmversie: Sahara

Personages Dirk Pitt-serie

Dirk Pitt-serie: May - Day

Dirk Pitt-serie: Operatie IJsberg

Dirk Pitt-serie: Licht de Titanic

Boekrecensie: Het Logboek