Wie is Leslie Nielsen

]

Leslie Nielsen was een Canadees komiek en acteur. Hij werd vooral bekend met de televisieserie Police Squad en de filmreeksen Airplane en The Naked Gun. Hij speelde in meer dan 100 films, meer dan 1500 televisie afleveringen en speelde in die tijd meer dan 200 verschillende rollen.

Carriere

Al in 1948 speelde Leslie Nielsen zijn eerste televisierollen. In 1956 maakte hij ook zijn debuut bij de film. Hij speelde in deze periode vooral serieuze rollen. Ondanks dat hij in rollen heet gespeeld in bekende series als M.A.S.H., Kojak en Peyton Place en rollen in films als The Poseidon Adventure brachten deze hem geen bekendheid.

Zijn rol als Dr. Rumack in Airplane! werd een keerpunt in zijn carrière. Na deze film kende iedereen hem vooral als komiek. Ook in het vervolg Airplane II: The Sequel speelde Leslie Nielsen hierin de rol van Dr. Rumack. Deze films waren een parodie op de toen populaire rampenfilms. Na deze reeks is de naam Leslie Nielsen verbonden met de parodie.

In 1982 kreeg zijn succes een vervolg met de televisie serie Police Squad. Leslie Nielsen speelde hierin de rol van agent Frank Drebin. Deze serie was een parodie op de vele politieseries uit die tijd. Ondanks dat de serie na slechts 6 afleveringen werd beëindigd. De serie kreeg in 1988 een vervolg op het witte doek met de film The Naked Gun: From the Files of Police Squad!. De film werd een groot succes en kreeg nog 2 vervolgen.

Andere parodieën waarmee Leslie Nielsen succes heeft gehad zijn:

  • Spy Hard
  • Scary Movie 3
  • Scary Movie 4

Leslie Nielsen heeft ook in Nederland nog een korte carrière gehad met zijn rol in een aantal Dutchtone commercials.

In 1988 is Leslie Nielsen geëerd voor zijn werk met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Ook heeft hij een aantal Canadese en minder bekende Amerikaanse prijzen ontvangen voor zijn werk.

Voor het volledig overzicht van zijn televisie en filmcarrière(Engels)

Leven

Leslie William Nielsen werd in 1926 in Canada geboren. Na een tijd te hebben gediend bij de Canadese luchtmacht begon hij een carrière bij de radio in Calgary. Na te zijn gestart met een radio opleiding in Toronto kreeg hij een beurs voor een opleiding in New York aan de Neighborhood Playhouse vervolgd door een opleiding bij de organisatie Actors Studio. Hier begon zijn carrière in 1948 voor de camera van verschillende televisie programma's.

Hij heeft zich niet alleen in Amerika gevestigd maar is ook genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger

Leslie Nielsen is 4 keer getrouwd:

  • Monica Boyer (1950–1956)
  • Alisande Ullman (1958–1973)
  • Brooks Oliver (1981–1983)
  • Barbaree Earl (2001–2010)

In zijn huwelijk met Alisande Ullman heeft hij 2 kinderen gekregen.

Leslie Nielsen overleed op 28 november 2010 aan de gevolgen van een longontsteking en werd 84 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Fort Lauderdale, Florida, Verenigde staten.

Links