Kreta: Top 5 bezienswaardigheden

Het Griekse Eiland Kreta

Kreta, een klein eilandje in de Middellandse Zee en Grieks grondgebied, is nog steeds een favoriete vakantiebestemming van velen. En dat is begrijpelijk, want er is voor iedereen wel iets. Zo zijn er vele kenmerkende kustplaatsen, een prachtige omgeving, een levendige geschiedenis en een heerlijke keuken.

Als je naar Kreta op vakantie gaat en niet weet wat er allemaal te doen is. Dan heb je hier een prachtige én afwisselende top 5 van bezienswaardigheden aan!

1 Samariakloof

Uitzicht SamariakloofDe Samariakloof is een adembenemend stukje natuur op Kreta! En bijzonder geschikt voor een uitdagende wandeling. De bus brengt je naar het begin van de route. De wandeltocht, die 16 kilometer lang is, begint namelijk midden in de bergen op 1250 meter hoogte en eindigt bij de kust. De eerste 3 kilometer van de tocht daal je 750 meter. Tijdens dit deel van de tocht bevind je je niet in de kloof, maar nog in de bergen. De uitzichten hier zijn fabelachtig. Hoe lager je komt op de route, hoe meer water je tegenkomt. Regelmatig zul je een stuk rivier over moeten steken om verder te kunnen lopen.

Dit eerste gedeelte is redelijk intensief. Gelukkig zijn er diverse rustplaatsen, waaronder bij de ruïnes van Samaria. Dit oude dorp bevond zich precies bij de ingang van de kloof. Vanaf hier begint het echte werk. De Samariakloof zelf is een absoluut hoogtepunt van Kreta. De rotsen aan weerszijden torenen hoog boven de wandelaars uit. En waar je in de bergen mooie vergezichten had, zie je hier voornamelijk de grijze rotsen en de rivier.

Route SamariakloofDe tocht door de kloof duurt gemiddeld 4 uren. Reken daar wat tijd bij om te rusten en om van de omgeving te genieten en je bent al gauw 6 uren onderweg. Mocht je geblesseerd raken tijdens de wandeltocht, dan kun je hulp verwachten van een van de EHBO-ezels. Aangezien er geen auto's in de kloof kunnen komen, wordt de hulpverlening door deze ezels verzorgd.

Het wordt aangeraden om de Samariakloof te lopen met een georganiseerde excursie. Vaak is dit mogelijk via de reisorganisatie of ter plaatse in de locale steden.Aan het einde van de wandeltocht kom je terecht in een klein dorpje. Van daaruit neem je een boot naar een naburig dorp, waar de bus je weer op zal halen.

2 Knossos

Ruïnes Knossos

Vlakbij de hoofdstad van Kreta is het (locale) centrum van de oude Minoïsche beschaving te vinden: De imposante ruïnes van Knossos. Dit was vroeger het paleis van koning Minos, waar tevens de mythe van de Minotaurus op is gebaseerd. Hiervan getuigen nu nog steeds de vele verwijzingen naar de stierencultus, met onder andere de fresco's en beelden van stieren.

Na een bezoek aan Knossos kun je verder gaan naar Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Daar is een volledig museum gewijd aan de archeologische vondsten uit Knossos. Dit museum is vanwege zijn specifieke en bijzondere collectie meer dan een bezoek waard.De ruïnes beslaan een groot gebied en zijn deels vervallen, maar deels ook erg goed bewaard gebleven of gerestaureerd. Een wandeling op deze locatie geeft dan ook een mooie impressie van hoe het leven ten tijde van de Minoïsche beschaving is geweest.

3 Spinalonga: Leprakolonie

Lepra-eiland Spina Longa

Vanuit Agios Nikolaos kun je een boottocht boeken (ook ter plaatse) naar Spinalonga. Dit eiland, voor de kust van Kreta, heeft vanwege zijn strategische ligging in de oceaan een bewogen geschiedenis. Tot de 19e eeuw werd het voornamelijk gebruikt door de heersers van Kreta om Kreta te beschermen van invallen vanuit de oceaan. Maar het eiland is echt bekend / berucht geworden van zijn andere bestemming. Van 1903 tot 1957 was hier een van de grootste leprakolonies ter wereld gehuisvest.

Deze sterk wisselende geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten op het, relatief kleine, eiland. Er is dan ook van alles te zien. Van huizen en winkels, tot kerken en graven. Maar zelfs de verdedigingsbouwwerken zijn erg goed te onderscheiden. Er zijn diverse gidsen beschikbaar, die tegen betaling natuurlijk, alles vertellen over het bijzondere verhaal van het eiland.

4 Heraklion

Haven HeraklionDe hoofdstad van Kreta, met ongeveer 175.000 inwoners, is een levendige stad. Dit is voornamelijk zichtbaar in de grote haven waar je regelmatig vissers in de weer ziet, die hun netten aan controleren zijn. Aan het einde van de haven, op het verste punt in de zee, is nog een groots Venetiaans fort te bezichtigen. Dit fort heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan.

Verder zijn in de stad diverse kleine winkeltjes te vinden en gezellige restaurants. Ook kun je hier het museum vinden dat volledig gewijd is aan de Minoïsche beschaving en de opgravingen bij Knossos. Vlakbij Heraklion vind je het vliegveld van Kreta. Vanaf hier gaan alle vluchten van en naar Kreta.

5 Lokale steden

Agios NikolaosNaast de hoofdstad zijn tevens de diverse kustplaatsen van Kreta een bezoekje waard. Bijvoorbeeld Agios Nikolaos of Chersonissos.

Agios Nikolaos heeft een prachtige, helder blauwe, binnenhaven met veel verschillende boten. Rond deze haven vind je pittoreske winkels en grote restaurants. Van hieruit vertrekken de boten naar onder andere Spinalonga. Daarnaast leent de nabije omgeving van Agios Nikolaos zich uitstekend voor een mooie wandeling langs de kust.

Chersonissos, onder meer bekend van Oh Oh Cherso, heeft de bezoeker veel te bieden. In het laagseizoen kun je genieten van het mooie uitzicht over de Middellandse Zee en van de rustige restaurants aan de kust. In het hoogseizoen is Chersonissos voornamelijk bekend van zijn bruisende nachtleven.

Afsluiting

Kreta is een interessant eiland voor een ieder. Of je nu simpelweg op zoek bent naar strand en vertier, naar een prachtige natuur of juist meer wilt duiken in de geschiedenis van het eiland, alles is mogelijk. Daarbij maakt de heerlijke Griekse keuken van Kreta de vakantie helemaal af.

Zie ook mijn artikel over Tenerife:

Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Of liever een stedentrip?

Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Londen: Top 10 bezienswaardigheden