Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden

De tekens, diagnose en behandeling bij de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Borrelia burgdorferi en wordt verspreid door teken. Teken worden besmet met de bacteriën door te eten op geïnfecteerde muizen en andere kleine dieren. Wanneer een geïnfecteerde teek andere dieren bijt, kan deze de bacteriën overbrengen naar deze dieren. De ziekte van Lyme wordt overgedragen door de hertenteek (zwarte potenteek) en een kleine groep andere nauw verwante teken.De hertenteek is klein en kan dieren en mensen bijten zonder te worden ontdekt.

Honden, katten en mensen

De ziekte van Lyme beïnvloedt een verscheidenheid aan soorten, waaronder honden, katten en mensen. Tot 95 procent van de honden die met B. burgdorferi zijn geïnfecteerd, ontwikkelen geen symptomen (mensen lopen veel meer kans ziek te worden door de ziekte van Lyme). Er is geen bewijs dat de ziekte van Lyme wordt verspreid door direct contact met geïnfecteerde dieren. Houd er echter rekening mee dat teken een lift naar huis kunnen krijgen bij uw huisdieren en kunnen doorgaan met de mensen in het huishouden te infecteren.

Risicofactoren

Honden die veel buiten zijn, vooral in het bos, struiken of gebieden met hoog gras, zijn meestal besmet met de ziekte van Lyme. Teken kunnen echter op de rug van andere dieren worden gedragen en honden kunnen overal worden besmet waar teken wordt aangetroffen. Tijdens het tekenseizoen (meestal van het voorjaar tot het begin van de herfst) komen infecties voor, maar de tijd tussen infectie en het optreden van symptomen van de ziekte van Lyme kan oplopen van twee tot vijf maanden. De ziekte van Lyme wordt overal in de VS en in veel andere delen van de wereld gezien. De ziekte van Lyme komt het meest voor in de noordoostelijke VS, langs de Pacifische kust en in het Midwesten.

Tekenen van de ziekte van Lyme

Wanneer zich klinische verschijnselen ontwikkelen, kunnen deze van voorbijgaande of terugkerende aard zijn en kunnen ze volgende omvatten

  • Koorts.
  • Verminderde eetlust.
  • Gezwollen, pijnlijke gewrichten (honden kunnen terughoudend zijn om te bewegen).
  • Kreupel en mank gaan, wat in eerste instantie mild kan zijn, dan verergeren en ook van het ene been naar het andere kan verschuiven.
  • Lethargie, coma
  • Gezwollen lymfeklieren.

Sommige honden met de ziekte van Lyme kunnen een nieraandoening ontwikkelen.

Tekenen van een nieraandoening kunnen zijn:

  • Depressie, braken, verlies van eetlust en verhoogde dorst en plassen (soms zal er een gebrek aan urineren ontstaan). Honden die een nieraandoening ontwikkelen, kunnen erg ziek worden en reageren mogelijk niet op de behandeling.
  • Neurologische aandoeningen (gedragsveranderingen, toevallen) en hartcomplicaties, die soms bij mensen worden waargenomen, zijn zeldzaam bij honden.

Diagnose van de ziekte van Lyme

De diagnose van de ziekte van Lyme moet gebaseerd zijn op een combinatie van factoren, waaronder geschiedenis (tekenblootstelling), klinische symptomen, het vinden van antilichamen tegen B. burgdorferi-bacteriën en een snelle reactie op behandeling met antibiotica. Een positieve antilichaamtest is niet voldoende om zelf een diagnose te stellen, omdat niet alle honden die worden blootgesteld aan B.burgdorferi ziek worden en antilichamen na blootstelling langdurig in het bloed kunnen blijven bestaan. Andere diagnostische testen, zoals bloed- en urinetests, röntgenfoto's en bemonstering van gewrichtsvloeistof, kunnen worden gedaan om te controleren op tekenen van nierziekte en om andere aandoeningen met soortgelijke tekenen en symptomen uit te sluiten.

Behandeling van de ziekte van Lyme

Behandeling met antibiotica leidt meestal tot een snelle verbetering van de symptomen (antibiotica zullen gedurende enkele weken worden voortgezet). De behandeling kan de bacteriën niet volledig zuiveren, maar produceert een toestand waarin geen symptomen aanwezig zijn (vergelijkbaar met de aandoening bij honden die geen symptomen van infectie hebben).

Nierziekte kan zich enige tijd na de eerste infectie ontwikkelen, dus is het een goed idee om regelmatig te controleren op overtollig eiwit in de urine van honden die de ziekte van Lyme hebben gehad. Het vroegtijdig inhalen van de nierziekte biedt de beste prognose. Als een nieraandoening aanwezig is, is meestal een langere antibioticakuur en aanvullende medicijnen nodig om de nierziekte te behandelen.

Voorkomen van de ziekte van Lyme

Tekencontrole is uitermate belangrijk voor de preventie van de ziekte van Lyme (en vele andere ziekten die kunnen worden overgedragen door teken). Controleer uw hond dagelijks op teken en verwijder deze zo snel mogelijk, omdat teken minimaal 12 uur moeten voeden (mogelijk 24-48 uur) voordat de bacteriën worden overgedragen die de ziekte van Lyme veroorzaken. Dit is met name belangrijk in het piekseizoen van de teek en nadat uw hond tijd heeft doorgebracht in de struiken of het hoge gras (overweeg deze gebieden tijdens het tekenseizoen te vermijden).

Producten die teken voorkomen zoals maandelijkse parasietpreventiva (bijv. Frontline®, Revolution®) of tekenkragen (bijvoorbeeld Preventic®) kunnen worden gebruikt. Zorg ervoor dat je het advies van je dierenarts volgt wanneer je deze producten gebruikt. Houd gras en struiken bijgesneden in uw tuin, en in gebieden waar teken een ernstig probleem zijn, kunt u ook overwegen uw tuin te behandelen voor teken.

Vaccins voor de ziekte van Lyme

Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme is een controversieel onderwerp en is iets dat grondig met uw dierenarts moet worden besproken. Veel specialisten raden routinevaccinatie niet aan omdat zo weinig honden daadwerkelijk symptomen van de ziekte van Lyme krijgen en wanneer de ziekte van Lyme bij honden voorkomt, wordt deze meestal gemakkelijk behandeld.

Bovendien, omdat de artritis en nierproblemen geassocieerd met de ziekte van Lyme ten minste gedeeltelijk gerelateerd zijn aan de immuunrespons op de bacteriën (in plaats van de bacteriën zelf), bestaat er bezorgdheid dat vaccinatie kan bijdragen aan problemen. Vaccinatie is ook niet 100 procent effectief en het is alleen nuttig bij honden die nog niet zijn blootgesteld aan B. burgdorferi.

Vaccinatie vóór blootstelling kan echter helpen voorkomen dat honden de ziekte van Lyme krijgen en ook voorkomen dat ze een drager van de bacteriën worden. Wanneer vaccins worden gebruikt, wordt gewoonlijk aanbevolen om honden als jonge pups te vaccineren (bijvoorbeeld na ongeveer twaalf weken, met een booster van twee tot vier weken later).

Tot slot Een noodzaak

Het vaccin biedt geen langdurige immuniteit, dus jaarlijkse herinenting (idealiter vóór het tekenseizoen) is noodzakelijk. De recombinante vorm van het vaccin wordt beschouwd als minder potentieel voor bijwerkingen dan de bacterievorm van het vaccin.