Wat is de ziekte van Lyme bij hond en kat

Lyme een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie

35952.jpegDe ziekte van Lyme is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt overgedragen door de beet van een teek. De ziekte van Lyme wordt als een zoönose beschouwd omdat het zowel honden als mensen kan infecteren. Het lijkt geen grote bedreiging voor katten te zijn.

Hoe wordt de verspreiding van Lyme verdeeld

Uw hond kan de ziekte van Lyme krijgen als hij wordt gebeten door een geïnfecteerde teek. De ziekte van Lyme is echter niet direct besmettelijk van hond tot hond.

Wat zijn de tekenen van de ziekte van Lyme

Bij honden is het meest voorkomende teken van de ziekte van Lyme kreupelheid die van het ene been naar het andere kan verschuiven. Andere symptomen zijn koorts, depressie, gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. In meer ernstige gevallen kunnen de nieren erbij betrokken raken, waardoor er sprake is van de ziekte van Lyme met nierontsteking ‘Nephritis’.

Hoe wordt de ziekte van Lyme gediagnosticeerd

Infectie met de ziekte van Lyme bij honden wordt gemakkelijk gediagnosticeerd door het gebruik van een bloedonderzoek bij de hond. In sommige delen van de Verenigde Staten is het aantal honden met positieve tests voor de ziekte van Lyme vrij hoog. In het noordoosten blijken maar liefst 50% van de geteste honden positief te zijn. Daarvan zal echter een groot percentage (maar liefst 85-95%) nooit tekenen van ziekte vertonen.

Hoe krijgen mensen de ziekte van Lyme

Net als bij honden worden mensen besmet door de beet van een geïnfecteerde teek. Hoewel de ziekte als zoönotisch wordt beschouwd omdat zowel honden als mensen geïnfecteerd kunnen raken, worden mensen meestal niet rechtstreeks door hun hond besmet. Honden en andere huisdieren kunnen echter verantwoordelijk zijn voor het dragen van geïnfecteerde teken in de thuisomgeving, waardoor u en uw gezin gevaar kunnen lopen.

Honden worden beschouwd als een schildwacht voor de menselijke ziekte van Lyme. Gebieden die een groot aantal honden hebben die zijn geïnfecteerd met de ziekte van Lyme, hebben ook de neiging om grotere aantallen mensen te hebben die ook zijn geïnfecteerd.

Bescherm uw gezin en uw hond tegen de ziekte van Lyme

1. Het meest effectieve middel om uw familie en uw hond te beschermen tegen infectie met de ziekte van Lyme is het voorkomen van tekenbesmettingen.

2. Controleer uw hond grondig en vaak op teken. Verwijder ze onmiddellijk wanneer ze gevonden zijn. Raak nooit een teek aan met je blote handen. Draag altijd handschoenen bij het verwijderen. Wees vooral voorzichtig met het controleren van uw hond op teken wanneer hij buiten is geweest.

3. Controleer ook katten in het huishouden op teken. Hoewel katten geen hoog risico lopen op de ziekte van Lyme, kunnen ze besmet raken met teken wanneer ze buiten zijn. Overweeg het gebruik van één van de vele maandelijkse vlooien en teken preventieve medicijnen voor uw hond en of kat.

4. Neem voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat uw woonkamer vrij van teken blijft, zoals het gras gemaaid houden en hoge grassen en struiken verwijderen in de buurt van uw huis.

5. Controleer jezelf grondig op teken. Vooral als je in een hoogrisicogebied bent geweest, zoals een beboste locatie of een gebied met hoge grassen. Vergeet ook niet uw kinderen te controleren. Inspecteer grondig kleding, rugzakken of andere uitrusting die u heeft gebruikt voor wandelen of kamperen. Zoek naar kruipende teken op deze items voordat u ze bij u thuis binnen brengt.

6. Ga er niet vanuit dat bos- of grasvelden de enige plaatsen zijn waar teken zich kunnen verbergen. Het is mogelijk voor dieren in het wild en zelfs vogels om teken in uw eigen achtertuin te brengen. Dus wees waakzaam bij het controleren van uw huisdieren en uw gezin op teken, met name tijdens de warmere maanden van het jaar.

Tot slot Let op!

Dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden verstrekt. Als uw huisdier tekenen van ziekte van Lyme vertoont, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.