Zijn rozijnen gezond

Wat zijn rozijnen?

Rozijnen, lekkere tussendoortjes voor kinderen of niet te versmaden met een laagje chocolade er omheen.

Vaak hoor je over rozijnen in reclames, zoals liga evergreen of sultana.

Maar wat zijn rozijnen en zijn rozijnen eigenlijk wel gezond?

Afb.1.Rozijnen zijn een lekker tussendoortje, maar zijn ze ook gezond?!

Kleuren rozijnen

Rozijnen zijn gedroogde druiven. Er zijn gele en donkere rozijnen verkrijgbaar.

Om druiven langer te kunnen bewaren worden ze gedroogd. De druiventrossen worden van de struiken geknipt en in de zon gelegd om te drogen. Hierdoor krimpt de druif en wordt deze donkerder.

Gele rozijnen ontstaan door de druiven voordat ze gedroogd zijn in potas te onderdompelen. Door de potas scheurt de druif op een aantal plaatsen een beetje open, waardoor de druif sneller uitdroogt en het droogproces korter is.

Als de druiven verdroogd zijn en rozijnen zijn geworden, worden ze gewassen en de steeltjes eraf gehaald. Hierna worden de rozijnen gezwaveld met zwaveldioxide. Deze zwaveldioxide blijft aan de rozijnen zitten, en kun je daarom voor gebruik beter afwassen.

Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?

De krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft. Er bestaan ook krenten van de krentenboom, dit zijn kleine struikachtige bomen waaraan de krenten groeien.

De krent lijkt heel erg op een rozijn, maar de rozijn komt van druivenrassen met grotere vruchten.

De krent is bruinachtig tot diep donkerblauw. Wat de kleur betreft geldt hoe donkerder, hoe zoeter de krent. Krenten zijn dus doorgaans groter dan rozijnen.

Vaak worden rozijnen en krenten door elkaar gebruikt, in bijvoorbeeld oliebollen of krentenbollen.

Zijn rozijnen gezond?

Het aantal caloriën per 100 gram rozijnen is 268. Daarnaast bevatten rozijnen per 100 gram vijf gram voedingsvezels. Rozijnen bevatten relatief veel suikers per 100 gram, dit komt omdat rozijnen gedroogd zijn waardoor de concentratie suiker hoger wordt (zie afbeelding 1).

In rozijnen is de stof resveratrol aanwezig. Deze stof verlaagt het cholesterolgehalte. Cholesterol is de kleverige vette stof die aan de binnenkant van de bloedvaten blijft plakken en bij een te hoge concentratie kan leiden tot aderverkalking. Naast resveratrol zitten er in rozijnen kalium, voedingsvezels, en als laatst borium, een mineraal dat botten verstevigt.

Uit onderzoek is gebleken dat rozijnen tandbederf voorkomen. Vanwege de hoge suikerconcentratie wordt vaak gedacht dat rozijnen tandbederf zouden bevorderen. Ook is gebleken dat rozijnen vijf bacteriedodende bestanddelen bevatten die de groei zouden afremmen van verschillende soorten mondbacteriën die een rol spelen bij het ontstaan van tandbederf en ontstekingen aan tandvlees.

Rozijnen zijn wel een gezond tussendoortje, maar mogen niet teveel gegeten worden vanwege de hoge suikerconcentratie. Niet omdat dit tandbederf veroorzaakt, maar omdat een teveel aan suikers wel kan zorgen voor een toename in gewicht. Als men veel beweging heeft en verder weinig snoept op een dag, zijn rozijnen prima.

Verder kunnen rozijnen de stoelgang verbeteren door de aanwezigheid van voedingsvezels, deze prikkelen de darmwand en zorgen dat de ontlasting zich sneller voortbeweegt door de darmen.

In welke producten zijn rozijnen verwerkt?

Afb.2.Boerenjongens, een populair gerecht met rozijnen!

Rozijnen zijn zoeter dan druiven, omdat een groot gedeelte van het vocht eruit is.

Rozijnen kun je zo eten, zonder iets anders erbij.

Maar rozijnen worden ook in allerlei producten toegevoegd, denk maar aan pannekoeken met rozijnen of oliebollen met rozijnen. Er zijn rozijnenbollen en chocoladerozijnen. Vind hier het recept voor oliebollen met rozijnen.

Ook zijn rozijnen een belangrijk bestanddeel van studentenhaver en worden rozijnen verwerkt tot boerenjongens (zie afbeelding 2), ofwel rozijnen op brandewijn.

Tot slot

Rozijnen zijn een gezond tussendoortje en worden in allerlei producten toegepast. Van rozijnenbrood tot appeltaart en van oliebol tot krentenbol.

Naast het feit dat rozijnen lekker zijn, bevorderen ze de stoelgang en helpen ze tandbederf te voorkomen.

Wees dus niet ongerust als je kind kiest voor rozijnen in plaats van een appel!

Reacties (8)

Reageer
Lilalollie reageerde 2 jaar geleden
19 Jun 15:40
Voor een keertje mag dat natuurlijk wel. En rozijnen zijn nog altijd beter dan een chips of chocolade.
Snoopie reageerde 2 jaar geleden
18 Jun 16:32
hoi ik had tenet honger en heb ik in schaaltje (ongeveer 3 a 4 handjes ) op is dit erg of mag dat voor een keertje
Lilalollie reageerde 3 jaar geleden
21 Sep 16:32
Beste A Bijkerk, vervelend dat je vriend nijdig werd. Er zitten inderdaad veel suikers in rozijnen, maar daarentegen heel weinig tot bijna geen vet. Mijns inziens kun je dus beter een zak rozijnen eten ipv een zak chips of koekjes. Probeer de hoeveelheid te beperken tot een handje. Maar het is ook geen doodszonde als je er meer van eet.
A bijkerk reageerde 3 jaar geleden
19 Sep 14:26
ik heb een vraagje,mijn vriend eet ontzettend veel rozijnen,soms wel twee grote zakken per week.hij werd nijdig toen ik er iets van zij in verb.met alle suikers wat is goed en wat niet? groetjes
Lilalollie reageerde 3 jaar geleden
29 Jul 19:56
Tnx, aangepast :-)
Nicolaas reageerde 3 jaar geleden
29 Jul 13:41
Zijn krenten, van een druivenras met kleine bessen, juist niet kleiner dan rozijnen? Dit staat bij "Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen" verkeerd weergegeven.
Hans (65jr.) reageerde 4 jaar geleden
08 Oct 00:29
bedankt voor de info
Ikke reageerde 4 jaar geleden
12 Mar 16:43
ik ben 12 jaar dus snapte ik sommige stukjes niet maar verder vond ik het heel informatief