Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Tenerife: Een Canarisch Eiland

De Canarische Eilanden is een eilandengroep die onderdeel zijn van Spanje en voor de kust van Afrika, in de Atlantische Oceaan, te vinden zijn. Tenerife is het grootste eiland en een zeer gewild vakantieoord. De reden hiervan is voornamelijk het klimaat. De zon schijnt bijna non-stop en het eiland is bijna compleet gericht op het toerisme. Toch is er meer te doen en meer te zien dan alleen het hotel en het strand of zwembad. Hieronder een top 5 van mooie en bijzondere bezienswaardigheden op dit eiland.

1 Nationaal Park: El Teide

Maanlandschap El TeideEl Teide is de grootste vulkaan van Tenerife en is, met maar liefst 3.718 meter, de hoogste berg van Spanje. Het nationaal park beslaat een erg groot gebied om deze berg heen. In dit vulkaangebied is een grote variëteit aan rotsen en bijzondere begroeiing te vinden. Her en der zijn er prachtige roze-paarse bloemen te vinden tussen de cactussen. Maar het meest mooie is wel het gevoel dat de omgeving oproept. Je waant je regelmatig in een stuk maanlandschap op aarde. Een bijzondere ervaring!

Het Nationaal Park El Teide is prima te bereiken met een (huur)auto. Als je echter liever niet zelf rijdt of een gids prettig vindt, dan zijn er voldoende georganiseerde excursies naar deze omgeving te boeken.

2 Kustplaatsen: Las Americas en Los Cristianos

In het zuiden van Tenerife bevinden zich twee aan elkaar vergroeide, maar totaal verschillende, kustplaatsen: Las Americas en Los Cristianos.

Waarin verschillen deze twee dorpen zich vooral? Om te beginnen is Las Americas zeer toeristisch. De enige reden waarom deze plaats bestaat is het toerisme. Op bijna elke hoek van de straat kun je grote hotels verwachten. Ook is hier zichtbaar meer 'geld' aanwezig, wat te zien is in de vele dure (merk)winkels en een zeer uitgebreide boulevard. Het dorp Los Cristianos daarentegen is kleiner en rustiger en het is een stuk minder toeristisch. Van oorsprong een klein vissersdorpje, maar wordt nu steeds meer opgeslokt door Las Americas. De lokale bevolking van Tenerife zul je dan ook eerder hier bij de haven tegenkomen, dan in Las Americas.

Het bijzondere aan deze dorpen is dat ze een gezamenlijke en zeer lange boulevard hebben, die zeker de moeite van het bewandelen waard is. Er zijn veel kleine en interessante winkeltjes langs deze route. En daar bovenop wordt je regelmatig verrast met mooie uitzichten over de oceaan.

Interessant weetje: In principe zijn er geen witte stranden op Tenerife, alleen zwart zand. Toch hebben deze twee steden mooi witte stranden. Dit zand voor deze stranden komt uit Afrika en hebben ze voor de toeristen over laten komen.

3 Boottochten: Walvis en Dolfijnen spotten

Los GigantesIn de oceaan om de Canarische Eilanden heen, zijn diverse vissoorten en zoogdieren te vinden. Zo zwemmen er onder andere ook vele dolfijnen en walvissen. Via de diverse reisorganisaties en in de lokale dorpen zijn er dan ook talloze boottochten te boeken om deze prachtige dieren van dichtbij te bezichtigen. En dat is een unieke ervaring.

Houdt er echter wel rekening mee dat het om wilde dieren in de vrije natuur gaat. De dolfijnen zullen dus niet allerlei kunstjes op commando uit gaan voeren. En het is zelfs mogelijk dat je helemaal geen enkele walvis tegenkomt tijdens je boottocht. Er is dan ook geen enkele organisatie die een garantie afgeeft voor deze dieren.

Toch is een boottocht langs de kust van Tenerife de moeite waard. De dieren laten zich dan niet op commando zien, maar de bemanning weet wel waar ze ongeveer moeten zoeken. Ook is het zo dat dolfijnen erg nieuwsgierige dieren zijn en een boot niet snel zullen schuwen. En zelfs als je amper van de dieren kan genieten dan is de aanblik van Los Gigantes (als je tenminste aan de westkust van het eiland vaart), erg imposant om te zien. Deze rotsformaties steken tot wel 800 meter boven de oceaan uit.

4 Dierenparken: Loro Parque / Jungle Park

Er zijn twee grote dierenparken op Tenerife. Je kan er natuurlijk voor kiezen om beide parken te bezoeken, maar ik raad in ieder geval aan om een van beide op je to-do lijst te zetten.

Jungle Park (Roofvogelshow)Loro Parque is het bekendste park van Tenerife en is vlakbij de hoofdstad te vinden. Naast een grote collectie papegaaien, hebben ze ook vele andere dieren in Loro Parque. Daarbij zijn er prachtige en spetterende shows te zien, waaronder shows met orca's, zeeleeuwen en dolfijnen!

Jungle Park is wellicht minder bekend, maar zeker niet minder interessant. Ook hier is een grote variatie aan dieren en natuurschoon te bezichtigen, maar de grootste publiekstrekker is toch wel de bijzondere roofvogelshow. Tijdens deze show vliegen deze vogels vlak over de hoofden van het publiek en word je verrast door onder andere ooievaars, paradijsvogels, diverse gieren, een zeearend en zelfs de imposante condor!

5 Piratendorp: Masca

Midden in de bergen van Tenerife verscholen ligt het kleine piratendorp Masca. Zowel de omgeving als de geschiedenis van Masca is erg interessant. Het is mogelijk om vanaf het dorp de oceaan te zien, maar vanaf de oceaan is het dorp niet zichtbaar. De vroegere inwoners van Masca maakten hier goed gebruik van. Als een schip voor de nacht aan de kust ging liggen, dan slopen de piraten van Masca door een kloof naar beneden. Zo konden ze onopvallend het schip bereiken om deze vervolgens te plunderen.

De route die deze piraten vroeger liepen is ook nu nog te bewandelen. De wandeltocht door de kloof naar beneden duurt ongeveer 3 uren. Het is mogelijk om je op het strand op te laten halen door een boot, maar je kan er ook voor kiezen om zelf weer terug naar boven te lopen.

Afsluiting

Tenerife is erg geschikt voor een heerlijke zon, zee en strandvakantie, maar het eiland heeft ook een ander gezicht. Deze top 5 laat zien dat er meer is dan alleen de welbekende kustplaatsen. Er zijn genoeg activiteiten te doen en er is een prachtige natuur te ontdekken!

Zie ook mijn artikel over Kreta:

Kreta: Top 5 bezienswaardigheden

Of liever een stedentrip?

Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Londen: Top 10 bezienswaardigheden