Dirk Pitt-serie: May - Day

De auteur

Clive Cussler( geboren in Aurora (Illinois), op 15 juli 1931) is een Amerikaans schrijver van avonturenromans (thrillers). Wereldwijd heeft hij meer dan 125 miljoen boeken verkocht. Zijn romans zijn in een aantal series te verdelen. Deze worden bepaald door de diverse hoofdpersonages: Dirk Pitt, Kurt Austin, Juan Cabrillo. Draaipunt in elke thriller is de NUMA: een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek op alle oceanen. Zijn voorliefde voor oldtimers gebruikt hij ook in zijn boeken, net zoals zijn eigen optreden. Daarnaast krijgt hij ondersteuning op het gebied van de technische middelen die in het kader van dit oceanografisch onderzoek tegenwoordig worden gebruikt, hijzelf is in dat opzicht ook nog steeds actief werkzaam, zijn gevorderde leeftijd vormt nog steeds geen beletsel.

Dirk Pitt-serie

May - Day is het tweede Dirk Pitt-avontuur. Clive Cussler is op zoek gegaan naar een hoofdpersoon, die nu eens totaal anders was dan tot dan toe gebruikelijk. Een persoon met weliswaar toch wat ruige kantjes, maar ook iets van stijl in zich. Een persoon die zich niet alleen op zijn gemak voelde wanneer hij met een beeldschone dame in een vijf-sterrenrestaurant zit te tafelen, maar er ook zijn hand niet voor omdraaide om met zijn kornuiten een pilsje in het café op de hoek te pakken. Kortom een sympathieke man omgeven door een dunne waas van geheimzinnigheid. Zijn werkterrein werd de zee, en zijn grootste uitdaging het onbekende. In deze aflevering worden de karakters van Dirk Pitt en zijn jeugdvriend Al Giordino, iets verder uitgediept, in vergelijking met de eerste avonturenroman Het logboek.

Clive Cussler-structuur

Evenals in de eerste avonturenroman van Clive Cussler, ontbreekt in dit boek, de later zo typerende Clive Cussler-structuur.

Deze komt er kortweg op neer dat de toekomst in het verleden ligt, en dat gebeurtenissen uit een (ver) verleden hun invloed op de huidige en toekomstige tijd blijven houden. Op deze wijze is de cirkel rond, en wordt de mens telkens weer met zijn oorsprong geconfronteerd. Ook wordt dit in de ontwikkeling van de Aarde weergegeven, wat heden ten dage door mensen bewoond gebied is, was vroeger ooit zee, en omgekeerd. Wij beschouwen onszelf als de meest ontwikkelde cultuur die op deze planeet aanwezig is, maar bewijzen hiervoor hebben we niet. Sterker nog, de archeologische vondsten roepen steeds meer vraagtekens op. De angst voor velen dreigt bewaarheid te worden, namelijk dat de geschiedenis herschreven zal moeten worden. In dit spanningsveld spelen zich de latere avonturen van Dirk Pitt af.

Het Verhaal

Een gevechtsvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog opent de aanval op een Amerikaanse legerbasis. Dirk Pitt staat voor een raadsel, en gaat op onderzoek uit. Dit spoor leidt Pitt, en zijn onafscheidelijke jeugdvriend Al Giordino naar een exentrieke miljardair, tevens drugssmokkelaar. Pitt moet een wel heel ongewone manier van smokkelen letterlijk boven water zien te krijgen.

Nawoord

Clive Cussler schrijft in een stijl, die makkelijk te volgen is. De opbouw is zodanig dat je de mogelijkheid krijgt om, met hem over de schouder, mee te kijken en zodoende actief meedenkt, wie de dader zou kunnen zijn.

Meer weten ?

Wie is Clive Cussler

Empress of Ireland

Personages Dirk Pitt-serie

Dirk Pitt-serie: Sahara

Dirk Pitt-serie: Licht de Titanic

Dirk Pitt-serie: Operatie IJsberg

Boekrecensie: Het Logboek