Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Historische wirwar

Rome is de hoofdstad van Italie en heeft circa 2,7 miljoen inwoners. Oorspronkelijk is Rome gebouwd op zeven heuvels, maar inmiddels strekt deze wereldstad zich veel verder uit. Het historische stadscentrum bevindt zich op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De stad is als het ware een openluchtmuseum. Waar je ook kijkt, zie je de monumenten van weleer. Daarom hieronder een lijst van de Top 10 bezienswaardigheden in Rome. Zo heb je, voor een eerste stedentrip naar de hoofdstad van Italië, een mooie leidraad.

1. Colosseum

 
 
Interieur ColosseumAls je aan Rome denkt, dan zie je direct het Colosseum voor ogen. Daarom is het Colosseum ook nr. 1 op deze lijst. Het amfitheater wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen van deze tijd (bron: new7wonders.com). Het was in de gloriedagen van Rome een groots theater, dat voornamelijk bekend is geworden van de gladiatorengevechten.

Momenteel is het nog een prachtig bouwwerk. Ondanks dat het redelijk vervallen is, blijft het Colosseum toch herinneren aan de grootsheid van het Romeinse Rijk en de stad Rome.

Ook in diverse films speelt het Colosseum een rol, maar voor de film 'Jumper' uit 2008 hebben de filmmakers zelfs toestemming gekregen om binnenin het Colosseum te filmen. Met mooie beelden als gevolg.

2. Trevifontein

 
 
TrevifonteinDe prachtige Trevifontein mag niet missen op je to-see lijstje als je in Rome bent. Het is een geweldige fontein die een grote indruk op je zal achterlaten. Op de trappen om de fontein heen zie je dan ook altijd vele toeristen zitten.
 
De Trevifontein toont de zeegod Neptunus op een grote schelpachtige strijdwagen. Deze wagen wordt voortgetrokken door een tweetal gevleugelde paarden en Tritons (zeegoden). De paarden vertegenwoordigen de twee gezichten van de zee, rustig en onstuimig.

3. St. Pietersplein & St. Pietersbasiliek

 

Uitzicht vanaf St. PietersbasiliekOm het hele Vaticaan heen is een middeleeuwse muur gebouwd, en het St. Pietersplein is de poort naar Rome toe. Het plein zelf is een prachtig stuk architectuur, omringt door een dubbele zuilenrij, en het midden van het plein is versierd met 2 fonteinen en een Egyptische obelisk.

Direct achter het plein torent de zeer indrukwekkende St. Pietersbasiliek. Deze basiliek is gebouwd op de plaats waar, volgens de overlevering, Petrus de marteldood stierf. Het is een immense kerk met diverse verschillende ruimtes binnenin. Het is ook mogelijk om de kerk te beklimmen, tot aan de koepel. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het Vaticaan en het omliggende Rome.

Onder de basiliek bevindt zich een crypte, waarin de voorgaande pausen begraven liggen.

4. Forum Romanum & Arc de Triomphe

 

Uitzicht over Forum Romanum (vanaf Palatijn)Het Forum Romanum was hét centrum van het oude Rome. Hier gebeurde alles, op politiek, juridisch, religieus en commercieel gebied! Het Forum beslaat een groot gebied in het midden van Rome. In de oude tijd waren hier diverse tempels, basilieken en triomfbogen te vinden, maar momenteel bestaat het Forum volledig uit ruïnes.

Het is aan te raden om hier met een gids of een informatieboekje doorheen te lopen, want dan begrijp je beter wat al het moois dat je te zien krijgt is in het Forum.
 
Tussen het Forum Romanum en het Colosseum is de Arc de Triomphe van Titus te bewonderen. Deze triomfboog was vroeger de entree tot het Forum. De boog is niet zo groot als de Arc de Triomphe die in Parijs staat, maar is zeker net zo indrukwekkend. Op de boog is de triomftocht van Titus in het jaar 71 afgebeeld. De boog is na Titus zijn dood gebouwd ter nagedachtenis van hem.

5. Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel (Vaticaan)

Een absolute aanrader zijn de Vaticaanse musea. In deze musea krijg je ongetwijfeld een overdaad aan prikkels. Niet alleen de tentoongestelde voorwerpen en schilderijen zijn het bekijken waard, maar ook de vloeren, muren en de plafonds zijn bewerkt en beschilderd. Waarschijnlijk heb je wel meer dan een dag nodig om alle weelde tot je te nemen.

De absolute topattractie binnen de Vaticaanse musea is zonder twijfel de Sixtijnse Kapel. Deze kapel heeft de beroemde zolderschildering van Michelangelo, met onder ander de Schepping, als belangrijkste trekpleister.

6. Palatijn (Paleisheuvel)

Ruïnes Palatijn
 

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome en was in gebruik door de keizers. Zij bouwden op deze heuvel hun keizerlijke woningen, waarvan je momenteel nog diverse ruïnes kan terugvinden. Deze ruïnes geven je een beeld van de weelderige tijden van Rome en de tuinen op deze heuvel zijn zeer zeker de moeite van het bekijken waard.

Ook vind je hier de Hut van Romulus. Dit is de vermoedelijke woning van Romulus en Remus, de mythologische stichters van Rome.

Als laatste is hier een platform, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de mooiste delen van Rome: het Forum Romanum en het naastgelegen Colosseum.

7. Pantheon

Het Pantheon in Rome was van oorsprong een plaats voor alle goden. Pantheon betekent dan ook 'gewijd aan alle goden'. Veel van de tempels van het Romeinse gedachtegoed zijn vernietigd in de loop van de tijd. Het Pantheon is echter bewaard gebleven, omdat het anno 609 in gebruik is genomen als Rooms Katholieke kerk.

Het is een prachtig en indrukwekkend gebouw, wat zeker bezocht moet worden tijdens je bezoek in Rome.

Interessant weetje: Vroeger, in de eerste dagen van Rome, keek men omhoog naar het Pantheon. In onze tijd is het Pantheon gelegen op het laagste punt van Rome. De reden hiervan is dat Rome steeds herbouwd is op zijn eigen puin.

8. Piazza Navona

Vroeger stond op deze plaats een atletiekstadion, maar het Piazza Navona is gebouwd bovenop de ruïnes hiervan. De vorm van het plein doet nog steeds denken aan het stadion. Momenteel is het een sfeervol en erg levendig plein in Rome met vele kraampjes en barretjes. Op het plein sieren een drietal prachtige fonteinen, met de Vierstromenfontein van Bernini als het pronkstuk.

Het is heerlijk om op dit plein lekker te gaan zitten (met bijvoorbeeld koffie of een ijsje) en naar de veelkleurigheid van de toeristen en de inwoners van Rome te kijken.

9. Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen is een prachtige plaats in Rome. Bovenaan de trappen bevindt zich de Trinità dei Monti, een van oorsprong Franse kerk, die via de trappen verbonden wordt met het Piazza di Spagna, een Spaans plein, waar de Spaanse Ambassade zetelt. Vanaf het plein, omhoog gekeken over de trappen, zie je de twee torens van de Trinita boven alles uitsteken.

En dit is wederom een populaire ontmoetingsplek voor toeristen in Rome. De Spaanse Trappen zijn dan ook het hele jaar door gevuld met mensen. In de straat recht tegenover de trappen, zijn diverse luxe (kleding)winkels te vinden.

10. Vittoriano-monument

Vittoriano-monument
 

Het Vittoriano-monument is in vergelijking met de rest van Rome, relatief nieuw. Het is gebouwd in de 19e eeuw als monument voor Victor Emmanuel II van Savoye. Hij was de eerste koning van het verenigde Italië. In het monument bevindt zich een groots museum, gericht op de eenwording van Italië.

De meningen zijn in Rome erg verdeeld over het monument. Het imposante bouwwerk wordt door de tegenhangende Romeinen dan ook vaak spottend de 'typemachine' of de 'bruidstaart' genoemd. Hoe dan ook, vanaf het dak van het monument heb je bijzonder uitzicht over Rome en met name over het gehele Forum Romanum en het Colosseum.

Afsluiting

Arc de Triomphe van Titus

Rome is een grootse wereldstad, met een zeer rijke en alom vertegenwoordigde historie. Deze prachtige stad zou voor elke stedentrip-liefhebber bovenaan de wensenlijst moeten staan.

Natuurlijk zijn er naast deze Top 10 bezienswaardige bouwwerken en locaties, nog vele andere speciale en interessante plekken te vinden. Zowel in en om Rome. Het is dan ook onmogelijk om alles tot je te nemen in één enkele vakantie. Met bovenstaande lijst heb je in ieder geval een leidraad voor een indrukwekkende stedentrip.

Andere interessante steden top 10:

Londen: Top 10 bezienswaardigheden

Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Of liever meer informatie over een eiland?

Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Kreta: Top 5 bezienswaardigheden